Pokémon Pink en meer geschrapte Pokémon-ideeën

  • Special

  • 17 apr 20 om 09:00

  • Erik

  • 0

1. Pokémon Pink zou ooit verschijnen naast Yellow

Huh? De kop van de broncode voor Pokémon Yellow, refereert naar het spel als ‘Pocket Monsters Pink and Yellow’. Dit hebben dataminers ontdekt, nadat de code voor het spel recentelijk online was gelekt. Ook op andere plekken wordt naar een Pink-versie verwezen, zoals te zien achter deze link . Wie de mogelijke hoofdrol in Pink kon spelen? Dikke kans dat dit Jigglypuff of Clefairy was! Dank aan Dr. Lava voor het publiceren van dit interessante weetje.
Reden van schrappen: De populariteit van Pikachu was rond de Pokémon-manie rond de eeuwwisseling torenhoog. Een alternatieve versie zou alleen maar ondersneeuwen.
Fun fact: Wist je trouwens dat, naast Pikachu, meer zakmonsters in Pokémon Yellow oorspronkelijk stemmetjes zouden krijgen? Luister hier die van Diguda (de Japanse versie van Diglett).

2. Clefairy was bijna de mascotte van de Pokémon-franchise

Huh? Misschien heb je dit al eens voorbij zien komen, maar het is echt waar: oorspronkelijk was Clefairy gepland als de mascotte van Pokémon. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de originele Pocket Monsters Manga, waar een van de hoofdrolspelers een Clefairy is. Ook in de eerste aflevering van de anime zou Ash ook zo’n schattig buitenaards wezentje krijgen als zijn starter. Dit maakt een Pokémon Pink daarom ook des te geloofwaardiger!
Reden van schrappen: Door een verandering op het allerlaatste moment, koos men toch Pikachu als de starter van Ash. Deze Pokémon werd in korte tijd zo populair, dat hij al snel de rol van mascotte op zich nam. Een andere reden was dat Game Freak het gevoel had dat Clefairy vooral meisjes zou aanspreken, en niet een brede doelgroep.
Fun fact: De originele naam voor Clefairy was Aria. Deze naam hield zelfs een tijdje stand in de Russische versie van de anime.

3. Kanto zou één stadje worden in Pokémon Gold & Silver

Huh? Twee jaar terug lekte ineens een demo van Pokémon Gold uit 1997 (!), vanuit Nintendo’s Space World. Hier kwamen talloze ongebruikte Pokémon naar boven. Hier alleen al vallen specials vol over te schrijven, maar ik wil even een specifiek detail uitlichten. Met die leak kwam namelijk een eerste kaart van Johto. Leuk detail: hieruit blijkt dat Kanto toen al in de planning stond om zijn opwachting te maken. Minder leuk detail: de hele regio was echter gekrompen tot een enkel stadje (check hier de kaart op volledige grootte). Pallet Town is nog compleet, maar van Lavender Town is enkel de Pokémon Tower overgebleven, terwijl Pewter City het moet doen met één Pokémon Center en een Gym. Dat zou een kort bezoekje worden!
Reden van schrappen: Fans zouden ongetwijfeld teleurgesteld zijn bij zo’n karige representatie. Toch heeft dit oorspronkelijke idee waarschijnlijk nog lang standgehouden. Game Freak kreeg het, door de gelimiteerde ruimte op een Game Boy Color-cartridge, namelijk maar niet voor elkaar om de regio in zijn geheel over te zetten. Uiteindelijk is het oud-Nintendo president Satoru Iwata geweest (echt waar!) die met zijn programmeervaardigheden alles zo wist te comprimeren dat Pokémon Gold & Silver mét Kanto verscheept kon worden.
Fun fact: Johto is op die oorspronkelijke kaart uit 1997 een wereld van verschil. Toch zijn er nog wel overeenkomsten te ontdekken. Kun jij de vroege versies van Violet City, New Bark Town en Cianwood City vinden? En is daar nou al een eerste iteratie van de Radio Tower?

4. Stond Green al gepland voor Pokémon Red & Blue?

Huh? Kleine spoiler voor wie Let’s Go, Pikachu! en Let’s Go, Eevee! nog niet uitgespeeld hebben: na het vangen van Mewtwo kom je de, ahem, enthousiaste dame ‘Green’ tegen. De derde tegenpool, naast Red en Blue. Dit is haar allereerste opwachting in de games, maar fans van het eerste uur herkenden ongetwijfeld de dikke knipoog erachter. Deze Green was namelijk al te zien op vroeg artwork van de oorspronkelijke games. Zo maakte ze haar opwachting op een Japanse strategy guide, samen met Red en Blue en is ze te zien in een magazine over Pokémon Craft.
Reden van schrappen: Het is helaas niet bekend of ze destijds ook daadwerkelijk al gepland stond als vrouwelijk hoofdpersonage voor de games. Ken Sugimori (een van de tekenaars van het spel), meldde dat hij voor het artwork van de strategy guide een trio aan spelers tegen elkaar wilde laten vechten.
Fun fact: Pokémon FireRed en LeafGreen, de remakes van Red en Blue, kregen wél een vrouwelijke protagonist: Leaf. Zij heette zo om verwarring met Gary te voorkomen, die hier Green genoemd kon worden. Het uiteindelijke design van Green (de Let’s Go-versie dus!) lijkt op Leaf en het oorspronkelijke artwork gebaseerd te zijn.

5. Trainers vochten in eerste instantie ook mee in gevechten

Huh? Uit vroeg concept-art, toen Pokémon nog onder de naam ‘Capsule Monsters’ ging, blijkt dat het ook mogelijk was voor de trainer om een robbertje mee te vechten om beestjes te vangen. Hoe dit precies in zijn werk ging, is helaas niet bekend. Wel gebruikte je hier naar alle waarschijnlijkheid een zweep voor. Overblijfselen van deze mechaniek zijn duidelijk te vinden in de sprites van de Rocket Grunts en Cool Trainers en zelfs de gym leader Sabrina. Ook Red droeg origineel een zweep bij zich.
Reden van schrappen: Pokémon zouden geen doel hebben, als de trainer zelf ook ‘gewoon’ mee kon vechten. Daarnaast vermoed ik dat met een zweep meppen op schattige beestjes ook niet zo goed zou vallen.
Fun fact: Uit concept-art blijkt ook dat ook dat het vroeger mogelijk was om de beestjes aan te schaffen in winkels. Ook dit heeft zijn sporen achtergelaten: in de Game Corner van Celadon City kun je onder andere Dratini, Abra en Porygon aanschaffen met coins. Meer weten over de oorsprong van Pokémon? In 2013 schreef ik er een uitgebreide geschiedenisles over.

Like dit bericht:

Recente artikelen

Wat speel je dit weekend? [24 februari] 

2

Special Wat speel je dit weekend? [24 februari] 

24-02-2024

2

Erik

Exit the Gungeon – Een echte bullet hell

0

Review Exit the Gungeon - Een echte bullet hell

20-04-2020

0

Dre

Doom 64 – Ongecompliceerd knalplezier

0

Review Doom 64 - Ongecompliceerd knalplezier

16-04-2020

1

Erik

Reageer als eerste!