Imamura: "F-Zero krijgt geen vervolg door populariteit Mario Kart"

  • Nieuws

  • 4 jul 23 om 09:05

  • Erik

  • 6

Nintendo-veteraan Takaya Imamura zegt dat het moeilijk is om een nieuw vervolg op F-Zero te maken door de populariteit van Mario Kart.

“Ik denk dat het is omdat Mario Kart Nintendo’s meest populaire racespel is”, zegt Imamura (57) in een interview met VGC. Hij was supervisor was voor alle F-Zero-spellen in de jaren ’00. “Een nieuw deel zou gigantisch veel kosten.”

Imamura legt de vinger op de zere plek. “Ik denk dat het aan de totale verkopen ligt [van de F-Zero-franchise].”

Hij voegt hieraan toe:  “Het is gemakkelijk om IP’s opnieuw tot leven te brengen, maar een goede besluitvorming is noodzakelijk om iets te maken waar consumenten écht blij van worden. [..] Gezien de kosten, kunnen een hoop mensen niet werken aan franchises als F-Zero, simpelweg omdat er belangrijkere games uitkomen. Het is lastig om alles te managen met enkel Nintendo’s interne ontwikkelaars.”

Ligt het misschien dan aan het feit dat Miyamoto de franchise niet leidde in de jaren ’90 en ’00, dat het minder liefde krijgt? Dit ontkent Imamura: “Miyamoto-san denkt altijd over Nintendo na als geheel, dus ik denk niet dat hij zoveel tijd heeft om na te denken over F-Zero specifiek.”

“Dat gezegd hebbende: er zijn een heleboel mensen die Nintendo-titels kunnen maken, dus als Nintendo het vertrouwen heeft dat zij dat kunnen – dan moeten ze het gewoon aan hen geven. Kijk hoe bijvoorbeeld Donkey Kong Country is geworden!”

Takaya Imamura tekent Star Fox-personages. (bron foto: VGC)

Hij is niet de enige grote naam die spreekt over het gebrek aan F-Zero: ook oud Nintendo of America-president Reggie Fils-Aime deed in 2022 een duit in het zakje.

Takaya Imamura werkte sinds 1989 bij Nintendo, eerst als artist. Hij werkte al mee aan de eerste F-Zero, die in 1990 in Japan uitkwam. Ook had hij een rol in de Star Fox-franchise en was hij Art Director van The Legend of Zelda: Majora’s Mask. Hij is onder andere geestelijk vader van Captain Falcon en Tingle. In 2021 ging hij met pensioen.

Op dit moment is hij leraar en werkt hij aan zijn eigen mangaserie, Omega 6. Eind 2022 kwam naar buiten dat er een game gemaakt wordt van zijn manga.

Like dit bericht:

Over Erik

Erik is onze hoofdredacteur. Sinds 2010 schrijft hij over videospelletjes, en hij doet dit al meer dan tien jaar voor N1-UP. Pokémon Yellow was de reden dat hij verslingerd raakte aan games - en die droom om Pokémon Meester te worden, ebde nooit meer weg. Erik krijgt nog steeds kippenvel als hij aan die E3 2016-trailer van The Legend of Zelda: Breath of the Wild denkt.

Lees meer over Erik

Recente artikelen

Caravan SandWitch, programmeren met de Franse slag

0

Review Caravan SandWitch, programmeren met de Franse slag

16-09-2024

1

Rik

Hoofdafbeelding bij Pokémon GO's 7th Anniversary Party van 6 juli

1

Nieuws Pokémon GO's 7th Anniversary Party start vanaf 6 juli

04-07-2023

4

Erik

Hoofdafbeelding bij Favoriete Switch-game van 2023 tot nu toe

10

Special Wat is jouw favoriete Switch-game van 2023 tot nu toe?

04-07-2023

8

Erik

Discussieer met ons mee! 6

Paul

4 jul 23 om 09:21

#10633‍

3924 XP | 683 comments

Ok mensen NU allemaal stoppen met Mario Kart kopen.

Theun

4 jul 23 om 09:59

#10635‍

630 XP | 117 comments

Hij zegt hier gewoon zoals het is: Nintendo verdiend meer geld aan andere franchises, dus die krijgen voorrang. (In dat opzicht ligt het wel degelijk aan de verkopen.)

Daarnaast zien ze er weinig in om de franchise weer uit te lenen. Nintendo zal daar een flink eisenpakket voor hebben en ik vraag me af of er een ontwikkelaar is die daar aan kan voldoen.

Mitch

4 jul 23 om 10:19

#10637‍

3155 XP | 492 comments

Mario in de Blue Falcon die over het graf van F-Zero raast.

*klikt op generate image*

Zool

4 jul 23 om 10:34

#10638‍

2174 XP | 410 comments

Volgens mij deed hij deze uitspraak een aantal jaar geleden al…

Martijn

4 jul 23 om 16:21

#10647‍

3891 XP | 449 comments

Is ook niet zo raar. Mario was al een gevestigde naam, terwijl Captain Falcon en zijn vrienden speciaal voor F-Zero werden bedacht. Eerlijk gezegd: ik ben een grote Nintendo-fan, maar ik ken die vrienden niet eens. Het is meer Captain Falcon en 'de rest'. Probeer dat maar eens te verkopen, terwijl je bij Mario niet eens moeite hoeft te doen om de personages bekend te laten worden.

Op de Super Nintendo sprak Super Mario Kart mij meteen aan. F-Zero, tja... Heeft ook een wat serieuzere toon. Net als StarFox is het niet écht mijn serie. Persoonlijk mis ik ze niet, maar in het kader van variatie? Indien goed gedaan, kan een nieuwe F-Zero of StarFox nog best werken. Zelf ben ik er altijd heel snel op uitgekeken, maar er zijn genoeg mensen die deze series weer eens terug willen zien.

F-Zero GX werd samen met SEGA ontwikkeld en erg positief ontvangen. Het spel was ook een stap voorwaarts voor de serie. Stond toch een stuk verder bij Mario Kart vandaan dan voorheen, al werd de instap daardoor wat lastiger. F-Zero GX is niet zo makkelijk op te pakken en spelen als een Mario Kart. Wie weet, komt F-Zero nog eens terug. Langere afwezigheid kan de beste overkomen bij Nintendo, al kan dat nog wel even duren voor StarFox of F-Zero. Maar... Het kán wel.

Garrus

4 jul 23 om 17:30

#10648‍

1576 XP | 287 comments

Het is inderdaad makkelijker om DLC te maken voor een bijna tien jarige game.. Hahahaha

Hoe dan ook, F-Zero zou inderdaad niet goed verkopen omdat de serie bekend staat om zijn brute moeilijkheidsgraad.. Ik zou wél graag gewoon een alternatieve Nintendo racer zien, met allerlei Nintendo karakters en banen. Stel je voor: Racen door Gaur Plains van Xenoblade Chronicles of door een van de planeten uit Metroid Prime.. Dé droom.