Wat is Monster Hunter: een introductie tot het jagen

  • Special

  • 17 apr 22 om 08:00

  • Robin

  • 6

Monster Hunter is tegenwoordig een franchise die bijna niet weg te denken is in het gaming-landschap. Sinds Monster Hunter World is de franchise geëxplodeerd in populariteit. Maar dat is niet altijd zo geweest.

Monster Hunter is ooit begonnen in 2004 op de Playstation 2. Al jarenlang is het een fenomeen in Japan waar het vele fans bezig houdt. Maar ook in het Westen had het een bescheiden fan-base. Dit veranderde dankzij Monster Hunter World dat op PS4 en Xbox One verscheen en ook uiteindelijk op de PC een stempel zou zetten. Eén van de redenen dat Monster Hunter niche bleef in het Westen kwam door de moeilijkere game style. De franchise sloeg een nieuwe weg in met World die uiteindelijk veel nieuwe spelers zou uitnodigen om de franchise uit te proberen. Maar misschien is het handig om eerst uit te leggen:

Wat is Monster Hunter?
De franchise begon dus op de Playstation 2. De game is simpel; de speler jaagt als een hunter (jager) op een monster om vervolgens een sterker monster te kunnen verslaan, hence the name. Monster Hunter is niet de typische JRPG waar je sterker wordt met ervaringspunten. In Monster Hunter wordt je beter door vaker te spelen en door betere uitrusting te maken van de parts van monsters die je verslaat.

De monsters versla je in zogenoemde quests. In deze quests is het vaak de taak om een monster te verslaan. In het begin heb je vaak nog wel eens een gathering task, maar uiteindelijk willen we dus monsters verslaan of vangen. Deze diverse quests vinden plaats in verschillende omgevingen. Zo zijn er vulkanen, bevroren vlaktes, woestijnen of mistige bergen. Uiteindelijk is het Grinding: The Game, maar het grinden voelt niet als grinden. De gameplay loop is verslavend en zeker in de nieuwere delen; Monster Hunter World en Monster Hunter Rise word het grinden met fashion hunting nog leuker (maar daar later meer over.)

De serie begon op de Playstation 2

Met welk wapen wil ik spelen?

In de eerste games hadden we maar zeven wapen om te kiezen maar dat is uiteindelijk opgelopen tot achttien verschillende wapens. Deze wapens zijn of Melee of Ranged. Momenteel zijn er in de recente games veertien wapens beschikbaar.

Je eerste keuze wanneer je aan een Monster Hunter game begint: Welk wapen kies ik? Zelf ben ik ooit begonnen met de Lance en vervolgens de Insect Glaive uitgeprobeerd, maar uiteindelijk ben ik blijven hangen bij de Hunting Horn. Het is in principe een gigantische hamer die muziek maakt. Met de muziek kan jezelf of bondgenoten in je squad buffen, zowel offensief als defensief. Leuke fun fact: in de community staan Hunting Horn spelers ook bekend als dooters. Naast dat je een wapen kiest zul je langzamerhand ook gaan inzien dat je uitrusting ook nog eens skills heeft. De verschillende armour-sets zien er niet alleen heel vet uit, maar geven dus ook skills die je in een gevecht kan gebruiken.

En hier komt dan ook het meest kritische punt van de serie: Het neemt je niet persé mee aan de hand. Hierdoor is al de informatie die op je afkomt ook best veel. Je hebt nu veertien verschillende wapens met weinig uitleg, skills op armor en heb je nog alle verschillende monsters. Het is een overweldigende hoeveel info er op je afkomt. Dit schrikt natuurlijk nieuwe spelers makkelijk af. Maar wat maakt de franchise dan zo goed?

De hoofdrol spelers zijn de monsters. Hier zie je Garangolm die nieuw komt in de uitbreiding van Monster Hunter Rise: Sunbreak

De hoofdrolspelers

Dat ik diversiteit in games belangrijk vindt, is misschien al gebleken in de verschillende reviews die ik schreef. Monster Hunter is een hele diverse game. Met de al eerder genoemde hoeveelheid wapens, de verschillende omgevingen is het nu tijd aan de hoofdrolspelers van Monster Hunter. Want nee, dat ben jij als hunter niet. De monsters staan heel duidelijk in de spotlight van de franchise. In elke iteratie van een generatie zie je dat ze meer gaan leven en een eigen ecology hebben ontwikkeld. Zo zijn er vele verschillende soorten monster-types te vinden Wyverns, Fanged Beasts, Insects, Leviathans, Snakes en nog vele meer. De belangrijkste van de groep zijn uiteindelijk de Elder Dragons. Deze imposante verschijningen zijn lopende natuurrampen. Het zijn monsters die een hele ecology uit zijn hum kan halen.

Naast dat de monsters elk hun unieke moves hebben. Heeft elk monster ook zijn eigen uitrusting die je kan vrijspelen en uiteindelijk kan craften. In de afgelopen weken heeft de Monster Hunter Twitter weer nieuwe gear getoond voor de enorme uitbreiding voor Monster Hunter Rise: Sunbreak. Zeker in de nieuwere delen is Fashion hunting een enorme hype. Dankzij de mogelijkheid om ‘layered armor’ te maken kan je uiteindelijk op zijn best uitzien. In oudere delen was dat vaak veel moeilijker.

En ook de community is geweldig. Naar mijn mening is het één van de meest behulpzame communities zeker voor nieuwe spelers. Gezien ik nu al een hoop heb gezegd wil ik het eerste stukje hierbij laten. Loop van de weken zullen jullie meerdere stukken zien over deze franchise! Mocht je nog twijfelen spreek mij vooral aan op Discord. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde!

Sta je open om Monster Hunter te proberen? Laat het weten in de comments!

Like dit bericht:

Over Robin

Sinds de NES is Robin actief in het gamen. Zijn eerste console was dan een SNES die hij van Sinterklaas kreeg en waar hij erg druk was met Lufia II: Rise of the Sinistrals. Nu kan je hem blij maken met o.a Monster Hunter, Fire Emblem en Xenoblade. Ook hoopt hij elke dag stilletjes dat Golden Sun terug komt.

Lees meer over Robin

Recente artikelen

Moonglow Bay Nintendo Switch screenshot baai start

0

Review Moonglow Bay - Een rustig visavontuur

13-04-2024

3

Kitty

Epics of Hammerwatch: Heroes' Edition

0

Nieuws Epics of Hammerwatch: Heroes' Collection krijgt limited editions op de Nintendo Switch

17-04-2022

4

Kitty

Monster Hunter Rise: Sunbreak-beelden tonen de Citadel en Garangolm

3

Media Monster Hunter Rise: Sunbreak-beelden tonen de Citadel en Garangolm

16-04-2022

5

Dennis

Discussieer met ons mee! 6

lifegiving

17 apr 22 om 11:13

#4569‍

2151 XP | 352 comments

Als ik Monster Hunter ooit ga halen “huur” ik je in voor een avondje om het nog een keer zo mooi uit te leggen :3

Selan

17 apr 22 om 11:30

#4571‍

2627 XP | 480 comments

Hele leuke en toffe column, kijk nu al uit naar de volgende delen

 

Monster Hunter is echt een geweldige serie. Het is niet echt gemakkelijk of easy om in te stappen als nieuwkomer maar als het eenmaal klikt is het echt een super ervaring. Zeker als je het met andere speelt. Het gevoel van progressie en voldoening die je krijgt na elke quest is awesome. En niks is leuker dan met de N1-Up community te spelen!

ageQned

17 apr 22 om 11:54

#4572‍

1090 XP | 187 comments

Vind de Monster Hunter games altijd heel erg leuk. Heb meer dan 600 uur in World gestopt en zit ook alweer over de 200 uur met Rise.

Robin

21 apr 22 om 15:14

#4622‍

3175 XP | 469 comments

Ik denk dat met Sunbreak dit alleen maar meer gaat worden. Als Iceborn een voorbode is op wat er gaat komen... dan ben ik heel hyped!

Martijn

18 apr 22 om 14:58

#4575‍

3497 XP | 406 comments

Eigenlijk wil ik Monster Hunter Rise nog steeds een keer aanschaffen. Het lijkt me op zich een tof spel, al ken ik de serie nog niet echt. Had ooit Monster Hunter 3 Tri op de Wii, maar ben daar eigenlijk amper mee begonnen. Weet eigenlijk niet eens waarom die toen bleef liggen, maar over Monster Hunter Rise hoor ik sowieso goede verhalen, ook in de reacties hierboven.

Informatieve Column, Robin! Nu is Monster Hunter een franchise waar ik sowieso nog niet zo bekend mee ben, maar misschien wordt het toch eens tijd. Klinkt wel als iets wat ik leuk zou kunnen vinden. Ben intussen eigenlijk best wel benieuwd.

Robin

21 apr 22 om 15:15

#4623‍

3175 XP | 469 comments

Mocht je ooit willen beginnen laat het dan zeker weten. Hoewel we nog een kleine squad zijn binnen N1-UP zie ik zeker kans om hier eventueel leerzame gameavonden uit te halen voor mensen die in de serie willen komen. Rise is daar perfect voor!