Hoofdafbeelding bij Story of Seasons en Harvest Moon - Wat is het verschil

Story of Seasons en Harvest Moon: wat is het verschil?

  • Special

  • 8 jul 23 om 12:45

  • Erik

  • 3

Oude Harvest Moon-spellen, zoals A Wonderful Life, komen tegenwoordig uit onder de Story of Seasons-naam. Hoe zit dit precies? In dit artikel leggen we je uit wat het verschil is tussen Story of Seasons en Harvest Moon, en waar dit verschil vandaan komt.

Het verschil tussen Story of Seasons en Harvest Moon

Harvest Moon en Story of Seasons worden op dit moment gemaakt door verschillende ontwikkelaars.

  • Marvelous maakt Story of Seasons
  • Natsume is ontwikkelaar van Harvest Moon

Beide spellen zijn zogenoemde boerensimulators: games waarbij je dieren verzorgt, gewassen oogst en een band opbouwt met naburige mensen.

Waar komt dit verschil vandaan?

Harvest Moon en Story of Seasons zijn niet altijd twee franchises geweest (en hier komt de verwarring vandaan): de spellen van Marvelous vielen lange tijd onder de Harvest Moon-franchise. Dit betekende dat er lange tijd één naam en IP was.

In Japan heetten de games Bokujō Monogatari (letterlijke vertaling: Farm Story), maar voor Noord-Amerika en Europa was een andere naam nodig. Uitgever Natsume bedacht in de jaren ’90 Harvest Moon, en verwierf de rechten op deze naam.

In 2014 ging Marvelous echter zijn eigen weg. Dit had de volgende gevolgen:

  1. Uitgever Natsume behoudt de rechten op de westerse naam, Harvest Moon.
  2. Ontwikkelaar Marvelous zette zijn boerensim in het westen voort onder Story of Seasons. De Japanse naam bleef Bokujō Monogatari.
  3. Natsume gaat zelf games maken onder de Harvest Moon-franchise.
  4. Marvelous behoudt de rechten op de games die ze eerder maakten.

Om deze reden heet de remake van Harvest Moon: A Wonderful Life nu Story of Seasons: A Wonderful Life en wordt je verwezen naar Story of Seasons, als je ‘Harvest Moon’ opzoekt op Wikipedia.

En dan lijken de spellen ook nog eens zo op elkaar! (Links: Story of Seasons: Pioneers of Olive Town. Rechts: Harvest Moon: One World)

Waarom is Harvest Moon opgesplitst in twee franchises?

Yoshifumi Hashimoto, hoofdontwikkelaar bij Marvelous, heeft gezegd dat dit komt doordat de toekomstvisie van Natsume en Marvelous teveel verschilden.

Grof gezegd wilde Marvelous meer inzetten op het relatie-aspect, het opbouwen van een leventje met anderen. Natsume wilde echter het avontuur benadrukken; een reis door de wereld maken en een helpende hand bieden aan de problemen van anderen. Ze konden hierin geen middenweg vinden, en zijn daarom elk hun eigen weg gaan.

De verschijning van Harvest Moon: The Lost Valley en Story of Seasons, beide voor de Nintendo 3DS, waren de eerste vruchten hiervan in 2014. Natsume’s meest recente titel voor de Nintendo Switch, Harvest Moon: One World, focust zich (inderdaad) een stuk meer op het avonturieren, naast het traditionele boerenleven.

De splitsing heeft Natsume weinig goed gedaan: hun Harvest Moon-spellen zijn sindsdien steevast minder goed beoordeeld dan hun Story of Seasons-tegenhanger.

Marvelous behield wel de rechten op de games, waardoor ze GBA-titel Friends of Mineral Town onder de nieuwe naam konden uitbrengen.

Harvest Moon-spellen op de Nintendo Switch
Harvest Moon: Light of Hope (2018)
Harvest Moon: One World (2021)
Harvest Moon: The Winds of Anthos (2023)

Story of Seasons-spellen op de Nintendo Switch
Story of Seasons: Friends of Mineral Town (2020)
Story of Seasons: Pioneers of Olive Town (2021)
Doraemon Story of Seasons: Friends of the Great Kingdom (2022)
Story of Seasons: A Wonderful Life (2023)

En nu weet je het: tegenwoordig zijn het aparte franchises, maar vroeger werkten de ontwikkelaars samen onder de naam Harvest Moon. Al een beetje zin gekregen in het boerenleven?

Dit artikel is oorspronkelijk op 16 mei 2021 gepubliceerd. Op 8 juli 2023 is de opbouw van het artikel veranderd en is er nieuwe informatie toegevoegd.

Like dit bericht:

Over Erik

Erik is onze hoofdredacteur. Sinds 2010 schrijft hij over videospelletjes, en hij doet dit al meer dan tien jaar voor N1-UP. Pokémon Yellow was de reden dat hij verslingerd raakte aan games - en die droom om Pokémon Meester te worden, ebde nooit meer weg. Erik krijgt nog steeds kippenvel als hij aan die E3 2016-trailer van The Legend of Zelda: Breath of the Wild denkt.

Lees meer over Erik

Recente artikelen

stitch. – Handwerk wordt puzzelwerk

0

Review stitch. - Handwerk wordt puzzelwerk

03-05-2024

3

Dennis

Monster Hunter Rise: Sunbreak geüpdate naar Versie 16.0.1

0

Nieuws Monster Hunter Rise: Sunbreak geüpdate naar Versie 16.0.1

09-07-2023

1

Erik

Wat speel je dit weekend? [8 juli] 

4

Special Wat speel je dit weekend? [8 juli] 

08-07-2023

5

Erik

Discussieer met ons mee! 3

Paul

8 jul 23 om 17:22

#10697‍

3804 XP | 659 comments

Wat een tof en informatief artikel. Dankjewel Erik! 

Erik

9 jul 23 om 11:23

#10700‍

4987 XP | 359 comments

Thanks Paul! Goed om te horen.

Apenknul

9 jul 23 om 17:38

#10702‍

3802 XP | 715 comments

Ik heb van alle Farming Sims eigenlijk alleen Stardew Valley gespeeld. Ik kwam er eerlijk gezegd ook niet goed doorheen, en heb het maar weinig gespeeld. Het hele concept lijkt mij wel leuk, en ik denk ook stiekem om de remake van Story of Seasons te kopen, die Dreon had gereviewd.

Hoewel ik de games onder beide namen nooit gespeeld heb, heeft Story of Seasons wel een personage dat in meerdere games zat als speelbaar personage. Hij heet Farmer Pete, en draagt blauwe overalls, en een blauwe pet die omgekeerd staat. Hij blijft altijd wel het icoon waar ik aan moet denken als ik de naam "Harvest Moon" hoor. En stiekem, gezien de serie het al jaren zo goed doet, zou ik Farmer Pete graag ook in Smash zien. Al gooi je een schaap of een biggetje naar je tegenstander, haha.

Nog een iconisch figuur van de games is de dikke cute as (...) koe, die ik altijd herken van die spellen reeks. Het hele design blijf ik geweldig vinden.

Marvelous had laatst een Multiplayer Story of Seasons game aangekondigd, en dat lijkt mij eigenlijk wel tof om met de community te spelen als het zover komt. 😊 Beetje boeren met z'n allen.