Nintendo Classic Mini: Super NES

  • Special

  • 27 sep 17 om 16:00

  • Icelos

  • 0

Het is een lange en mooie zomerdag geweest. Na een hele middag tikkertje te hebben gespeeld, zag ik de zon dalen in het immer zonnige Brabant. Ik nam afscheid van mijn buurtgenoten, nam de voetbal onder mijn arm mee en trok me terug naar mijn thuishaven. Mijn avonturen buitenshuis zaten erop, maar er wachtten nog genoeg werelden op me. Ik ben een gelukkige gamer, ik heb een SNES in mijn huis met spellen waarvan ik nu pas de echte waarde ken. Met Donkey Kong en zijn maatje Diddy bevecht ik King K. Rool, met Mario en Yoshi neem ik het op tegen de duistere krachten van Kamek en met de zwijgzame Link rijg ik alle vijandelijke soldaten aan mijn zwaard. Wát een tijd.

Misschien wel het krachtigste aantrekkingspunt van de Nintendo Classic Mini: Super NES is haar nostalgische waarde. Ik kan me nog perfect voor de geest halen wanneer ik voor het eerst Donkey Kong Country speelde, hoeveel moeite ik had met het uitspelen van de titel en hoe frustrerend verliezen was. De Nintendo Classic Mini: Super NES combineert al deze oude ervaringen in één compacte doos. Tof!

Black Jack

In totaal heeft de Nintendo Classic Mini: Super NES eenentwintig klassiekers, met een breed scala aan genres en franchises. Zo kun je genieten van het geniale Super Mario World, ga je op avontuur naar Hyrule Castle in The Legend of Zelda: A Link to the Past en schiet je je een weg door verscheidene parkoersen in Contra III. Verder kun je Super Mario Kart, Super Punch Out!!, Street Fighter II Turbo, F-Zero, Super Metroid, Super Castlevania IV, Donkey Kong Country, Mega Man X, Kirby Super Star, Kirby’s Dream Course, Final Fantasy III, Earthbound, Super Ghouls ’n Ghosts, Secret of Mana, Star Fox, Star Fox II, Super Mario World II: Yoshi’s Island en Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars spelen.

Meer dan genoeg om uit te kiezen in deze zeer nette verzameling topspellen. Echter, sommige titels zijn vreemde eenden in de bijt. Zo was het wellicht een betere keuze om Kirby’s Dream Course te vervangen door een andere geweldige game, zoals Chrono Trigger of Donkey Kong Country 2: Diddy’s Kong Quest. Deze iconische en onvergetelijke titels hadden beter gepast dan Kirby’s Dream Course, een simpel golf-spelletje met Kirby in de hoofdrol. Een ietwat matige keuze.

Desalniettemin heeft de kleine console een geweldige line-up aan titels, ondanks dat niet iedere titel zijn plaats evenzeer verdiend heeft. Daarbij bevat de heruitgave twee voor Europa gloednieuwe titels: Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars en Star Fox II. Dus zelfs als je alle andere spellen al in huis hebt, is de SNES Mini de aankoop misschien wel waard om deze twee spellen voor het eerst te kunnen spelen.

Super Mario RPG: Legends of the Seven Stars is nooit op de Europese SNES verschenen.

Techniek

De Nintendo Classic Mini: Super NES wordt geleverd met een USB-kabel, HDMI-kabel, een mooie handleiding, twee controllers en de console. Dit is vrijwel identiek als met de Nintendo Classic Mini: NES, met als grootste verschil dat er nu twee controllers bijzitten. Dit zorgt ervoor dat je nu direct samen met een vriend kunt spelen. Hierdoor hoef je gelukkig vrijwel geen losse accessoires meer aan te schaffen. Als laatste hebben de controllers ook een zichtbaar langere kabel, wat de console gebruikersvriendelijker maakt.

Vanaf het moment dat ik de SNES Mini in huis had, ging ik ermee op pad. We hebben vaak op feestjes of andere gelegenheden de miniconsole meegenomen en iedere keer gebeurde exact hetzelfde: het apparaatje werd het middelpunt van de aandacht. Lekker old-school Super Mario World spelen zal nooit vervelen. Zelfs de mensen die vroeger helemaal geen spelletjes speelden – of überhaupt nog niet geboren waren –, reageerden enorm enthousiast op het apparaat.

Andere verbeteringen zijn te vinden in het besturingssysteem van de SNES Mini. Je kunt nog altijd vier savefiles gebruiken om de games op te slaan, buiten het standaard in-game opslagssysteem om. Dit is wederom zeer fijn, aangezien quick save toentertijd nog niet echt bestond. Daarbij zijn er nu knoppencombinaties toegevoegd om een snelle reset uit te voeren en zijn er andere, kleinere, vernieuwingen doorgevoerd.

16-bit

In de jaren ’90 van de vorige eeuw werd alles nog in beeld gebracht met 16-bit en de Nintendo Classic Mini: Super NES heeft dit vertrouwde uiterlijk prachtig in beeld gebracht. De muziek en de grafische stijlen zijn allemaal pico bello overgebracht en hebben hun glans allesbehalve verloren. Toegegeven, sommige spellen hebben de tand des tijds minder overleefd dan andere titels.

Conclusie

De Nintendo Classic Mini: Super NES is de aanschaf ongetwijfeld waard. De console is met 80 euro niet zo heel prijzig en laten we een bovenmenselijke kracht bedanken dat Nintendo beloofd heeft veel exemplaren op de markt te brengen, zodat je geen astronomisch hoge bedragen hoeft neer te leggen. De miniconsole is iedere cent dubbel en dwars waard, zelfs als je geen nostalgie hebt met het originele apparaat.

Like dit bericht:

Recente artikelen

Earthbound-bedenker: “Praat met Nintendo over lokalisatie Mother 3, niet met mij”

0

Nieuws Earthbound-bedenker: "Praat met Nintendo over lokalisatie Mother 3, niet met mij"

23-02-2024

1

Dennis

De beste multiplayer-spellen voor de SNES Mini

0

Special De beste multiplayer-spellen voor de SNES Mini

28-09-2017

1

Icelos

Vijf SNES Mini-spellen die beter zijn dan de games van nu

0

Special Vijf SNES Mini-spellen die beter zijn dan de games van nu

26-09-2017

1

Icelos

Reageer als eerste!