Hoofdafbeelding bij wat weten we over opvolger Nintendo Switch

Wat weten we over de Nintendo Switch-opvolger?

 • Special

 • 1 mei 24 om 12:00

 • Robin

 • 12

De Nintendo Switch-opvolger komt steeds meer in het nieuws. Logisch, want de Nintendo Switch gaat momenteel het achtste jaar tegemoet. Wat weten we eigenlijk over de potentiële opvolger? Nog helemaal niets is zeker, maar ik zet de meest waarschijnlijke vernieuwingen voor je op een rij.

Nieuwe Joy-Con en backwards compatible

In het weekend van Koningsdag leek er opeens de spreekwoordelijke dam gebroken te zijn. Vandal kwam recentelijk met een nieuw artikel over de Nintendo Switch 2. De informatie kwam vanuit accessoirefabrikanten die tijdens een beurs meer hadden gehoord. Zo zouden de nieuwe Joy-Con controller een upgrade krijgen. In plaats van het huidige kliksysteem zou het een aanpassing krijgen via een magnetische oplossing. Dit komt trouwens niet geheel uit de lucht vallen. Tijdens een interview met Nintendo Minute met Kit en Krysta vertelde Yoshiaki Koizumi dat ze hadden nagedacht om de Joy-Con te laten klikken via magnetische wijze. Uiteindelijk was dat in het 2017 model niet het geval en werd dat het kliksysteem. Wel zouden de huidige Pro-Controllers mogelijk blijven werken met de nieuwe Nintendo Switch.

Kort daarna deelde de Chinese accessoiresfabrikant Mobapad meer info rondom de Nintendo Switch. Dit zouden ze via derde te horen hebben gekregen, maar deelde dit gek genoeg op hun eigen website.

 • Zo zouden de huidige Joy-Con en Pro Controllers gewoon werken op de Nintendo Switch 2;
 • Zou de Nintedo Switch-opvolger zowel fysiek als digitaal backwards compatible zijn;
 • De nieuwe Joy-Con zouden groter zijn en zou net zoals Vandal’s rapportage volgens Mobapad via magneten werken met elektromagnetische technologie. Daarnaast zouden de nieuwe Joy-Con ook extra knoppen krijgen.;
 • De nieuwe Nintendo Switch zou ook weer kunnen docken en het dock zou klaar zijn voor 4K support;
 • Het scherm van de Nintendo Switch 2 zou 8″ zijn met 1080p support.

Het idee van meer informatie die naar buitenkomt is niet heel gek en de informatie van Vandal klinkt voor mij erg logisch. De informatie rondom Mobapad daarentegen is wat moeilijker te geloven. We zullen moeten afwachten wat Nintendo binnekort naar buiten brengt. Naar verwachting zou er eventueel voor het eerst iets verteld kunnen worden tijdens hun fiscalejaar briefing in mei 2024 of in hun jaarlijkse shareholders meeting in juni 2024.

Nintendo Switch 2 in 2025

De initiële verwachting was dat de Nintendo Switch 2 eind 2024 zou uitkomen. Dit was ook informatie die bronnen dicht bij N1-UP hadden gehoord. Op 17 februari kwam daar verandering in toen verschillende bronnen en insiders nieuwe info hadden ontvangen. Nintendo zou de release hebben uitgesteld naar het eerste kwartaal van 2025. Dit om te zorgen dat er voldoende games aanwezig zouden zijn in het launchjaar van de Nintendo Switch. Dat zeggende, zou de releasedatum nog steeds in fiscaaljaar 2025 vallen en de verwachting is dat Nintendo misschien de release van de Nintendo Switch wilt nadoen.

Nintendo Switch-opvolger: de post-gamescom 2023 geruchten

Met gamescom achter de rug, is het goed om al het nieuws dat hieruit is gekomen op een rij te zetten en eventuele eerdere rapportages en onderzoeken die zijn gevonden er naast te zetten. Want de devkit van de Nintendo Switch-opvolger was klaarblijkelijk getoond achter de schermen op gamescom. Dit werd verteld in een artikel van Eurogamer en werd vervolgens bevestigd door VGC

Dit is achter de schermen getoond:

 • Een upscaled demo van The Legend of Zelda: Breath of the Wild was speelbaar
 • De Unreal Engine 5 Experience: The Matrix Awakens was getoont. Welke via de kracht van Nvidia’s DLSS vergelijkbaar zou zijn met de huidige generatie van Microsoft als Sony. 

Nate the Hate en Digital Foundry gingen dieper in op deze geruchten. 

Zij vullen bovenstaande informatie aan met het volgende:

 • Digital Foundry gaf aan dat de gelekte Tegra T239 Nvidia bijna zeker de chip is die in de Nintendo Switch opvolger gebruikt gaat worden. 
 • Zowel Nate the Hate als Digital Foundry gaven aan dat Breath of the Wild een resolutie had van 4K met 60fps. Dit was met DLSS. 
 • Digital Foundry en Nate the Hate gaven beiden aan dat DLSS 3.5 wordt gebruikt. 
 • Nate the Hate gaf aan dat de laadtijden ook aanzienlijk waren verminderd. Van het menu naar het spel gebeurde in principe gelijk, terwijl de huidige Switch hier ongeveer 30 seconden voor nodig heeft. 
 • Digital Foundry en Nate the Hate geven aan dat de Unreal Engine 5 Experience: The Matrix Awakens er beter uitzag qua raytracing, dit komt door de betere technologie die NVIDIA heeft voor ray tracing dan AMD. Dit is een voordeel voor de Nintendo Switch 2 in de komende generatie. 
 • Digital Foundry vult verder aan dat Unreal Engine 5 in de afgelopen twee jaar veel is ontwikkeld, het is dus goed mogelijk dat de aangezien de demo die twee jaar geleden is getoond op de PS5 en XBS veel is veranderd waardoor die ook beter kan draaien op de Nintendo Switch 2. 
 • Nate the Hate geeft tenslotte aan dat er veel werd gesproken over maart 2024 en de Nintendo Switch-opvolger. Of dit nu ging omtrent mogelijke release date of aankondiging is niet zeker. VGC had ook aangegeven in hun artikel dat er werd gekeken naar een vroegere datum bij Nintendo. 

De vernieuwingen van de nieuwe Nintendo Switch

De eerste vernieuwing: DLSS 3.5

Eén van de grote dingen die de Nintendo’s nieuwe console zal bevatten is DLSS. Misschien is het goed om te beginnen met wat DLSS is, en daar heeft Nvidia gelukkig een mooie video over gemaakt. Onder de video vat ik het verhaal kort samen.

Wat is DLSS 2.0? De uitgebreide versie

Deep Learning Super Sampling, ook bekend als DLSS, is dus kunstmatige intelligentie-technologie gemaakt door Nvidia om de prestaties van een computer te verhogen. Het kwam voort uit een intern onderzoek van Nvidia toen het team een algoritme presenteerde, dat gespecialiseerd was in het herstellen en reconstrueren van beschadigde beelden of met opzettelijk verwijderde stukken. Met behulp van deze AI is het mogelijk om de GPU minder te belasten door het oorspronkelijke beeld in een lagere resolutie te renderen en het beeld later op te schalen, om de indruk te wekken dat het op een hogere resolutie draait.

Stel je voor dat je Xenoblade Chronicles 2 speelt op een 4K-monitor met prachtige graphics. Lijkt misschien moeilijk te geloven want de game heeft een resolutie van 720p. Wanneer DLSS wordt geactiveerd, blijft de game nog steeds afspelen op 720p, maar dit wordt door de AI geüpscaled naar 4K. De GPU speelt de game dus nog op nog op 720p af en hierdoor wordt de grafische kaart minder belast. Voor de Nintendo Switch-opvolger zou dit natuurlijk perfect zijn, want dit zorgt voor minder stress voor de videokaart en winst in frames per seconde (fps). Nu lijkt het er dus op dat DLSS 3.5 gebruikt gaat worden wat weer meer mogelijkheden met zich mee brengt.

NVIDIA DLSS 3.5 uitleg

De tweede vernieuwing: de nieuwe chip Drake

De nieuwe chip van de Nintendo Switch-opvolger heeft de codenaam “Drake” (T239) en maakt gebruik van de Ampere architectuur. In een door Nvidia bevestigde hack werd de source code van het grafisch stuurprogramma gevonden, wat uiteindelijk een link gaf aan de mogelijke hardware. Het was dan ook duidelijk dat het om een Nintendo-console ging op basis van de gevonden bestandsnamen (NVN2=Nvidia/Nintendo 2). Natuurlijk kunnen er sinds de hack nog dingen zijn veranderd, maar gezien de aard van chip-ontwikkelingen en de staat van het stuurprogramma is het vrij onwaarschijnlijk om gigantische veranderingen te verwachten.

Tijdens de Linux Kernel-update werd ook het bestaan van deze T239 bekendgemaakt.

De “Drake” heeft een octo-core CPU en lijkt op de Orin. De Orin-chip wordt gebruikt voor zelfrijdende auto en valt in dezelfde Tegra-lijn als de TX1-chip die in de huidige Switch wordt gebruikt. Het verschil zit hem voornamelijk dat in de Drake-chip het zelfrijdende auto-gedeelte is verwijderd en dat er uiteindelijk een File Decompression Engine is aan toegevoegd. Dit is in het verleden al vaker gebruikt voor andere consoles, zoals de meer recente PlayStation 5 en Xbox Series-consoles beide hebben. Digital Foundry lijkt nu ook te bevestigen dat deze chip gebruikt gaat worden zoals eerder was gespeculeerd.

Wat is DLSS 2.0? De niet uitgebreide versie

De derde vernieuwing: wat kun je verwachten qua kracht? 

Om een idee te krijgen van wat dit betekent voor de opvolger, simuleren we de kloksnelheden van de huidige Switch op de nieuwe “Drake”-chip. Waarom limiteren we deze “kracht”? Je wilt niet dat het apparaat oververhit raakt of dat de batterijduur bij wijze van spreken twee minuten is. Wanneer je kloksnelheden van de huidige Switch simuleert op de opvolger krijg je een apparaat wat erg lijkt op een Xbox One maar met de mogelijkheid voor ray tracing en DLSS 3.5.

Dat betekent dat de Nintendo Switch-opvolger veel dichter in de buurt komt van de PS5 en Xbox Series-systemen. Zo zouden voor nu heel moeilijke ports zoals de toekomstige Call of Duty-games veel makkelijker een port op de Nintendo-console kunnen krijgen. Dankzij de nieuwe chip is de stap tussen de opvolger en PS5 en Xbox Series veel kleiner. Dit is wel speculatief op basis van de kracht van de GPU. Andere specs weten we natuurlijk niet, maar slimme mensen op Famiboards hebben wel al een hoop bij elkaar gezocht. Let op: dit is pure speculatie! Neem het nog steeds met een hoop zout.

 • Geheugen: minimaal 8GB RAM (verwachting 12 GB RAM)
 • GPU kloksnelheid: <1Ghz (waarschijnlijk rond 840-920Mhz)
 • CPU: 8 core (A78C)
 • Beeldscherm: voorheen werd gedacht dat de Nintendo Switch 2 net zoals de OLED een 720p OLED-scherm, misschien 1080p zou krijgen. Volgens Nate the Hate gaat het om een 8″ LCD scherm. VGC gaf in hun rapport aan dat het een LCD scherm zou worden, mogelijk om kosten te verlagen. 
 • Internal opslag: Volgens Nate the Hate: 512GB

Dit is op basis van de de huidige informatie die bekend is. Veel daarvan wordt besproken op Famiboards (een Nintendo-forum waar ik ook meeste van de informatie vandaan heb gehaald). Voor meer informatie en meer speculatie raad ik je ook zeker aan om alle andere berichten [1] [2] [3] te lezen zodat je zelf een oordeel kan vellen. Let op, dit is erg technisch dus misschien ook moeilijker te begrijpen.

Dit bericht is op 01-05-2024 geüpdatet nadat er nieuwe informatie naar buiten was gekomen via Vandal en Mobapad. Dit bericht zal worden geüpdatet wanneer nieuwe informatie beschikbaar is. 

Ik ben dus benieuwd naar wat je hierover denkt. Ben je blij met deze mogelijke specs? Of is het te mooi om waar te zijn? Of had je juist liever meer verwacht? Laat het ons weten in de comments!

Like dit bericht:

Over Robin

Sinds de NES is Robin actief in het gamen. Zijn eerste console was dan een SNES die hij van Sinterklaas kreeg en waar hij erg druk was met Lufia II: Rise of the Sinistrals. Nu kan je hem blij maken met o.a Monster Hunter, Fire Emblem en Xenoblade. Ook hoopt hij elke dag stilletjes dat Golden Sun terug komt.

Lees meer over Robin

Recente artikelen

The Pokémon Company aanwezig op Gamescom deze zomer

2

Nieuws The Pokémon Company aanwezig op Gamescom deze zomer

20-07-2024

1

Coen

Star Wars Hunters krijgt releasedatum & trailers voor Nintendo Switch

0

Nieuws Star Wars Hunters krijgt releasedatum & trailers voor Nintendo Switch

01-05-2024

1

Rik

Grounded – Een wonderlijk avontuur

0

Review Grounded - Een wonderlijk avontuur

01-05-2024

5

Kitty

Discussieer met ons mee! 12

Fl@ppy

10 mrt 23 om 09:51

#9157‍

2991 XP | 580 comments

Lijkt allemaal veelbelovend. Met BC zouden de huidige games dan ook veel mooier kunnen worden. Maar ik ben vooral bang voor het prijskaartje. Ik ben niet van plan 500 euro uit te geven in deze tijd. Had anders ook al lang de PS5 is huis gehad. 

Paul

10 mrt 23 om 10:45

#9159‍

3839 XP | 666 comments

Toen in juni 2021 dit plaatje werd gedeeld, begon ik al enthousiast te worden over de mogelijkheden: https://twitter.com/kopite7kimi/status/1403200552473829377. Tof om te lezen hoe elk nieuwtje sindsdien erop wijst dat dit ook echt zo is.

De kloksnelheden zullen wel een stuk lager uitvallen dan maximaal mogelijk, puur om de handheld ervaring te kunnen houden. De afgeleide chip kan namelijk tot 65W gaan (50W voor de meer basic versie) en dat is echt veel te veel voor handheld gaming: de huidige Switch gebruikt ~4W in handheld en ~11W in docked. Je mag er dus vanuit gaan dat de GPU/videochip zwaar downclocked gaat zijn, en dan nog een tikkie erger in handheld mode om ervoor te zorgen dat je Switch niet kokend heet wordt, in 1 uur leeg is, of allebei

Het goede nieuws is dat de processor betere snelheden kan halen zonder het risico op oververhitting zoals in de huidige Nintendo Switch. De Cortex A57-processor is flink naar beneden bijgesteld om niet te heet te worden en niet te veel stroom te gebruiken. De nieuwe Cortex A78-varianten zijn een stuk zuiniger en efficiënter waardoor hij niet zo generfd hoeft te worden, in theorie.

Ik had zelf ook nog een stukje geschreven over DLSS: ELI5 maar ik kan het even niet terugvinden. Een video van NVIDIA van ruim drie kwartier zie ik echter ook niet zitten!

Edit:  gevonden voor wie dat interessant vindt:

Een supercomputer heeft zitten uitrekenen hoe de beeldkwaliteit van een game verbeterd kan worden en heeft daarvoor een algoritme ontwikkeld.

Dat algoritme wordt gebruikt in de grafische kaart van je apparaat, maar hij hoeft niet zelf meer uit te rekenen hoe de game er het mooiste uit gaat zien: hij hoeft alleen maar de instructies te volgen. Hierdoor bespaart deze methode aanzienlijk veel rekenkracht.

Een ander belangrijk element dat de instructies uitgevoerd worden door de zogeheten tensor cores, die los staan van de rest. Hierdoor kan de rest van de grafische kaart zich focussen op andere belangrijke dingen die niet zoveel concentratie vereisen als kartelrandjes wegtoveren

N2up

10 mrt 23 om 13:40

#9161‍

1614 XP | 316 comments

Nice, de switch is qua graphics nog goed genoeg voor mij, maar kijk uit naar een eventuele opvolger.

Belangrijker voor mij zou zijn: backwards compatibility en dat e-shop purchases over te zetten zijn

N2up

12 sep 23 om 17:37

#11383‍

1614 XP | 316 comments

Update: En ben ook benieuwd welke nieuwe features we kunnen verwachten. Wii bracht motion sensor, wiiU asymetric gameplay, switch bracht hybrid gaming en joycons, Switch2 moet ook iets nieuws hebben. Niet te veel verandering want de Switch deed al heel veel goed. Maar alleen een krachtigere Switch zou een beetje saai zijn. De huidige switch is nog krachtig genoeg wat gfx betreft voor mij

Zool

10 mrt 23 om 14:09

#9162‍

2134 XP | 402 comments

Mooi artikel. Wel is het zo dat de Xbox One uit 2013 stamt. An sich moeten we dus niet een beest gaan verwachten..... 

Robin

10 mrt 23 om 16:09

#9165‍

3315 XP | 490 comments

Wat mij dan wel weer enthousiast maakt is het idee van DLSS. Want Nintendo games op de Nintendo Switch zien er nog steeds mooi uit, dus als dit alleen maar beter gaat zijn en dan nog eens een boost kan krijgen met DLSS zou het wel eens heel tof kunnen zijn . That said, het gaat enorm afhangen van hoe de kloksnelheden worden toegepast zoals Paul ook al zei. 

Yosher

5 apr 23 om 13:17

#9478‍

6031 XP | 1119 comments

Het lijkt allemaal nog zo kort geleden dat we dit soort speculaties en artikelen hadden over de NX (wat dus uiteindelijk de Switch bleek te zijn). Maar dat is ook alweer meer dan 6 jaar geleden. Damn.

Hoe dan ook, persoonlijk maakt het mij niet al te veel uit wat we er nu over "weten". We weten het toch pas zeker als Nintendo hem uiteindelijk officieel bekend maakt, en misschien zelfs pas als de release echt dichtbij komt of pas op release dag.

Ik ga hem sowieso wel halen, wat ze er ook mee doen. Tenzij ze een grote focus gaan leggen op gacha, dan ben ik echt klaar met Nintendo.

Paul

12 sep 23 om 18:37

#11384‍

3839 XP | 666 comments

Een mooie update zo die steeds meer erop wijst dat de T239 de chip gaat worden. De rest van de recente informatie is niet zozeer nieuw, maar meer een bevestiging imo in welke richting ze opgaan. Ik ben benieuwd in hoeverre NVIDIA erachter zit, en of we met de aankondiging nog een speciaal woordje mogen verwachten.

Robin

12 sep 23 om 23:28

#11389‍

3315 XP | 490 comments

Ik denk voornamelijk dat de info die vanuit Gamescom is gekomen voor vele toch een verrassing was. Gezien sommige toch veel minder hadden verwacht van een opvolger. En het is Nintendo die sinds de Gamecube eigenlijk amper meedeed met kracht.

rob1N

13 sep 23 om 08:16

#11396‍

5672 XP | 1093 comments

Op een gegeven moment - na zoveel generaties - zou het toch niet krachtiger meer hoeven zou je denken aangezien het dan niet nog meer nodig is... Dan zit Nintendo toch 'on the same level' als Sony en Microsoft? Ik ben dan alleen wel bang dat bij Nintendo ook de prijskaartjes omhoog gaan. Ik betaal dan liever gewoon wat meer voor de console dan dat ik straks €80,- per game neer moet leggen. Wat imo een console sterk maakt naast kracht, is de uniekheid. Naast Sony en Microsoft die enkel een krachtigere console ontwikkelen, heeft Nintendo altijd wel een soort - gimmick wil ik het niet noemen - feature wat de console uniek maakt. Ik ben dan ook erg nieuwsgierig naar deze opvolger. Mensen noemen het al Switch '2' maar Nintendo zou Nintendo niet zijn als ze er niet weer een of andere nieuwe feature aan toekennen wat de opvolger weer compleet anders maakt. Van de Wii naar Wii U (wat dus ook als een deel 2 klinkt) was ook een hele verandering. Wat dit precies zal zijn is voor de opvolger van de Switch is mijn grootste vraag. 

Fl@ppy

13 sep 23 om 09:43

#11397‍

2991 XP | 580 comments

Graphisch is de Switch nu echt wel oud. Maar de stap van ps4 naar 5 was inderdaad niet heel enorm. Ik hoop vooral op geen laadtijden en steady 60fps. 

Verder zal als de geruchten kloppen er ook wel een prijskaartje van 500 euries aanzitten.

Apenknul

2 mei 24 om 10:00

#13543‍

3931 XP | 739 comments

Van die geruchten vanuit Mobapad, ben ik meer benieuwd naar de nieuwe knoppen. De derde knoppen bij L, ZL, R, ZR zouden nu misschien Triggers kunnen worden, of pressure sensitive knoppen.

En wat ik hoop met de zogenaamde front button, is dat het of een quick social menu weergeeft, waar je vrienden kan uitnodigen, of in een voice chat/text chat kan duiken. Of dat Nintendo een stereoscopic 3D/VR headset maakt, die met de druk van de knop de gameplay naar de headset streamt. Maar dat laatste is eerder wishful thinking.