Megaton Musashi W: Wired - Mega Mecha Mania

  • Review

  • 9 mei 24 om 07:00

  • Rik

  • 0

Hou jij van Japanse Mecha’s? En verslond jij vroeger anime-shows als Pokémon, Beyblade, Yu-Gi-oH, Metabots of B-Daman? Let dan even goed op, want dan is Megaton Musashi misschien wel jouw nieuwe obsessie!

In het Westen leren we de wereld van Megaton Musashi dit jaar pas voor het eerst kennen, maar in Japan is deze mecha-manie al sinds 2021 gaande. Inclusief een anime-serie, merchandise en compleet marketing-circus. Ontwikkelaar LEVEL-5 was in die periode echter niet aanwezig op de Westerse markt en dus ging ook de actie-RPG Megaton Musashi aan ons voorbij. Net zoals de geüpdatete versie ‘Megaton Musashi X’ uit 2022. Megaton Musashi W: Wired is inmiddels alweer de derde(!) verbeterde versie van hetzelfde spel, maar deze keer mogen wij westerlingen ook meegenieten. En dat is dus driedubbel zoveel content voor dezelfde prijs!

De wereld van Megaton Musashi

Megaton Musashi speelt zich af in de toekomst, waar 99,9% van de mensheid is uitgeroeid door een alieninvasie. Deze aliens, de Dracters, zijn vervolgens begonnen om de planeet om te vormen tot de ‘Donut Aarde’. Door de aardkern te vervangen willen de Dracters onze planeet geschikt te maken voor hun eigen soort, ten koste van de originele aardbewoners. De overgebleven mensen proberen de aarde te redden met behulp van gigantische mecha’s, de zogenaamde Rogues. Dat de mensheid op omvallen staat is echter staatsgeheim nummer een. Omdat de waarheid zo demoraliserend werkte op de overgebleven mensen, heeft de overheid iedereens geheugen gewist. Alleen de soldaten van de anti-alien krijgsmacht kennen de waarheid. De rest van de mensheid leeft nietsvermoedend hun normale leventjes in steden die zijn gebouwd in de enorme Shelter Dome-bunkers. Zo ook ons hoofdpersonage Yamoto, een probleemtiener die naar de middelbare school gaat in bunker Ixia. Zijn leven komt op zijn kop te staan wanneer hij gerekruteerd wordt als Rogue-piloot. Tieners hebben betere reflexen dan volwassenen, en dat is cruciaal om Rogues te besturen. Yamoto en zijn klasgenoten krijgen dan ook de nieuwe Musashi-klasse Rogues toegewezen en worden al snel de laatste hoop van de mensheid!

Wees maar lief voor Gen Z, na schooltijd redden ze namelijk de wereld!

Als je bovenstaande leest klinkt het verhaal misschien wat vergezocht, maar in praktijk valt dat best mee. Megaton Musashi W: Wired past namelijk perfect in het rijtje van de typische anime-shows die we al jaren op tv zien. Als jij bereid was om te geloven dat de kinderbescherming een tienjarige knul alleen op wereldreis liet gaan met een elektrische muis (Pokémon) of dat drie tienermeiden stiekem de beste spionnen ter wereld zijn (Totally Spies), dan kun je ook makkelijk meegaan in het verhaal van Megaton Musashi. Elk hoofdstuk van Megaton Musashi W: Wired voelt zelfs een beetje aan als een gemiddelde ‘episode of the day’, inclusief de (letterlijk) knallende finale ter afsluiting.

Mecha fitties en Highschool Drama

De trailers voor Megaton Musashi W: Wired – Mega Mecha Mania leggen de nadruk op de actievolle gevechten met de Rogues. Maar er is nog een compleet andere helft van de game die daardoor onbelicht blijft: jouw gewone leventje als middelbare scholier. Deze secties, die zeker in het begin het merendeel van je tijd in beslag nemen, spelen als een RPG/visual novel. Een interessante keuze van LEVEL-5 is dat deze secties zijn vormgegeven als een 2,5D sidescroller. De straten van de stad Akagicho en vertrekken van Megaton-hoofdkwartier Oblivion Bay zijn heel gedetailleerd vormgegeven in uitgestrekte secties. Hier kun je je Slice of Life beleven en vind je verschillende side quests, verhalen en activiteiten. Naarmate het verhaal vordert, blijken de meeste winkeliers en interessante NPC’s in Akagicho undercoveragenten van het Rogue-programma te zijn. Zo kun je in de stad op jacht gaan naar Rogue-upgrades of jouw collega’s op andere manieren helpen.

Zo zien de 2,5D secties van het spel er uit.

De stijl van animatie is even wennen omdat de getekende figuren slechts beperkt geanimeerd zijn. Als je daar een ijzersterke visie en artstijl tegenover zet, dan hoeft dit niet te storen. LEVEL-5, dat ook bekendstaat als de studio van Professor Layton en Ni No Kuni, kan deze lijn meesterlijk bewandelen en voegt op de juiste momenten volledig geanimeerde anime-secties toe om het verhaal te vertellen. Dit RPG-deel is een stuk groter en uitgebreider dan de marketing doet vermoeden, en stiekem vond ik deze secties zelfs leuker dan de mecha-gevechten.

De nadruk van de gameplay ligt echter bij de mecha-secties. Hier stap je buiten de muren van Shelter Dome Ixia en mag je je uitleven op hordes Dracter-troepen. Daarbij word je ondersteund door een enorm arsenaal aan uitwisselbare wapens. Ook kun je jouw Rogue zelf samenstellen. Er zijn verschillende modellen Rogue-armen, -benen en -torso’s vrij te spelen, elk met hun eigen stats, moves en looks. De statistieken van jouw mecha zijn nog verder te personaliseren door het moederbord-systeem, waar je focus kunt leggen op bepaalde sterktes en zwaktes én extra special moves kunt inprogrammeren. Tel daar tenslotte nog eens een uitgebreide esthetische collectie aan aanpassingen bij op en het feestje is compleet. Wie houdt van het in elkaar sleutelen van de meest efficiënte builds kan zijn lol op in Megaton Musashi W: Wired. Als deze stortvloed aan mogelijkheden jou iets te veel van het goede is, dan is de +-knop jouw vriend. Wie gewoon een potje alienkont wil schoppen kan met deze knop alle aanpassingen uit handen geven. Hierbij kun je zelfs kiezen of de computer een gebalanceerde mecha voor je in elkaar moet zetten, of juist moet focussen op een bepaalde strategie.

De hangar waar je jouw ultieme Rogue in elkaar zet.

Het gevechtssysteem zit op zich prima in elkaar, maar mist wat diepgang. Het is vermakelijk om je een weg door de Dracter-troepen te hakken maar is wat mij betreft net iets te hersenloos button bashen. De special moves zorgen er echter voor dat het allemaal niet té monotoon wordt. In de in-engine cutscenes komt de schaal van de mecha’s goed naar voren en zien de machines er indrukwekkend uit. Die schaal gaat echter verloren tijdens de gameplay-secties: dan lijkt het meer of je met speelgoedrobots op een modelbaan bezig bent. Iets zegt me dat dat geen toeval is en dat je in Japan vast winkelschappen vol met speelgoed Megaton Rogue’s kunt vinden. Zoals zoveel van de kritiekpunten geldt ook hier echter weer: het valt soms op, maar krijgt niet de overhand.

Mecha’s klaar? Rammen maar!

Een ‘ultieme’ versie?

Het originele Megaton Musashi (Japan, 2021) kwam uit als ‘gewone’ game, maar de tweede variant Megaton Musashi X (Japan, 2022) werd uitgegeven als een Free-to-Play-spel. Wired is een volledige release, maar de sporen van de Free-to-Play-periode zijn nog altijd heel goed merkbaar. Praktijken als dagelijkse inlogbonussen en een enorme schare aan cosmetische extra aankopen in de Nintendo eShop (waar je met gemak meer dan €100,- aan kwijt bent als je alles wil hebben) zitten nog altijd in het DNA van Megaton Musashi W: Wired. Geen van deze zaken zijn nodig om het spel te spelen, maar het laat toch een vervelend nasmaakje achter. Dat geldt ook voor het gebrek aan een Engelse voice-over. Vooral tijdens de gevechten is je aandacht niet bij de tekst op je scherm, maar bij de tegenstander. Hierdoor mis je helaas delen van het verhaal. De Engelse geschreven teksten zelf zijn dan weer prima, met hier en daar een uitglijdertje (sommige typisch Japanse zaken vertalen zich nu eenmaal niet lekker).

Wat dan weer wel ‘ultiem’ te noemen is, zijn de grote hoeveelheden online missies (is die Free-to-Play-periode toch nog ergens goed voor geweest) en de mogelijkheid om cross-play te spelen. In tegenstelling tot veel andere games, ben je niet beperkt tot het online ecosysteem van de Nintendo Switch maar doen ook spelers van de pc en Playstation vrolijk mee. Ook zit het spel vol met (optionele) verwijzingen naar andere LEVEL-5-series: Yo-kai Watch mascotte Jibanyan is bijvoorbeeld beschikbaar als holografische navigator.

Conclusie

Ook al is het niet hun beste spel ooit, de bekende LEVEL-5 charme is weer volop aanwezig in Megaton Musashi W: Wired. Die charme weet de scherpe randjes en iets te grote aanwezigheid van het mobile/gacha-DNA prima te compenseren. Combineer dat met een zeer uitgebreide hoeveelheid content en je krijgt geen spijt van een aankoop (van de game zelf, optionele extra’s koop je op eigen risico). Megaton Musashi W: Wired kun je dan ook het beste vergelijken met junkfood van je favoriete burgerpaleis: geen (culinair) hoogstandje, maar het speelt wel lekker weg. Als je er te veel van eet krijg je geen gevuld gevoel, maar na een weekje voel je toch weer de knagende aantrekkingskracht voor een nieuw bezoekje… stiekem toch een guilty pleasure.

6.8

N1-score

  • + het 'ondergesneeuwde' RPG-deel is verrassend leuk
  • + Enorme berg aan content
  • + Crossplay
  • - Mecha-gameplay mist diepgang
  • - Even grote hoeveelheid DLC
  • - Gacha-DNA nog te veel aanwezig

Like dit bericht:

Over Rik

Rik is het typische gevolg van Satoru Iwata's Blue Ocean strategy: sinds Pokémon Diamond op de DS is hij verslingerd aan (Nintendo) games. Bij voorkeur speelt Rik games met grote werelden waar hij uren in kan verdwalen. Ook is Rik onze specialist op het gebied van Super Nintendo World en Nintendo's andere avonturen in de pretparkwereld.

Lees meer over Rik

Recente artikelen

Wat speel je dit weekend? [18 mei] 

1

Special Wat speel je dit weekend? [18 mei] 

18-05-2024

3

Erik

Hoofdafbeelding bij Nintendo stopt met X-integratie op de Nintendo Switch vanaf juni

1

Nieuws Nintendo stopt met X-integratie op de Nintendo Switch vanaf juni

09-05-2024

1

Erik

Hoofdafbeelding bij Nintendo-president noemt Switch 2 een

0

Nieuws Nintendo-president noemt Switch 2 een opvolger en geen nieuw concept

08-05-2024

3

Erik

Reageer als eerste!