Hoofdafbeelding bij Nintendo Direct van juni signaleert einde Nintendo Switch

Nintendo Direct van juni luidt einde van Nintendo Switch in

  • Column

  • 25 jun 23 om 10:00

  • Erik

  • 10

Bereid je alvast maar voor jongens. Als er iets was dat de Nintendo Direct van juni 2023 duidelijk maakt, is dat The Big N zijn vizier op de Nintendo Switch 2 heeft gericht. 

Misschien een gek statement, met de aankondiging van een gloednieuw Super Mario-spel als uitsmijter. Met Super Mario Bros. Wonder lijkt Nintendo eindelijk de Mario Maker-vloek van zich te hebben afgeschud, en met zogenoemde Wonderbloemen creëren ze de mogelijkheid om levels compleet op de kop te zetten. Het klinkt als een fantastisch concept. Maar hoe tof deze afsluiter ook was, het heeft niet (meer) de impact van een 3D Mario. Van een Tears of the Kingdom. Van een Metroid Prime 4.

2D Mario lijkt helaas niet meer de impact te hebben van een 3D Mario.

Solide en veilig

Oh, Metroid Prime 4. Wat een zorgenkindje moet dat voor Nintendo geweest zijn. De game werd geteased tijdens de E3 van 2017, tijdens het eerste jaar van de Nintendo Switch. Maar die versie liep helemaal in de soep, waardoor Retro Studios in 2019 het stokje weer overnam. Inmiddels zijn we vier jaar later, en hebben we behalve die herstart van de ontwikkeling nog niets gehoord. Tot begin juni, toen Nintendo ineens een pagina in het leven riep waarop fans zich konden inschrijven voor nieuws over Metroid Prime 4 voor de Nintendo Switch. Was een aankondiging dan toch nabij? Nee, ook deze Direct kwamen fans van een koude kermis thuis (die inschrijfpagina is nu helemaal weg, trouwens).

‘Solide’ en ‘veilig’ zijn steekwoorden om deze Nintendo Direct te beschrijven. Het doet precies wat het moet doen: de eerder lege releaselijsten vullen. Geen langetermijnsplannen. Geen epische nieuwe games voor 2024.

We kregen, naast Super Mario Bros. Wonder, vooral ports, remakes en follow-up van de iets mindere grootheden (sorry Wario) te zien. Niets om het grote publiek te plezieren, de papa’s en mama’s die spellen voor hun kinderen kopen, maar voor ons al fans. Een remake van Super Mario RPG. Een game met Princess Peach in de hoofdrol. Een port van Luigi’s Mansion 2. Daarom had ik ergens ook oprecht verwacht dat Metroid Prime 4 hier ook tussen zou zitten. Als een epische klapper. Maar nu we Super Mario Bros. Wonder in oktober hebben en Super Mario RPG in november, wordt die zeer waarschijnlijk doorgeschoven naar 2024.

Na meer dan zes jaar, is dit nog steeds het enige dat we gezien hebben over Metroid Prime 4.

Bereid je voor op te toekomst

Naast het feit dat Nintendo haar écht grote onthullingen bewaart (waar is het team achter Super Mario Odyssey sinds 2017 mee bezig geweest?), zijn er natuurlijk ook andere signalen. Het feit dat de Mario Kart 8 Deluxe Circuit-uitbreiding loopt tot het einde van 2023. Nintendo die al uitspraken doet over de volgende console: Furukawa die de overgang “een grote zorg” noemt en Bowser die zegt dat ze met de Switch 2 “verrassing en verrukking” willen opwekken. Nvidia die al druk bezig is met grafische chips. Het feit dat de console zelf op het moment van schrijven al in zijn zevende levensjaar zit.

Natuurlijk kan het zijn dat Nintendo het op safe speelde vanwege The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. Wellicht wilden ze niet nu al een andere grote game de spotlights geven, maar juist die hype van Tears of the Kingdom lekker laten sudderen. En natuurlijk kan het zijn dat we toch out of the blue later dit jaar nog een epische Metroid Prime 4-trailer krijgen. Een september Direct bijvoorbeeld, waar de HD-2D-remake van Dragon Quest 3 en de nieuwe Professor Layton ook in voorbij komen. Maar is dat vooruitzicht echt een indicatie dat we de Switch 2 pas in 2025 of eind 2024 krijgen? Nee, dat denk ik niet. Deze Nintendo Direct was een Nintendo die ons alvast klaarmaakt voor de toekomst.

Geniet ervan zolang het kan. Want de kans dat we dit jaar de aankondiging voor een opvolger gaan krijgen, is alleen maar groter geworden. En dat op zichzelf is ook weer heel spannend, natuurlijk.

Wat denk jij: gaan we dit najaar al een opvolger van de Nintendo Switch zien? Of spreek ik te vroeg en moeten we daar toch nog even op wachten? Laat het weten in de reacties!

Like dit bericht:

Over Erik

Erik is onze hoofdredacteur. Sinds 2010 schrijft hij over videospelletjes, en hij doet dit al meer dan tien jaar voor N1-UP. Pokémon Yellow was de reden dat hij verslingerd raakte aan games - en die droom om Pokémon Meester te worden, ebde nooit meer weg. Erik krijgt nog steeds kippenvel als hij aan die E3 2016-trailer van The Legend of Zelda: Breath of the Wild denkt.

Lees meer over Erik

Recente artikelen

Nintendo gaat door met Emio-teasers in “Bureau van de Detective”

0

Nieuws Nintendo gaat door met Emio-teasers in "Bureau van de Detective"

21-07-2024

1

Rik

Etrian Odyssey Origins Collection – Ieder gevecht kan je laatste zijn

1

Review Etrian Odyssey Origins Collection - Ieder gevecht kan je laatste zijn

26-06-2023

6

Dreon

Soundtrack Sunday: meesterklasse van Celeste

3

Special Soundtrack Sunday: meesterklasse van Celeste

25-06-2023

6

Icelos

Discussieer met ons mee! 10

rob1N

25 jun 23 om 11:34

#10446‍

5677 XP | 1094 comments

Ik zal maar vast weer de cliché hoopvolle gedachte delen: Hopelijk gaat Nintendo grafisch en qua kracht ook eens met de tijd mee. Een console waarbij het voor multiplatform devs ook aantrekkelijk is om mede voor de Nintendo console te ontwikkelen. Ook al doet nintendo het op zichzelf gewoon goed, ze lopen nog steeds veel mis doordat de meeste multiplatform games niet op de Switch verschijnen.

Wat Metroid Prime 4 betreft; deze game komt uit voor de Switch als afsluitende toptitel, of dit wordt een crossplatform release, zowel voor Switch als voor 'switch 2'. De anticipatie voor deze game wordt alsmaar groter en groter. De verwachtingen liggen - mede doordat Nintendo dit zelf gecreëerd heeft door de 1e versie te cancellen - behoorlijk hoog. Het voldeed niet aan de eisen en/of verwachtingen die Nintendo aan haar IP's hangt. Nou, dan moet MP4 wel een hoogstandje worden zou je denken. 

Dat ze dus uitgebreid de tijd nemen om deze game te ontwikkelen, snap ik volkomen. Dat ze voorzichtiger zijn met nieuws naar buiten brengen omdat ze in het verleden iedereen al eens teleur moesten stellen, snap ik ook heel goed. Maar ik mag toch hopen en aannemen dat MP4 aardig in ontwikkeling is en vordert? Dat er toch wel 'iets' geshowed mag worden? Waarom altijd zo geheimzinnig? Ze zijn zelf voorstander van games pas showen als ze hun release naderen, en toch is MP4 al zo vroegtijdig aangekondigd dat ze dat beleid daarmee weer ontkrachten. De echte grote games worden vaak als 'lekkermakertjes/warmhoudertjes' ingezet zodat we wat om naar uit te kijken hebben of om aan vast te houden. Het begint een beetje als een valse belofte te klinken, zeker als straks blijkt dat het voor de next generation in ontwikkeling is. 

Yosher

25 jun 23 om 11:55

#10449‍

6031 XP | 1119 comments

Wat de kracht van Nintendo's volgende console betreft ben ik het wel enigszins met je eens. Zelf heb ik er niet al te veel last van, maar er zijn toch wel wat games die ik graag had gespeeld maar niet op de Switch beschikbaar zijn, vooral omdat het apparaat niet krachtig genoeg is om die games te runnen. Of ze zijn in cloud vorm beschikbaar. Ik heb een hoop games op het apparaat dus heel erg mis ik ze persoonlijk niet, maar ik snap de frustratie. 

Over Metroid Prime 4, ze moesten toch iets doen om de Switch te pushen. Deze game werd aangekondigd in een tijd waarin Nintendo moeite had, de falende Wii U was net de deur uit, de 3DS stond op haar laatste benen, en ze moesten iets doen om de Switch succesvol te maken. Een aankondiging van Metroid Prime 4 heeft daar zeker deel van uitgemaakt. 

En met het huidige succes van de Switch in gedachten, denk ik dat dat de reden was voor Nintendo om de originele ontwikkeling te cancelen om voor extra kwaliteit te zorgen. Niet dat de originele game half bakken zou worden (al komen we dat uiteraard nooit echt te weten), maar nu ze wisten dat de Switch een succes was, konden ze mooi hun tijd gaan nemen voor de game, ook al is het tot op heden wel frustrerend voor Metroid fans. Maar ik denk dat diezelfde Metroid fans uiteindelijk wel blij zullen zijn met het resultaat door Nintendo's kwaliteit controle. (Had Pokémon dat ook maar. 😔)

Is allemaal natuurlijk maar pure speculatie, maar ik denk dat het wel ongeveer zo gegaan is. En wat de huidige staat is van de game en wat de huidige plannen zijn ervoor kun je natuurlijk ook over speculeren, maar we gaan wel zien wanneer deze uitkomt en of dit nog op de Switch zal zijn of niet. Zal inderdaad een gevalletje Breath of the Wild kunnen zijn. 

N2up

25 jun 23 om 14:13

#10465‍

1619 XP | 317 comments

Zal niet gebeuren. Nintendo is denk ik wel blij om een console naast xbox/pc/game pc te zijn. Concureren met al dat is gewoonweg vragen om minder winst

Selan

25 jun 23 om 12:25

#10451‍

2891 XP | 531 comments

In al die jaren dat ik een Nintendo-only gamer ben, is de Switch by far de beste console/handheld. Ja, er missen wat franchises (Golden Sun!) en er zijn wat hardware issues (drift), maar iedere Nintendo console heeft altijd wel min punten. Als ik de afgelopen (bijna) 7 jaar terug kijk, met iedere jaar meerdere goede, toffe, leuke, eigenzinnige games vanuit Nintendo's stal, maar ook van andere publishers, dan kan ik niet anders dan happy zijn als Nintendo fan. 

 

Als de Switch 2 (of whatever het wordt) dit kan doorzetten, dan ben ik helemaal tevreden. Ik hoop van harte dat Nintendo wel Nintendo blijft - en toch weer net dat bizarre of andere doet. Simpelweg een Switch 2 die vele malen krachtiger is en niks nieuws doet is leuk, maar is saai en voorspelbaar. In het verleden is keer op keer al bewezen dat ze dat niet kunnen. Laat dat maar lekker aan PlayStation en Microsoft over.

 

Met de lineup tot nu toe voor 2023 ga ik weer hele leuke maanden tegemoet. En 2024? We zullen zien. Metroid Prime 4 als cross-gen titel op een Switch 2 zeg ik geen nee tegen

Fl@ppy

25 jun 23 om 14:09

#10462‍

2996 XP | 581 comments

Ze moeten nu juist het momentum doorpakken van de Switch en een Switch 2 uitbrengen. Misschien met een unieke toevoeging, maar de basis moet hetzelfde zijn, want het werkt. Console en handheld in een!

Fl@ppy

25 jun 23 om 14:11

#10464‍

2996 XP | 581 comments

Ik schat op een januari Direct voor de aankondiging en een launch in april. Een splinternieuwe 3D Mario en backwardscompatibility.

N2up

25 jun 23 om 14:16

#10467‍

1619 XP | 317 comments

Ik hoop dat de Switch 2 tenminste backwards compatible is met de Switch library (t liefst met (dlss 4k) upscaling erbij) en dat het nieuwe toffe features toevoegt. Die joycons en de handheld hybrid model waren leuke functies maar heb ik uiteindelijk niet veel gebruikt. Hoop dat ze via smartphones de asymetrische gameplay van de WiiU terugbrengen zoals 'Everybody 1 2 switch' al een beetje probeert te doen

Robin

25 jun 23 om 21:03

#10477‍

3315 XP | 490 comments

Eigenlijk is bijna elke professional in de gaming industrie er wel over eens dat de nieuwe console van Nintendo in 2024 gaat arriveren. Ik denk dan ook dat je dit ook steeds meer gaat zien. De juni direct liet dit al meer doorschemeren.

Alhoewel ik nog steeds denk dat een 2D Mario ook nog een grote impact kan creeëren. Wonder is de eerste 2D Mario na bijna 20 jaar New Super Mario Bros te hebben gehad. De port van deze titel heeft bijna 16 miljoen keer verkocht en ik denk dat Wonder daar wel overheen zal komen . Misschien met een Wonder Switch ;D. 

Voormij waren Super Mario RPG en Wonder wel de favorieten.

Martijn

26 jun 23 om 01:27

#10478‍

3805 XP | 439 comments

Vroeg of laat komt er wel een opvolger. Ik zie in die laatste Direct niet meteen het einde van de Nintendo Switch naderen. Er is nog genoeg op komst en na zo'n enorme game als Tears of the Kingdom, is even een rustiger moment niet eens zo vreemd. Nintendo wil graag dat jij die game als speler nog een tijdje blijft spelen, zonder al voort te kijken naar een volgende titel die alle aandacht opeist.

Ook is een 2D Mario voor de 'normale speler' groter nieuws dan Metroid Prime 4. Mario heeft een groter publiek. 2D Mario is nog steeds de vorm die het 'normale' publiek voor ogen heeft, als je het over een Mario-game hebt. Niet de 3D-games. Mogelijk is voor mij een 2D Mario op dit moment ook groter nieuws dan Metroid Prime 4. Door al dat wachten is mijn enthousiasme voor Metroid Prime 4 wat ingezakt. Zien we wel weer, als Nintendo er wat van wil tonen. Vooralsnog zie ik de eerste Metroid Prime als het grote meesterwerk. De tweede heb ik al minder gespeeld en de derde slechts heel kort (wilde eigenlijk deel twee eerst uitspelen, wat nooit gebeurde). Een Metroid Prime 4 is zéker welkom, maar weegt (op dit moment) nog niet op tegen Mario, Zelda of Donkey Kong Country. Maar het is maar een mening natuurlijk. Slaat mogelijk om zodra Metroid Prime 4 ook een mooie game blijkt te zijn, maar zover is het nog niet.

Zie Nintendo ervoor aan dat ze van Super Mario Bros. Wonder eerst nog een grote klapper willen maken, voordat er ook maar iets over de Switch-opvolger naar buiten wordt gebracht. Ze zijn nog steeds hard onderweg om van de Switch het best verkochte spelsysteem aller tijden te maken. Ik verwacht wel wat rommelende geruchten in het laatste kwartaal, met aankondiging in vroeg 2024 en release later dat jaar. We zullen zien of de opvolger over één jaar vanaf nu al uit is, binnenkort uitkomt of pas in laat 2024 verschijnt. Zie Nintendo het zelfs nog rekken tot 2025, maar dat vind ik dan zelf weer wat lang.

Ribbelchips

26 jun 23 om 11:53

#10480‍

918 XP | 177 comments

Ja en nee.

Met de overgang van Wii naar Wii U is Nintendo bijna 90% (!!!) van haar userbase verloren. Die fout zullen ze niet nogmaals willen maken. Ik denk dat dat de opvolger van de Switch dus echt als een evolutie in de markt wordt gezet en veel minder als een gloednieuw systeem. Dat het systeem dezelfde cartridges gebruikt (en dus backwards compatible is), maar dat de doosjes bijvoorbeeld zwart worden in plaats van transparant. Een beetje zoals ze gedaan hebben met de New Nintendo 3DS lijn. Een New Nintendo Switch dus.

En die New Switch speelt dan straks gewoon Mario Kart 9 af. Maar ook Pikmin 4 en Super Mario Bros. Wonder. Maar de Switch die we nu hebben, speelt dan alleen Mario Kart 9 met het transparante doosje af en niet de 4K versie in het zwarte doosje. En op een gegeven moment zal de New Switch de huidige versie volledig gaan vervangen. En er zal ook vast nog wel een Switch Lite Oled komen, Nintendo kennende. En daarna natuurlijk een New Switch Lite