Kimishima over heden, verleden en toekomst: april 2017

Het financiële jaar eindigde een maandje geleden. Dat betekent dat alle belangrijke figuren die economische banden met Nintendo onderhouden naar het afgelopen jaar kijken, maar ook naar de toekomst. Om investeerders tevreden te houden, onthulde Nintendo onder andere de nieuwe New Nintendo 2DS XL-console. Tatsumi Kimishima – Nintendo’s president – sprak zich uit over verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld over de lancering van de Nintendo Switch met spellen als 1-2-Switch en Snipperclips, maar ook over de goede oude Nintendo 3DS.

De Nintendo Switch

Op 3 maart lanceerde dan eindelijk Nintendo’s nieuwste console! Na lang wachten konden fans aan de slag met het nieuwe apparaatje én het langverwachte The Legend of Zelda: Breath of the Wild! De console verkocht in vrijwel alle regio’s direct uit, wat het tot de best verkopende Nintendo-hardware in de lanceermaand ooit heeft gemaakt. In de Verenigde Staten deed Nintendo via surveys (via e-mail) onderzoek naar 28.000 Nintendo Switch-bezitters. Nintendo vroeg wie er binnen je huishouden het sterkst de behoefte had een Nintendo Switch aan te schaffen (leeftijd en geslacht). Daarna vroeg Nintendo hoeveel personen de console gebruiken.

Dergelijke cijfers fascineren mij altijd. Verrassend genoeg is 90% van de Nintendo Switch-bezitters nog altijd mannelijk, ondanks trends in de industrie dat steeds meer vrouwen interesse tonen in games. Daarnaast is slechts 14% van de Nintendo Switch-bezitters minderjarig; en dat terwijl Nintendo altijd zo’n ‘kiddy’ imago met zich meedraagt. Wellicht is de prijs van de console dan toch te hoog voor jongere gamers. Bijna de helft van de Nintendo Switch-eigenaren heeft een leeftijd tussen de 25 en 34 jaar.

Nintendo Switch-software

The Legend of Zelda: Breath of the Wild deed de nieuwe console de winkels uit vliegen. Zo’n 90% van de Nintendo Switch-bezitters heeft het spel in huis gehaald. Samen met de Wii U-versie wist het spel eind maart al zeker drie miljoen exemplaren verkocht te hebben. Ook 1-2-Switch deed het goed. Nintendo’s partygame zal binnenkort een miljoen exemplaren verkocht hebben, mede dankzij de mediahype omtrent het koeienspel. Eind maart eindigde Snipperclips op zo’n 350.000 downloads en Super Bomberman R op een verkoopcijfer van ongeveer een half miljoen.

De toekomst voor de Nintendo Switch

Binnen een jaar hoopt Nintendo liefst 10 miljoen Nintendo Switch-systemen extra verkocht te hebben. Daarvoor moet het bedrijf eind maart 2018 de 12,7 miljoen halen. Dit doet Nintendo door middel van veel sterke software, veel sociaal-competitieve gameplay te bieden en met hittitels van derde partijen. In het schema hierboven zien we allereerst The Legend of Zelda: Breath of the Wild, 1-2-Switch, Mario Kart 8 Deluxe en Snipperclips die reeds uit zijn. Het komende jaar mikt Nintendo met haar promotie dus vooral op ARMS, Splatoon 2, Super Mario Odyssey en Xenoblade Chronicles 2. Ook derde partijen zijn echter belangrijk, zoals je in het schema hieronder ziet. Onder andere The Elder Scrolls V: Skyrim, LEGO Worlds, Monopoly for Nintendo Switch en Fire Emblem Warriors moeten consoles gaan verkopen.

De Nintendo 3DS

Kimishima vergeet de Nintendo 3DS echter niet. Hij benadrukt nogmaals dat de Nintendo 3DS naast de Nintendo Switch zal voortbestaan. Ook hiervoor heeft Nintendo een strategie uitgedacht. De prijs en karakteristieken van de twee consoles verschillen fundamenteel. Het ‘momentum’ van afgelopen jaar probeert Nintendo dus te behouden.

Momentum

Welk momentum? Nintendo richtte zich afgelopen jaar op de doelgroepen ‘kinderen’ en ‘vrouwen’, onder meer met de release van Pokémon Sun en Pokémon Moon. Samen met de release van Pokémon GO wist Nintendo deze doelgroepen naar eigen zeggen ook werkelijk meer aan te spreken. Hierdoor wist de Nintendo 3DS-familie meer systemen te verkopen dan vorig financieel jaar. Behalve Pokémon Sun en Pokémon Moon droegen ook oudere games zoals Mario Kart 7, Pokémon X en Pokémon Y en New Super Mario Bros. 2 bij aan het financieel succes.

Toekomst voor de Nintendo 3DS

Ook voor de Nintendo 3DS noemt Kimishima verschillende software die het komende jaar systemen moet verkopen. Onder meer Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia en Hey! Pikmin zijn belangrijke games. Derde partijen die Nintendo hierin ondersteunen doen dat vooral in Japan, maar wellicht komen Shin Megami Tensei: Deep Strange Journey, The Snack World en Radiant Historia: Perfect Chronology ook onze kant nog op!

New Nintendo 2DS XL

Een andere manier om de Nintendo 3DS-lijn wat kracht bij te zetten is door middel van een heel nieuw spelsysteem! Nintendo maakte de New Nintendo 2DS XL bekend om te bewijzen dat de Nintendo 3DS-lijn nog levende en actief is. Het apparaatje komt voor zo’n 150 euro in de winkels te liggen, wat 50 euro lager is dan de New Nintendo 3DS XL-prijs. Hiervoor lever je dan wel de 3D-functionaliteit in.

Smart devices

Tot slot liet Kimishima zich uit over de derde pilaar van Nintendo’s softwarestrategie. Nintendo gaat komend jaar het tweede financiële jaar in wat betreft mobiele apparaten. Onder meer een mobiele Animal Crossing staat op de planning. Een financiële meeting als deze geeft ons fans weer voer voor discussie. Wat verwachten we nog van de komende E3-beurs? Wat heeft Nintendo nog meer op de planning voor de Nintendo Switch? Hoe lang zal de Nintendo 3DS daadwerkelijk nog ondersteund worden? Welke games zien we Nintendo nog meer naar de mobiele systemen overzetten? Tijd zal het leren, maar Kimishima heeft zijn jaarlijkse zegje weer gedaan.

Like dit bericht:

Recente artikelen

Release trailer voor Bō: Path of the Teal Lotus

0

Nieuws Release trailer voor Bō: Path of the Teal Lotus

21-07-2024

1

Rik

Graceful Explosion Machine

0

Review Graceful Explosion Machine

04-05-2017

0

Daan

Mario Kart 8 Deluxe

3

Review Mario Kart 8 Deluxe

27-04-2017

3

Redactie

Reageer als eerste!