FIFA 19

Juni 2018: de WK-koorts heerst niet zo in de Lage Landen. Reden? Oranje kijkt dit jaar vanaf thuis toe hoe de andere grootmachten der wereld om het wereldkampioenschap voetbal strijden. Nintendo had dan ook maar een Vlaamse werknemer opgetrommeld om ons te voorzien van het commentaar bij FIFA 19 voor Nintendo Switch. Want, ja: als de Eredivisie eind deze zomer weer begint, kunnen wij na FIFA 18 aan de slag met FIFA 19 voor Nintendo’s hybride!

 

En de Nintendo Switch-versie van FIFA 18 had nogal wat commentaar te verduren. Dit had er met name mee te maken dat we een andere game kregen dan de PlayStation 4, Xbox One en PC. Electronic Arts gebruikte een aparte engine voor de draagbare versie, die zich niet kon meten met de ‘echte’ FIFA 18, draaiende op Frostbite. Ook misten er enkele opties en functionaliteiten uit de ‘grote’ versie. FIFA 19 herhaalt dit verhaal voor een groot deel, want ook dit jaar draait de draagbare footie niet op Frostbite.

Toch verbetert EA wel het nodige ten opzichte van FIFA 18 met deze nieuwe iteratie. De ontwikkelaar voegt de modus Online Friendlies toe, die vorig jaar nog ontbrak; deze modus laat je een mini-seizoen van vijf wedstrijden spelen met een tegenstander uit je vriendenlijst. Deze toevoeging maakt het iets minder pijnlijk dat de Nintendo Switch niet meedoet met de échte versie van FIFA. Het lijkt er dus op dat FIFA 19 de prestatie van FIFA 18 ietwat verbetert.

Zelf moet ik bekennen dat ik sinds de PlayStation 2-dagen geen FIFA meer heb aangeraakt op concurrerende consoles. Hierna ging ik namelijk aan de slag met de, niet al te beste, diverse Wii-versies van FIFA die EA op de markt bracht. Deze edities namen soms schaamtevolle proporties aan: met FIFA 13 hield Electronic Arts de schijn dat ze een fatsoenlijke titel uitbrachten niet eens meer hoog.

Die schijn houden ze nu wél hoog, en terecht naar mijn mening. Ten opzichte van alle Wii- en Wii U-uitgaven, speelt FIFA 19 echt flink beter. Net als in FIFA 18 voelt alles een stuk dynamischer aan. De verschillende teams voelen daadwerkelijk anders aan, de balbeweging hangt echt af van je eigen acties en de snelheid zit er goed in. Echte FIFA-fans gaan waarschijnlijk nog altijd voor de PlayStation 4-versie, en terecht, maar deze game op een draagbare Nintendo-console? Ik ben er in elk geval blij mee.

Voorlopige conclusie

FIFA 19 is precies wat je ervan verwacht. Het bouwt voort op wat FIFA 18 voor Nintendo Switch was. Hier en daar brengt EA wat kleine verbeteringen aan, waaronder de komst van Online Friendlies, maar in de kern zit het spel hetzelfde in elkaar. Dat betekent ook dat we met FIFA 19 weliswaar de beste versie van de serie voor een Nintendo-console krijgen, én de beste draagbare variant. Voor mij is dat genoeg. Maar het betekent tegelijk ook dat de echte fans nog altijd voor de PlayStation 4-versie zullen gaan.

Like dit bericht:

Recente artikelen

Wat speel je dit weekend? [24 februari] 

2

Special Wat speel je dit weekend? [24 februari] 

24-02-2024

2

Erik

Killer Queen Black

0

Preview Killer Queen Black

03-07-2018

0

Ness

Monster Hunter Generations Ultimate

0

Preview Monster Hunter Generations Ultimate

01-07-2018

0

Redactie

Reageer als eerste!