Nintendo at The Game Awards

  • Special

  • 7 dec 23 om 16:20

  • Rik

  • 5

Op 7 december is het zover, dan streamt The Game Awards 2023 live naar jouw scherm (Als je er de hele nacht voor op wilt blijven ten minste)! Deze ‘Oscars voor videogames’ staan echter niet zozeer in de belangstelling omdat iedereen wil weten of zijn favoriete streamer, puzzelgame, etc. de Game Award in de wacht weet te slepen. In de loop der jaren heeft The Game Awards zich namelijk ontwikkeld tot een soort van mini-E3, waar verschillende nieuwe projecten en trailers voor het eerst met het grote publiek worden gedeeld. Ook Nintendo is vaak goed vertegenwoordigd. In deze special neem ik je mee in de gedeelde geschiedenis van The Big N en The Game Awards!

The Game Awards zijn opgericht door Geoff Keigley, die ook elk jaar de presentatie op zich neemt. Deze Canadees was al in 1994 betrokken bij “Cybermania ’94: The Ultimate Gamer Awards“, wat de eerste op televisie uitgezonden prijsuitreiking was voor de game-industrie. Van 2003 tot 2013 was hij betrokken bij de Spike Video Game Awards. Beide shows waren voorlopers van wat later The Game Awards zouden worden. Keighley was niet tevreden met beide formats en wilde een gamefestijn lanceren dat de ‘Oscars voor videogames’ moest worden. De eerste versie kreeg hij in 2014 van de grond. Hiervoor investeerde Keighley ruim een miljoen dollar uit eigen zak. Uit zijn ervaring met de eerdere shows wist Geoff Keighley dat het publiek te klein zou zijn voor een show die alleen maar prijzen uitdeelde aan personen uit de game-industrie. Keighley wilde dat de prijsuitreikingen zouden worden afgewisseld met onthullingen van nieuwe games om het publiek te trekken.

Game journalist en The Game Awards-oprichter Geoff Keighley

2014

Uit dit verlangen ontstond de basis voor de goede band tussen Nintendo en The Game Awards. Gelijk voor de eerste editie in 2014 had Keighley al een wereldprimeur te pakken. The Game Awards mocht namelijk de allereerste gameplaybeelden laten zien van The Legend of Zelda: Breath of the Wild! Volgens Keighley was deze primeur het kroonjuweel van alle World Premiers die The Game Awards hebben gehad. Leuk detail: Nintendo stuurde de video pas twee weken van tevoren op… zonder dit van tevoren aan te kondigen. ‘Zelda Wii U’ was pas dat jaar met een teaser trailer van 30 seconden aangekondigd op de E3. Niemand had verwacht dat er überhaupt al zo snel gameplay-beelden zouden komen. Laat staan bij The Game Awards, de show die zich nog moest bewijzen met hun eerste editie.

De grote Zelda-onthulling

Naast de eerste beelden van The Legend of Zelda: Breath of the Wild toonde Nintendo ook nieuwe exclusieve beelden van Super Mario Maker voor de Wii U en een nieuwe trailer voor Codename S.T.E.A.M. voor de 3DS. In 2014 ging Nintendo naar huis met The Game Award voor Developer of the Year. Ook won Mario Kart 8 in de categorieën Best Family Game en Best Sports/Racing Game. Bayonetta 2 (ontwikkeld door PlatinumGames maar gefinancierd door Nintendo) was genomineerd voor Game of The Year, maar won niet. Ook Bravely Default, Tomadachi Life, Pokémon Omgea Ruby & Alpha Sapphire en Super Smash Bros. for 3DS wisten verschillende nominaties in de wacht te slepen, maar wonnen niet.

2015

De tweede editie kende geen grote Nintendo-onthullingen. Het bedrijf verkeerde intern namelijk in lichte chaos na het plotselinge overlijden van directeur Satoru Iwata (archief n1ntendo). The Game Awards eerde Satoru Iwata door de ceremonie te onderbreken en een paar minuten stil te staan bij zijn leven en betekenis voor de game-industrie. Toenmalig Nintendo of America directeur Reggie Fils-Aimee sprak ook enkele woorden over Iwata.

In 2015 werd Nintendo weer genomineerd voor Developer of the Year, maar verloor van CD Projekt Red. Splatoon ging ervandoor met de Game Award voor Best Shooter en Best Multiplayer. Super Mario Maker won in de categorie Best Family Game en was genomineerd voor Game of the Year.

Geoff Keighley en Reggie staan stil bij het overlijden van Satoru Iwata tijdens The Game Awards 2015

2016

In 2016 haalde Nintendo Breath of the Wild weer van stal. Er werden weer nieuwe beelden getoond tijdens de ceremonie. Zelda won ook de Fan’s Voice Award voor Most Anticipated Game. Pokémon GO won de awards voor Best Mobile/Handheld Game en Best Family Game. Fire Emblem Fates, Monster Hunter Generations, Xenoblade Chronicles X en Pokken Tournament sleepten nominaties in de wacht maar konden deze niet verzilveren.

2017

Het jaar dat de Nintendo Switch uitkwam was tot op heden het beste jaar voor Nintendo bij The Game Awards. The Legend of Zelda: Breath of the Wild won de Game of the Year en versloeg daarmee het eveneens genomineerde Super Mario Odyssey. Breath of the Wild domineerde The Game Awards 2017: naast Game of the Year was het ook de game met de meeste nominaties en gewonnen awards van dat jaar (GotY, Best Game Direction & Best Action/Adventure).

Het Game Awards Orkest speelde muziek van alle nominaties voor Game of the Year 2017 (inclusief Super Mario Oddysey) voordat Breath of the Wild als winnaar uit de bus kwam!

Het prijzenfestijn voor Nintendo bleef echter niet bij Breath of the Wild. Ook Metroid: Samus Returns (Best Handheld Game), Super Mario Odyssey (Best Family Game) én Mario + Rabbids Kingdom Battle (Best Strategy Game) wonnen Game Awards. De lijst met nominaties zou te lang worden om hier te melden. De volledige lijst van winnaars en nominaties vind je terug op de wikipedia-pagina van The Game Awards 2017.

Bayonetta-fans hadden ook een fantastisch jaar bij The Game Awards 2017. Bayonetta 3 werd officieel aangekondigd. Als klap op de vuurpijl maakte Nintendo ook nieuwe DLC voor Breath of the Wild bekend die gelijk te downloaden was.

De onthulling van Breath of the Wild DLC met shadow drop

2018

Na het grote succes van 2017 leek het kruid van Nintendo even verschoten. 2018 was het eerste jaar waarin Nintendo geen enkele Game Award won. Wel wisten verschillende Nintendo-games nominaties in de wacht te slepen. Dit waren Octopath Traveler (drie nominaties), Mario Tennis Aces, Nintendo Labo, Starlink Battle for Atlas (Ubisoft, maar exclusieve Star Fox-content voor de Switch-versie) en Super Mario Party.

Toch maakte Nintendo indruk in 2018: met de onthulling van Joker als DLC-personage voor Super Smash Bros. Ultimate ging het publiek los. De hoofdgame kwam ook nog eens de dag na The Game Awards uit, dus de hype was sowieso al hoog. Joker was de eerste toevoeging van Fighter Pack 1. Later zouden er nog tien personages worden toegevoegd aan Super Smash Bros. Ultimate. MARVEL ULTIMATE ALLIANCE 3 en Fortnite werden aangekondigd voor de Switch.

Joker’s Smash-avontuur viel in goede aarde bij het publiek

2019

Super Smash Bros. Ultimate kon dit jaar de Game of the Year niet in de wacht slepen. Wel werd ‘de grootste cross-over in gaming’ uitgeroepen tot Best Fighting Game. Ook Luigi’s Mansion 3 (Best Family Game), Fire Emblem Three Houses (Best Strategy Game & Player’s Voice) vielen in de prijzen.

Onder andere Bravely Default II werd dit jaar als World Premier uit de doeken gedaan tijdens de ceremonie.

Bravely Default II’s onthulling

2020

Vanwege de COVID-19 pandemie werd er in 2020 geen grote live-show gehouden maar een digitaal event. Animal Crossing: New Horizons won de award voor Best Family Game maar verzilverde de GotY-prijs niet. Ook Pokémon Cafe Mix, Mario Kart Live: Home Circuit, Paper Mario: The Origami King en de publieksanticipatie-prijs voor het vervolg op Breath of the Wild verzilverden hun nominaties niet.

Tijdens de ceremonie werd Sephiroth aangekondigd als DLC-personage voor Super Smash Bros. Ultimate en kreeg Monster Hunter Rise een nieuwe trailer.

2021

In 2021 keerde de liveshow terug, al ging het evenement nog altijd gebukt onder de toen in Los Angeles geldende Corona-maatregelen. Leuk voor de Amerikaanse Nintendo-fans: voormalig Nintendo of America-directeur Reggie Fils-Aime nam een deel van de presentatie op zich (en vooruit, stiekem ook leuk voor ons in Europa, want ook wij hebben Reggie vaak gezien bij E3-presentaties). Naast Reggie was 2021 echter een mager jaar voor Nintendo bij The Game Awards:

Metroid Dread was weliswaar genomineerd voor Game of the Year maar moest It Takes Two voor zich dulden. Ook de Player’s Voice nominatie kon Metroid Dread niet verzilveren, maar de prijs voor Best Action/ Adventure Game ging wél naar Samus haar nieuwste avontuur. Enigszins beschamend voor Nintendo ging It Takes Two er ook met Best Family Game vandoor… de enige nominatie in de categorie die niet uit de stal van Nintendo kwam. Het toen nog naamloze The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom verloor voor het tweede jaar de titel van meest geanticipeerde toekomstige game, en grote aankondigingen van Nintendo konden we eveneens op onze buik schrijven. Wel werd Sonic Frontiers tijdens de show onthuld en kwam er een aankondiging over toenmalige Switch-exclusive Monster Hunter Rise. De ceremonie zelf kreeg achteraf veelvuldig de kritiek de lang en uitgerekt te zijn geweest.

Niet getreurd Samus, je werd dan wel geen Game Awards GotY 2021, maar wél N1-UP GotY 2021! (en dat is toch veel toffer?)

2022

Na regen komt zonneschijn! Waar 2021 een mager jaar was voor Nintendo bij The Game Awards, was 2022 een stuk succesvoller. Xenoblade Chronicles 3 moest Elden Ring weliswaar voor zich dulden als Game of the Year, maar dat een vrij niche JRPG als Xenoblade überhaupt genomineerd was, kon je al een succesje noemen. Bayonetta 3 (Best Action Game), Kirby en de vergeten Wereld (Best Family Game), Mario + Rabbids: Sparks of Hope (Best Sim/Strategy Game) & Splatoon 3 (Best Multiplayer Game) konden hun nominaties wél allemaal verzilveren. Ook was driemaal scheepsrecht voor The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom: na twee nominaties zonder resultaat pakte het dit jaar eindelijk de award voor Most Anticipated Game.

Oh, en ook niet onbelangrijk! Nintendo presenteerde een gloednieuwe trailer voor The Super Mario Bros. Movie en onthulde het bestaan van Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon. Tot groot genoegen van onze Robin (ahum) kreeg ook Fire Emblem Engage vlak voor zijn release de aankondiging van een betaald DLC-pakket.

2023

Ook dit jaar is er weer een liveshow vanuit Los Angeles. De show duurt deze keer weer tussen de 2,5 a 3 uur. Wat voor aankondigingen er komen blijft voorlopig nog even gissen, maar het lijkt er in ieder geval op dat SEGA iets gaat tonen. 2017 lijkt een beetje te echoën dit jaar, want zowel The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom als een Mario-game (deze keer in 2D met Super Mario Bros. Wonder) hebben een GotY-nominatie in de wacht gesleept. Zal ‘TotK’ de winst van BotW nog eens dunnetjes over doen? Zelda dingt overigens mee in maar liefst zes categorieën, waaronder de Players Voice. Mario Wonder pakte een respectabele vijf nominaties en Pikmin 4, Fire Emblem Engage en Advance Wars 1+2: Re-boot Camp vallen mogelijk ook in de prijzen.

Hoeveel nominaties kan Nintendo verzilveren? We komen er vannacht achter tijdens The Game Awards!

Denk jij dat The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom of Super Mario Bros. Wonder de Game of the Year-titel kan winnen? Of hoop jij juist (tegen beter weten in) op nieuwe beelden van Metroid Prime 4? Laat het ons weten in de comments! 

Like dit bericht:

Over Rik

Rik is het typische gevolg van Satoru Iwata's Blue Ocean strategy: sinds Pokémon Diamond op de DS is hij verslingerd aan (Nintendo) games. Bij voorkeur speelt Rik games met grote werelden waar hij uren in kan verdwalen. Ook is Rik onze specialist op het gebied van Super Nintendo World en Nintendo's andere avonturen in de pretparkwereld.

Lees meer over Rik

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

1

Nieuws Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

30-05-2024

1

Erik

antquipment nominatie new qr dutch stream awards

0

Nieuws Nintendo-streamer AntQuipment in de finale van Dutch Stream Awards

07-12-2023

5

Mitch

Hoofdafbeelding bij Krijg Shiny Lucario en Darkrai via Mystery Gift in Scarlet & Violet

0

Nieuws Krijg Darkrai en shiny Lucario via Mystery Gift in Scarlet & Violet

07-12-2023

1

Erik

Discussieer met ons mee! 5

Cassis

8 dec 21 om 12:45

#2731‍

321 XP | 55 comments

Kan niet wachten 

Apenknul

8 dec 21 om 14:43

#2734‍

3825 XP | 719 comments

Ik weet niet wat ik zou moeten verwachten van Nintendo met de Game Awards. Dacht dat Willem in de podcast zei van Metroid Prime 4 omdat Dread is genomineerd en kan winnen. Enigzins een mooie gedachtegang.

 

Splatoon 3 misschien? In ieder geval geen Smash, gezien dat afgelopen is. Mario Party DLC? Meer Bayonetta? In ieder geval niet veel, gezien ze waarschijnlijk nog een hoop willen laten zien in Februari/Maart met een Direct gok ik.

Ik zou het oprecht tof vinden als ze zeggen: Hier is een nieuwe Mario Kart of een nieuwe F-ZERO.

Samus

8 dec 21 om 16:59

#2737‍

596 XP | 106 comments

Persoonlijk geef ik niks om al die awards, maar als Metroid Dread zou winnen en dit betekent dat we iets meer van dit soort Metroid games zien, dan juich dit maar al te graag toe! 

 

Een trailer van Zelda of Prime 4 is in mijn ogen een succes. Misschien teaser voor Xenoblade Chronicles 3?

Fl@ppy

8 dec 21 om 19:28

#2742‍

2856 XP | 553 comments

Hoop BotW2 of toch nog WW en TP.

Mitch

8 dec 23 om 01:10

#12332‍

3096 XP | 481 comments

In before teleurstelling