Hoofdafbeelding bij Super Mario Bros Wonder: alles wat we weten

Alles wat we weten over Super Mario Bros. Wonder

Super Mario Bros. Wonder is bijna uit op de Nintendo Switch. In dit artikel vind je een overzicht met alles dat je moet weten.

Super Mario Bros. Wonder is het nieuwste spel in de 2D-Mario serie. Het spel breekt zich los van de welbekende New Super Mario Bros.-formule en presenteert zich in een volledig nieuw jasje. Alles ziet er levendig uit en zelfs de personages kunnen hun uitdrukkingen veranderen. Verder komt het spel met nieuwe level designs, power-ups, personages en nog veel meer.

Verwacht de volgende onderwerpen in alles dat je moet weten over Super Mario Bros. Wonder:

  1. Releasedatum
  2. Verhaal en setting
  3. Personages en vijanden
  4. Power-ups, wondereffecten en badges
  5. Multiplayer

Wat is de releasedatum van Super Mario Bros. Wonder?

Super Maro Bros. Wonder verschijnt op vrijdag 20 oktober 2023 voor de Nintendo Switch. Nintendo kondigde deze datum aan tijdens de Nintendo Direct van juni 2023. Het is nog niet bekend of er eventuele DLC verschijnt.

Tijdens de Super Mario Bros. Wonder Direct van 31 augustus deelde Nintendo veel eerste info.

Het verhaal en de setting van Super Mario Bros. Wonder

Verhaal
Mario en zijn vrienden hebben een uitnodiging van de vriendelijke Prins Florian gekregen om hem in het Bloemenrijk, een land dat niet ver van het Paddenstoelenrijk af ligt, te bezoeken. Maar, zonder dat ze het wisten is ook Bowser hen gevolgd. Nadat hij de mysterieuze wonderbloem aanraakte, versmolt Bowser met het kasteel van Prins Florian en stort hij met zijn nieuwe krachten het Bloemenrijk in chaos. Nu is het aan Mario en zijn vrienden om Bowser te stoppen en het Bloemenrijk te redden.

De setting: het Bloemenrijk
Super Mario Bros. Wonder speelt zich dus af in het Bloemenrijk, dat verdeeld is in zes werelden die rond de Tulpenkust liggen. Inclusief de Tulpenkust zijn er dus zeven gebieden om te ontdekken. Mario’s avontuur begint in de heuvelige Buizenweide. Zodra je voorbij de ijskoude voet van de berg bent, kom je aan in de hooggelegen Wolkenpiek. Daarna zal je aankomen in het schitterende Goudgebergte, waar je allerlei prachtige beproevingen staan te wachten. Vervolgens bereik je het hart van het Bloemenrijk, de Tulpenkust, waar je over diverse eilanden reist, de zee in duikt en je een weg baant door verschillende grotten. Daarnaast bezoek je ook een dorre woestijn, een eigenaardig woud en een bloedhete magma-wereld.

Elke wereld bevat een rijke hoeveelheid aan levels die bereikbaar zijn via de wereldkaart. Je kunt ook open gedeeltes vinden waar je vrij rond kunt lopen. De levels in een open gedeelte zijn in elke volgorde te spelen, waardoor je je eigen pad kunt creëren. Als je snel terug wilt keren naar een level dat je al gespeeld hebt, kan dat via het levelmenu, dat je een makkelijk te navigeren overzicht geeft van alle levels.

Daarnaast kom je in verschillende levels babbelbloemen tegen. Als je in de buurt van een babbelbloem komt praat hij tegen je. Babbelbloemen kunnen grappige opmerkingen maken en zelfs tips of munten geven. Als jouw Switch ingesteld staat op Nederlands hebben babbelbloemen Nederlands ingesproken stemmen, maar je kunt de stem van babbelbloemen ook uitschakelen als je geen zin hebt in wat gebabbel tussendoor.

Personages en vijanden in Super Mario Bros. Wonder

Super Mario Bros. Wonder bevat in totaal twaalf speelbare personages. Dit zijn:

  • Mario
  • Luigi
  • Peach
  • Daisy
  • Gele Toad
  • Blauwe Toad
  • Toadette, Yoshi
  • Rode Yoshi
  • Gele Yoshi
  • Lichtblauwe Yoshi
  • Nabbit.

Dit is verreweg het grootste aantal speelbare personages in een 2D Mario-spel en zowel Daisy als alle Yoshi varianten maken hun debuut als volledig speelbaar personage in Super Mario Bros. Wonder. Daarnaast vallen Nabbit en alle Yoshi’s onder de ‘gemakkelijke modus’ categorie. Hierdoor lopen deze personages geen schade op door vijanden, maar kunnen ze geen power-ups gebruiken. Verder kunnen de Yoshi’s hun vertrouwde fladdersprong uitvoeren en objecten eten die ze terug kunnen spugen naar vijanden. De overige tien personages spelen allemaal precies hetzelfde.

Naast personages voegt Super Mario Bros. Wonder ook nieuwe vijanden toe. Zo maken onder andere de Hoppycats, Melon Piranha Plants, Condarts, Konks, Mumsy’s en Maw-Maws hun debuut, en er zijn nog veel meer vijanden om te ontdekken. Verder zijn de Goomba’s, Koopa Troopa’s, Boo’s, Lakitu’s en andere welbekende vijanden weer van de partij.

Een afbeelding met de speelbare personages in Super Mario Bros. Wonder

De personages in Super Mario Bros. Wonder

Power-ups, wondereffecten en badges in Super Mario Bros. Wonder?

Power-ups
Super Mario Bros. Wonder voegt zover we weten drie gloednieuwe power-ups toe.

Het Olifantfruit verandert je personage in een olifant. In olifantenvorm kan je je slurf gebruiken om vijanden te verslaan en blokken te slopen. Daarnaast kan je in olifantenvorm makkelijk door blokken heen breken en over grote gaten heen sprinten. Verder kan je ook water in je slurf opslaan en uitspuwen om onder andere planten te laten groeien.

De Bubbelbloem geeft je de kracht om lichte, zwevende bubbels te blazen. Met de bubbels kun je vijanden van een afstandje vangen en verslaan. Zo kan je met een bubbel vijanden verslaan die anders onverslaanbaar zouden zijn en vijanden aan de andere kant van een muur verslaan. Daarnaast kan je de bubbels zelfs als platform gebruiken om vanaf te springen. Zo wordt het makkelijker om hooggelegen plaatsen te bereiken.

De Drillpaddenstoel geeft je een superhandige boor voor op je hoofd. Daarmee reken je makkelijk af met stekelige- of hardhoofdige vijanden. Daarnaast kun je er mee omlaag boren en jezelf ingraven onder de grond of in het plafond, om zo nieuwe plaatsen te bereiken en moeilijke situaties te ontvluchten.

Naast deze drie nieuwe power-ups keren de vuurbloem, de superster en de paddenstoel terug. Verder kan je een extra power-up achter de hand houden in een Voorwerpballon. Je kan een power-up die in een voorwerpballon zit op elk moment gebruiken, of met een andere omruilen.

Wondereffecten
Nieuw in Super Mario Bros. Wonder zijn de Wonderbloemen, planten die overal in het Bloemenrijk groeien. Als je in een level een Wonderbloem aanraakt, wordt er een Wondereffect geactiveerd, die het level totaal op zijn kop zet. Buizen kunnen gaan bewegen, er kan een op hol geslagen kudde vijanden verschijnen, het terrein kan kantelen en je kan zelfs in een vrije val terechtkomen. Er zijn zelfs wonderen waarbij je personage transformeert. Zo kan je zomaar in een Goomba of een spijkerbal veranderen. Verwacht altijd het onverwachte als je een Wonderbloem aanraakt. Als je vervolgens een Wonderzaadje pakt, wordt het level weer normaal. Je ontvangt ook een Wonderzaadje na het voltooien van een level.

Badges
Naast de Wonderbloemen maken de badges hun debuut in Super Mario Bros. Wonder. Gedurende je avontuur speel je badges vrij die de gameplay kunnen veranderen. Alle badges zijn onderverdeeld in drie categorieën: actie-badges, boost-badges en expert-badges, maar elke badge heeft zijn eigen speciale vaardigheid. Zo heb je een badge voor een parachutepet, een muurklimsprong, een dolfijnslag of een oplaadsprong. Je kunt per level maar één badge uitrusten. Dit doe je op de wereldkaart of aan het begin van een level. Als je een level niet haalt, kun je altijd een andere badge proberen. Daarnaast kun je ook Prins Florian een badge voor je laten kiezen die goed past bij het level dat je gaat spelen. 

Sommige badges zijn te verdienen door speciale badgetest-levels te voltooien, terwijl andere te koop zijn in Poplinshops op de wereldkaart. In Poplinshops kun je de paarse Bloemenmunten die je hebt verzameld ruilen voor power-ups en badges.

Het badgescherm in Super Mario Bros. Wonder

Multiplayer in Super Mario Bros. Wonder

Lokaal spelen

Je kunt lokaal met tot wel vier spelers spelen op hetzelfde Nintendo Switch-systeem. Zo kan je samen het avontuur tegemoet gaan. Als een speler in lokale co-op wordt verslagen, zweeft het personage rond als een spook. Als een andere speler het spook op tijd kan bereiken komt het personage weer tot leven. De groep raakt dan ook geen leven kwijt. Als iemand als Yoshi speelt, kan een ander personage op Yoshi’s rug springen om zo het level te navigeren.

Online spelen

Als je online gaat in Super Mario Bros. Wonder, kun je andere spelers tegenkomen op de wereldkaart en in levels. De personages van deze spelers zullen als Live-ghosts verschijnen. Net als in lokale co-op, kun je worden gered als je op tijd een Live-ghost aanraakt. Spelers kunnen elkaar altijd begroeten en voorwerpen met elkaar delen. Je kunt ook een bord in een level plaatsen. Borden kunnen spoken weer tot leven wekken, waardoor het handig is om deze op gevaarlijke plekken te plaatsen. Borden zijn net als power ups en badges in Poplinshops te koop.

Als je een online-speler of zijn of haar bord aanraakt, zie je de gebruikersnaam en hartpunten van diegene. Deze punten laten zien hoe behulpzaam iemand voor andere spelers is geweest. Online kun je ook een kamer maken om met maximaal twaalf vrienden samen te komen. In een gedeelde kamer kun je zien welke levels je vrienden spelen, samen aan een level beginnen en zelfs races houden in bepaalde levels.

Super_Mario Bros. Wonder

Zo te zien zit Super Mario Bros. Wonder boordevol nieuwe content die we nog nooit eerder in een 2D Mario-spel hebben gezien. Mario wordt in de game ook voor het eerst in decennia ingesproken door een nieuwe stemacteur: Kevin Afghani.

Houd N1-UP in de gaten voor alle Super Mario Bros. Wonder-nieuwtjes én onze review!

Wat vind jij van al deze nieuwe content in Super Mario Bros. Wonder? Laat het ons weten in de comments!

Like dit bericht:

Over Thijmen

Hoi hoi, ik ben Thijmen uit Zeeland en ben 18 jaar, de jongste van het stel dus (; Van jongs af aan ben ik al een grote Nintendo fan geweest. Ik ben opgegroeid met de Nintendo DS, de Wii en de Wii U, waar ik veel mooie herinneringen aan heb overgehouden. Verder ben ik een groot Mario en Zelda fan, maar speel ik ook games van andere franchises zoals Splatoon, Bayonetta of Astral Chain. Natuurlijk kijk ik altijd uit naar wat Nintendo nog voor de toekomst in petto heeft!

Lees meer over Thijmen

Recente artikelen

Nintendo deelt video Paper Mario: The Thousand-Year Door

0

Media Nintendo deelt video Paper Mario: The Thousand-Year Door

06-05-2024

2

Erik

Hoofdafbeelding bij Pokémon GO introduceert Party Play; een nieuwe multiplayerfunctie

1

Nieuws Pokémon GO introduceert Party Play; een nieuwe multiplayer-functie

17-10-2023

2

Erik

Hoofdafbeelding bij amiibo in Zelda: Tears of the Kingdom: alle beloningen

2

Nieuws amiibo in Zelda: Tears of the Kingdom: alle beloningen

16-10-2023

7

Thijmen

Reageer als eerste!