LEVEL-5 lijkt terug te willen keren op Westerse markt

  • Nieuws

  • 15 jan 23 om 19:52

  • Rik

  • 9

In 2020 maakte de Japanse ontwikkelaar LEVEL-5 bekend zich terug te trekken uit de Westerse markt en zich enkel op Japan te richten. Een recente sollicitatie-oproep lijkt een interne koerswijziging aan te geven.

LEVEL-5 is onder andere bekend van series als Professor Layton, Yokai Watch, Inazuma Eleven, Ni No Kuni & Fantasy Life. Met name ten tijde van de Nintendo DS (Professor Layton) en 3DS (Yokai Watch) waren hun games bijna synoniem met Nintendo-apparaten. Toen het succes van Yokai Watch inzakte kwam het bedrijf in financieel zwaar weer terecht en kondigden ze officieel aan zich voortaan te focussen op de Japanse markt. Ze sloten rigoureus hun Noord-Amerikaanse studio die verantwoordelijk was voor het lokaliseren van LEVEL-5 games.

Vanwege de recente globalisering van de game industrie zijn we op zoek naar mensen om onze commerciële activiteiten als content houder te maximaliseren en actief Level-5’s IP te ontwikkelen, niet alleen in Japan maar ook op een wereldwijde schaal.
– vertaald naar de recruitment-pagina van LEVEL-5

In een nieuwe sollicitatie-oproep spreekt LEVEL-5 echter expliciet van plannen om ook buiten de Japanse markt terug te keren. LEVEL-5 geeft hierbij aan dat ‘de recente globalisering van de game industrie’ de drijfveer was voor de koerswijziging. Officieel heeft LEVEL-5 nog niets aangekondigd, maar het viel al op dat de marketing voor de volgende Inazuma Eleven (Inazuma Eleven: Victory Road of Heroes) ook het Westen bereikte. Ironisch genoeg was Victory Road of Heroes al zo lang in ontwikkeling dat de game destijds ook al voor het Westen was aangekondigd.

Naast Inazuma Eleven: Victory Road of Heroes was ook Yokai Watch 4 ooit aangekondigd voor het Westen. Die game is al sinds 2019 speelbaar in Japan. Het is onbekend of Yokai Watch 4 alsnog een Westerse release zal krijgen. De volgende LEVEL-5 games kwamen uit op de Nintendo Switch voor het terugtrekken uit de Westerse markt in 2020:

Westerse LEVEL-5 releases op de Nintendo Switch

Uitgever: Level-5

/

Ontwikkelaar: Level-5

Releasedatum: 8 november 2019

Uitgever: Bandai Namco

/

Ontwikkelaar: Level-5

Releasedatum: 20 september 2019

Uitgever: BANDAI NAMCO Entertainment

/

Ontwikkelaar: Level-5

Releasedatum: 17 september 2021

Uitgever: Nintendo

/

Ontwikkelaar: Level-5

Releasedatum: 14 februari 2020

Meer over LEVEL-5:

Hoe sta jij tegenover een mogelijke terugkeer van LEVEL-5 in de Westerse markt? En welke LEVEL-5 serie wil je als eerste terugzien? Laat het ons weten in de comments!

Like dit bericht:

Over Rik

Rik is het typische gevolg van Satoru Iwata's Blue Ocean strategy: sinds Pokémon Diamond op de DS is hij verslingerd aan (Nintendo) games. Bij voorkeur speelt Rik games met grote werelden waar hij uren in kan verdwalen. Ook is Rik onze specialist op het gebied van Super Nintendo World en Nintendo's andere avonturen in de pretparkwereld.

Lees meer over Rik

Recente artikelen

Earthbound-bedenker: “Praat met Nintendo over lokalisatie Mother 3, niet met mij”

0

Nieuws Earthbound-bedenker: "Praat met Nintendo over lokalisatie Mother 3, niet met mij"

23-02-2024

1

Dennis

Verkopen Pokemon Sword & Shield vs Scarlet & Violet

4

Nieuws Scarlet & Violet halen in Japan nu al verkopen Sword & Shield in

16-01-2023

2

Evelyne

Wereldrecord Splatoon 3: 241 eitjes verzameld in Salmon Run

1

Media Wereldrecord Splatoon 3: 241 eitjes verzameld in Salmon Run

15-01-2023

5

Robin

Discussieer met ons mee! 9

Fl@ppy

15 jan 23 om 21:30

#8323‍

2645 XP | 511 comments

Layton is wel een gemis. Heb katrielle wel ondertussen, maar die is echt gericht op het jongere publiek en toch ook iets meer op de dames. Op Ninokuni 1 na ken ik niet echt anders games van ze.

Rik

16 jan 23 om 02:00

#8327‍

4580 XP | 656 comments

Klopt, Katriëlle Layton was expliciet bedoeld als een spin-off meer gericht op de casual en vrouwelijke markt. LEVEL-5 zag dat het publiek van de Layton-serie veel meer bestond uit deze doelgroepen dan hun andere games en wilde daar op inspelen... helaas is het nooit het succes geworden waar ze op hoopten.

Ik heb de game zelf ook een keer bij een eShop-sale voor €20,- gekocht, maar had er ook niet meer over voor gehad. Het voelde door de nieuwe detective-zaak structuur van de game veel meer als een kleinere eShop-titel dan als een coherente RPG. Uiteindelijk wel genoten van mijn Layton-fix, maar het was het toch net niet helemaal.

Tamadachi

15 jan 23 om 22:14

#8325‍

5046 XP | 630 comments

De omschrijving in deze sollicitatie voor een functie bij Level-5 is natuurlijk maar een kleine hoopvolle hint maar ik zou het geweldig nieuws vinden als deze geroemde ontwikkelaar met legendarische IP's waaronder Professor Layton, Yokai Watch, Inazuma Eleven, Ni No Kuni, Fantasy Life, The Snack World en Ushiro weer terugkeert op de westerse markt met nieuw ontwikkelde games in deze franchises. Het biedt in ieder geval nieuwe hoop op een lokalisatie van Yokai Watch 4 en de Yokai Watch 1 remake, 2 bundels van de twee Professor Layton Trilogies in HD en een port van Fantasy Life Online.

Rik

16 jan 23 om 02:10

#8329‍

4580 XP | 656 comments

Tja, strikt genomen kan het sollicitatie-bericht ook alleen slaan op mobiele titels (Ni No Kuni: Cross Worlds is wel in het Westen uitgekomen), maar het is zeker bemoedigend!

Ik denk trouwens dat het ook heel goed zou kunnen zijn om de HD Layton-games los uit te brengen in de eShop voor €20,- per stuk. Er is sinds de hoogtijdagen van de Layton-serie flink wat veranderd in het aanbod op de casual puzzel-markt, en dit zou denk ik een goede manier zijn om de huidige markt te verkennen.

Garrus

15 jan 23 om 22:27

#8326‍

1576 XP | 287 comments

Heel goed, laat maar doorkomen! Level 5 is een van mijn favoriete developers, mede dankzij Ni no Kuni en Professor Layton

Rik

16 jan 23 om 02:06

#8328‍

4580 XP | 656 comments

Ja, ik ben ook hyped als het echt blijkt door te gaan!

Ik zou zeggen: Laat Ni No Kuni 3, een derde Layton-trilogie & Yokai Watch 4 (die hoeft immers alleen gelokaliseerd te worden) maar zo snel mogelijk deze kant op komen! 

Apenknul

16 jan 23 om 15:25

#8331‍

3668 XP | 690 comments

Dat zou wel cool nieuws zijn. Een terugkeer van Layton zou tof zijn, en ik wil graag die Yo-kai Watch 1 remaster en 4 in het westen zien. Ik had Yo-kai Watch op 3DS ff gespeeld, maar kwam vast te zitten. Toch zou ik dat graag weer herspelen op Switch, omdat dit een RPG is wat een leuk stijltje heeft en me wel aantrekt. Inazuma heb ik weinig mee, heb gewoon niks met voetbal; FIFA en Mario Strikers hebben dat laten zien. En als laatst Nino Kuni heb ik geen mening over, omdat ik in het algemeen geen RPG's speel.

Zie het ook liefst gebeuren dat Nintendo het bedrijf opkoopt, maar hehe, dat gaat vast niet gebeuren.

Rik

17 jan 23 om 00:46

#8339‍

4580 XP | 656 comments

Grappig hoe je 'in het algemeen geen RPG's speelt', voor Layton en Yokai een uitzondering maakt maar voor Ni No Kuni dan weer niet. Het zijn immers alledrie typische LEVEL-5 RPG's in dezelfde (art)style.

Zie het ook liefst gebeuren dat Nintendo het bedrijf opkoopt, maar hehe, dat gaat vast niet gebeuren.

Apenknul heeft smaak!

Ribbelchips

16 jan 23 om 15:42

#8332‍

918 XP | 177 comments

Zou wel mooi zijn want ik mis ze wel. Vooral die eerste paar Layton titels op de DS waren heel erg tof en vernieuwend. Van mij part maken ze daar een remake/compilatie van. Ni No Kuni en hun Dragon Quest games waren ook geweldig.

Ze zijn een beetje aan hun eigen succes ten onder gegaan en namen teveel hooi op hun vork. Op een gegeven moment werkten ze aan iets van 6 games tegelijk. Tig aftreksels van Inazuma, en Yo-Kai watch en andere matig games als Snack World en allemaal vielen ze tegen.