Roundtable: Wordt 2023 het jaar van de Nintendo Switch 2?

  • Special

  • 10 jan 23 om 16:19

  • Erik

  • 7

De Nintendo Switch mag as we speak bijna zes kaarsjes uitblazen. Wordt het langzamerhand niet tijd voor een opvolger? En hoe moet zo’n opvolger eruit zien? In deze roundtable velt de N1-UP-redactie zijn oordeel of 2023 het jaar van de Nintendo Switch 2 wordt. 

Voor we beginnen: wat weten we over de Nintendo Switch 2? Nintendo heeft zich publiekelijk meerdere keren over de status van de hybride console en diens mogelijke opvolger uitgesproken. Ze noemen het overgaan naar de volgende generatie “een van hun voornaamste obstakels”. Of we ‘m al in 2023 kunnen verwachten? President Furukawa zei in februari 2022, een jaar geleden, nog dat de Nintendo Switch pas halverwege zijn levenscyclus is.

Dat ‘ie in ontwikkeling is – is dus zeker. Als we de geruchtenmolen mogen geloven, is Nintendo samen met Nvidia al bezig met de ontwikkeling van een nieuwe chip voor de console. Deze chip moet ervoor zorgen dat games in 1080p ‘opgeschaald’ kunnen worden naar 4K. Klinkt dit niet meer als een Switch Pro? Nou, die kans is klein – Digital Foundry hoorde van meerdere bronnen dat Nintendo zijn zinnen heeft gezet op een Switch 2. Ook hebben we natuurlijk al een mid-gen update gekregen met de OLED.

Wordt 2023 het jaar van de Nintendo Switch 2?

Het woord is aan de N1-UP-redactie. Klik op de links hieronder om naar het desbetreffende antwoord te gaan, of druk op ‘volgende’.

1. Denk jij dat we in 2023 iets gaan zien van de Nintendo Switch 2?
2. Wat denk jij dat Nintendo aan de Nintendo Switch 2 gaat toevoegen?

We zijn ook benieuwd naar jouw voorspellingen! Laat in de reacties weten wat jouw antwoorden op de twee vragen zijn!

Like dit bericht:

Over Erik

Erik is onze hoofdredacteur. Sinds 2010 schrijft hij over videospelletjes, en hij doet dit al meer dan tien jaar voor N1-UP. Pokémon Yellow was de reden dat hij verslingerd raakte aan games - en die droom om Pokémon Meester te worden, ebde nooit meer weg. Erik krijgt nog steeds kippenvel als hij aan die E3 2016-trailer van The Legend of Zelda: Breath of the Wild denkt.

Lees meer over Erik

Recente artikelen

bank stream koopa cafe

1

Livestream Kom chillen tijdens de N1-UP Bankstream

25-06-2024

1

Mitch

Gameplaybeelden van gevechten in Tales of Symphonia Remastered

6

Media Gameplaybeelden van gevechten in Tales of Symphonia Remastered

10-01-2023

3

Martijn

Nieuwe trailer voor SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake

1

Nieuws Nieuwe trailer voor SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake

10-01-2023

1

Rik

Discussieer met ons mee! 7

Paul

10 jan 23 om 18:01

#8262‍

3824 XP | 663 comments

Mink beste reactie

Ik denk dat als het waar is dat de OLED een uitgeklede Pro is geweest, dat de opvolger onderhevig is aan dezelfde problemen (chiptekorten, inflatie, corona, niet per se in die volgorde ) dus dat ook die wat langer op zich laat wachten.

En de verkopen lopen een beetje af, inderdaad. Zelda zal zorgen voor een flinke boost (weten jullie nog dat er bij de release meer Switch exemplaren van Zelda waren verkocht dan de Switch zelf? Insane!) maar als ze overhoopt toch Mario Kart X gaan uitbrengen dan gaat het waarschijnlijk nog wel even duren.

 

 

oldman86

10 jan 23 om 18:15

#8263‍

1191 XP | 223 comments

Mario kart x en een nieuwe animal crossing mogen ze wel uit brengen op de switch of switch 2 

Selan

10 jan 23 om 18:16

#8264‍

2836 XP | 520 comments

Ik ben het eens met Mink. 

 

Ja, hardware verkopen dalen ietsjes, maar dat is (relatief) minimaal. Dit fiscale jaar (tot 31 maart 2023) verwachten ze in totaal 19 miljoen Switches te verkopen. Voorheen dachten ze nog 21 miljoen te verkopen. Die drop van 2 miljoen ligt aan de chip tekort aldus Furukawa. Software blijft gelijk (210m). Met nog steeds dezelfde prijs (330,-) en geen permanente bundels in zicht hebben ze nog steeds niet hun troefkaart gespeeld - price cut. 

 

Vergeet ook niet, vorige 2 fiscale jaren waren gigantische uitzonderingen. 27m en 24m per jaar verkocht respectievelijk in 2020-2021 en 2021-2022. Dankzij de pandemie natuurlijk. Dit jaar verwachten ze (volgens mij voor het eerst?) onder die 20m te zitten in een jaar tijd. 

 

Dit is echt ongekend gebied voor Nintendo. De Wii maakte namelijk een gigantische duik in 2011. Die verkocht toen YoY 50% minder units dan het fiscale jaar ervoor! Dat zijn tekenen dat je een opvolger in de markt zet, want dan gaat het gigantisch rap. Met giga sales nog steeds voor evergreens (Pokémon, Mario Kart, Zelda, Splatoon) en goede software momentum op dit moment (+DLC voor Fire Emblem, Xeno, Mario Kart etc) en nog een permanente prijsverlaging als troef zie ik niet zo snel een successor komen. Althans niet in 2023. 

 

Maar goed, het is Nintendo - je weet nooit wat ze van plan zijn. Als er wel een successor dit jaar/2024 komt, dan gaan ze een PS2’tje doen - de Switch nog steeds actief inzetten met een flinke prijsverlaging totdat die sales echt helemaal dalen. 

Robin

10 jan 23 om 20:05

#8269‍

3279 XP | 485 comments

Het zou ook heel goed kunnen dat de opvolger in hetzelfde rijtje gaat passen als hoe de Gameboy Color werd gezien binnen de Gameboy lijn. Uiteindelijk werd het gezien als een verschillende generatie, maar werd het gezien als een deel van de Game Boy familie. Dus ik zie het ook erg goed gebeuren dat de volgende Switch verder gaat onder de Switch-naam. Het enige is dat de Wii branding dit wel een beetje heeft verpest met de Wii U. Dus who knows.

Apenknul

10 jan 23 om 20:13

#8270‍

3875 XP | 729 comments

Qua timing weet ik het niet zo goed, omdat ze sinds het begin Metroid Prime 4 beloofde voor de Switch, waar al in geen jaren meer iets van hebben vernomen, maar dat ze wel weten dat men daar al een Switch voor hebben gekocht. Ten tweede lopen de Splatoon 3 updates 2 jaar lang mee, en het spel is al sinds September 22' in de verkoop. Dat zou betekenen dat het tot September 24' updates kan krijgen. Maar, misschien zet ik me (fictieve) geld daar te veel op in. Animal Crossing zou 3 jaar lang aan updates krijgen, maar kreeg nog geen eens 2 jaar (Maart 20' - November 21'), dus wellicht korten ze de updates van Splatoon 3 ook in met maar een jaar, en zal alle DLC voor de Switch klaar zijn tegen het einde van 2023.

Als dat het geval is, kan er inderdation een teaser trailer voor een nieuw systeem komen. Dit hadden ze met de Switch heel mooi gedaan, door in eind 16' dat te doen, en in Januari 17' een hele presentatie event te houden, waar ze hardware lieten showen, games aankondigden en een treehouse hadden. Dat was zo'n goeie tactiek. In plaats van dat alle ogen scheel kijken om iedere developer (Xbox, Sony, Nintendo) te volgen, richt Nintendo haar eigen event op, zodat alle ogen daar op gefocust werden. Daarmee bouw je zeker veel hype op, als je nota bene je nieuwe systeem binnen een paar maanden uit laat komen.

Wat een nieuw systeem kan brengen is ook lastig te bepalen. Denk dat ze inderdaad wel het Hybride systeem blijven behouden, gezien dat wel het systeem verkocht. Betere hardware en graphics zijn wel een must. De Switch's graphics zijn naar mijn mening ook een tikketje omhoog ten opzichte van de Wii U, en om dat nou voor een volgende generatie aan te houden zou laten zien dat Nintendo zich niet zo durft te tonen op dat gebied. Ze hoeven niet mee te stromen met Xbox en Playstation, maar 4K zou wel prachtig zijn. Ik hoor steeds vaker over DLSS, maar heb geen idee wat dat precies is of inhoud. Maar een grafische upgrade zou zeker niet misstaan, maar is niet het enige. Ik weet nog dat iemand van Nintendo ooit zei dat de Switch voortborduurt op enkele dingen van voorgaande systemen. In dat aspect zou ik een deel van mijn fictieve geld willen gokken. In deze roulette zet ik mijn geld in op VR, en ben blij dat enkele redacteurs dat ook zeggen. Kijkend naar het verleden over het falen van de Virtual Boy zou je denken dat Nintendo er niks mee te maken wilt hebben, maar we weten ook dat ze hebben geklooid met het 3D effect van de 3DS, en zelfs hebben lopen spelen met een Kartonnen VR bril middels LABO op de Switch. Iets zegt mij dat de LABO VR bril meer een concept is voor wat ze in de toekomst willen doen. In Mario Kart 7 had je een first person mode, en dat gaf al een beetje het VR concept ook weg. Maar tegelijkertijd kon je ook traditioneel het spel spelen met het 3D effect aan. Als Nintendo een eigen VR bril maakt, zou dat ook op dezelfde manier geïmplanteerd kunnen worden voor hen games. Heb je liever een first person VR ervaring, of speel je liever 3rd person met 3D effect? Daarbij kunnen lokale multiplayer games ook makkelijk weergegeven worden, door Player 1 de VR bril op te laten zetten, en Player 2, 3 en 4 naar het TV scherm te laten kijken. Iedereen dezelfde ervaring, maar dat Player 1 een visuele gimmick heeft. Denk aan Mario kart, die precies dezelfde functie heeft als de 3DS game, terwijl de rest op TV in Splitscreen kan spelen. Of Pokemon, waarbij je echt in de wereld zit, en pokeballs gooit, en iedereen toch mee kan genieten. Of denk aan sommige spelletjes van Nintendo Land van de Wii U, zoals de Luigi game. Zo heeft Player 1 een eigen beeld waarmee hij de andere spelers kan verslaan als spook, zonder dat de andere spelers op zijn beeld kunnen kijken. En wat dacht je van Splatoon, waarbij ik bij mensen las dat ze de local multiplayer van Splatoon 1 missen. Dat zou ook makkelijk terug gehaald kunnen worden, waarbij 1 speler het VR beeldscherm voor zijn neus heeft, en de ander het TV beeldscherm. Zou kan je VR voor jezelf gebruiken, maar ook lokaal en online een sociaal punt geven.

Einde bericht. 

Paul

10 jan 23 om 21:04

#8273‍

3824 XP | 663 comments

RE: DLSS

Een supercomputer heeft zitten uitrekenen hoe de beeldkwaliteit van een game verbeterd kan worden en heeft daarvoor een algoritme ontwikkeld.

Dat algoritme wordt gebruikt in de grafische kaart van je apparaat, maar hij hoeft niet zelf meer uit te rekenen hoe de game er het mooiste uit gaat zien, hij hoeft alleen maar de instructies te volgen. 

Deze methode bespaart hierdoor aanzienlijk veel rekenkracht. Een ander belangrijk element dat de instructies uitgevoerd worden door de zogeheten tensor cores, verkrijgbaar sinds de NVIDIA RTX serie. Hierdoor kan de rest van de grafische kaart zich focussen op andere belangrijke dingen die niet zoveel concentratie vereisen als kartelrandjes wegtoveren

Ribbelchips

12 jan 23 om 12:21

#8285‍

918 XP | 177 comments

Als Nintendo niet haar vakkundig opgebouwde 3rd party support wil verliezen, dan zal de Switch een update moeten krijgen op relatief korte termijn. Die uitspraak dat de Switch op de helft van zijn levenscyclus zit, is natuurlijk marketinggelul. No way dat dit huidige model nog 5 of 6 jaar de 'main' Nintendo console is. Misschien dat ie nog een paar jaar als budget systeem naast de upgrade Switch zal bestaan, maar dat is het dan ook wel.

En terecht, want bij veel nieuwe games piept en kraakt het huidige model. De PS5 is op stoom gekomen en ontwikkelaars zullen die console als basis gaan gebruiken voor hun toekomstige software. Het verleden heeft geleerd dat ontwikkelaars weinig tijd en moeite willen steken in het downgraden van hun AAA games en dat die games dus gewoon keihard aan de neus van Nintendo (Wii, destijds) bezitters voorbij gingen. Dat zal opnieuw gebeuren met de Switch. Hoe zonde zou dat zijn. Kijk alleen eens naar de enorme output van een uitgever als Square Enix. Die meer dan 20 games naar de Switch heeft gebracht. Dat wil je niet allemaal verliezen.

 

Ik ben alleen heel benieuwd of het echt een Switch 2 gaat worden, of echt weer iets compleet nieuws. Het klinkt super logisch dat ze op de ingeslagen weg doorgaan, maar dan kunnen ze bijvoorbeeld niet meer zomaar DX versies maken van Switch 1 games, zoals ze bij Wii U games hebben gedaan. En ze hebben met de Wii U eigenlijk ook een beetje proberen voor te borduren op het succes van de Wii en dat is niet zo best afgelopen..