Hoofdafbeelding bij Super Mario Bros. Wonder is stem van een nieuwe generatie Mario

Super Mario Bros. Wonder: stem van een nieuwe Mario-generatie

  • Column

  • 16 sep 23 om 17:00

  • Erik

  • 2

De Super Mario zoals wij kennen is er niet lang meer. Op 20 oktober verandert de besnorde loodgieter voorgoed, als Super Mario Bros. Wonder de stem vormt van een totaal nieuwe Mario-generatie. 

In Super Mario Bros. Wonder spreekt een nieuwe acteur de stem van onze held in. Deze neemt het stokje over van die goede oude Charles Martinet, die je bijna als een real-life Mario kunt zien.

Super Mario Bros. Wonder is de eerste nieuwe 2D Mario sinds 2012 (sorry, Super Mario Run).

In eerste instantie vroeg ik me af waarom Nintendo deze beslissing heeft gemaakt. Want zo oud is Charles Martinet toch ook weer niet? En als je zijn afscheidsvideo bekijkt, kan hij die oh zo iconische stem nog steeds geweldig produceren. Toch voelt het ergens ook logisch: Martinet kan niet eeuwig deze stem blijven doen, het stokje moet op een gegeven moment overgenomen worden. Net als Ash uit Pokémon, die na 25 jaar aan avonturen begin 2023 er een stop op zette.

Maar is dat het enige? Had Mario simpelweg een nieuwe stem nodig? Nee, ik denk dat Nintendo grootsere plannen heeft dan dat. En de Nintendo Direct van september is hier een indicatie van. Of specifieker: deze trailer van WarioWare: Move It. Waarin we Wario… in het Nederlands horen. Een stem, die jarenlang door Charles Martinet is gedaan, lijkt zomaar de stem van Meneer Krabs uit Spongebob Squarepants te hebben.

Maar de zaadjes werden al eerder geplant. Het wereldwijde succes van The Super Mario Bros. Movie, en al die landen en talen waar ‘ie speelde, heeft ongetwijfeld bijgedragen. Na een Duitse, Franse, Spaanse en zelfs Nederlandse Mario – kan Nintendo niet meer terug. Super Mario is daadwerkelijk een globaal personage geworden.

De Babbelbloemen, die je tips geven in Super Mario Bros. Wonder, hebben al een Nederlandse stem.

Ik acht de kans zeer aanwezig dat Super Mario een Nederlandse stem gaat krijgen in Super Mario Bros. Wonder. En dat er ook een Franse, Duitse en Spaanse variant van de besnorde loodgieter komt. Het is niet alleen zo dat Charles Martinet te oud begon te worden; Nintendo wil van Mario nog meer een globaal personage maken dan het al was. Hetzelfde als dat Mickey Mouse, Ash Ketchum en Spongebob SquarePants ook in onze moerstaal te horen zijn.

Zelfs als dit niet gebeurt, zelfs als we alleen een andere Engelse stem gaan krijgen, vormt Super Mario Bros. Wonder al het begin van een nieuwe generatie Mario. Een game die eindelijk de Mario Maker-vloek weet te doorbreken, die eindelijk afstapt van het New Super Mario Bros.-concept. Bedankt Chris Martinet voor je diensten de afgelopen 25 jaar. Maar de tijd is rijp voor wat nieuws.

Super Mario Bros. Wonder verschijnt op 20 oktober voor de Nintendo Switch. Wat denk jij, mogen we grootse zaken verwachten? Heb jij er zin in? Laat het weten in de reacties!

Like dit bericht:

Over Erik

Erik is onze hoofdredacteur. Sinds 2010 schrijft hij over videospelletjes, en hij doet dit al meer dan tien jaar voor N1-UP. Pokémon Yellow was de reden dat hij verslingerd raakte aan games - en die droom om Pokémon Meester te worden, ebde nooit meer weg. Erik krijgt nog steeds kippenvel als hij aan die E3 2016-trailer van The Legend of Zelda: Breath of the Wild denkt.

Lees meer over Erik

Recente artikelen

Nintendo lanceert nieuwe controller-sleutelhangers in Japan

0

Nieuws Nintendo lanceert nieuwe controller-sleutelhangers in Japan

24-07-2024

1

Erik

Soundtrack Sunday: Beyond Good & Evil

4

Special Soundtrack Sunday: Beyond Good & Evil

17-09-2023

7

Martijn

Hoofdafbeelding bij Level-5 deelt trailer voor Inazuma Eleven: Victory Road

0

Nieuws LEVEL-5 toont trailer voor Inazuma Eleven: Victory Road

16-09-2023

2

Rik

Discussieer met ons mee! 2

Mitch

16 sep 23 om 21:21

#11481‍

3111 XP | 484 comments

Mooi verwoord weer Erik, het globale/lokalisatie perspectief heb ik nog helemaal niet bij stilgestaan!

reporterdavid

17 sep 23 om 09:56

#11483‍

1211 XP | 241 comments

Jup, Ninty gaat een nieuwe koers in.