Gamesverslaving wordt gezien als een van de hardnekkigste problemen onder de huidige jeugd. Mensen gaan er letterlijk kapot aan en ik zie dat ook om me heen gebeuren. Vaak vraag ik me dan af hoe zo’n persoon leeft en hoe zijn gedachte-gang is, maar na een gesprek met zo’n persoon haak ik al snel af. De antwoorden zoals “Het is gewoon zo uber pr0 1337 en mijn nieuwe h4x inventory is zo fucking geweldig dat ik het gewoon door moet spelen!” doen namelijk niet zo veel goeds aan mijn – meestal – goede humeur.
De vraag die door iedereen gesteld wordt bij het horen van het woord ‘gameverslaving’ is natuurlijk: waarom spelen mensen in godsnaam videogames en wel zo erg dat ze er uiteindelijk verslaafd aan kunnen worden? Deze vraag is eigenlijk vrij simpel te beantwoorden. Het spelen van games laat je ontsnappen aan de realiteit en laat je de huidige problemen in het ‘echte’ leven vergeten. Het dient als het ware als een drug. Mensen genieten van de dingen die ze teweeg brengen in het spel en ze krijgen er een soort van ‘rush’ van. De adrenaline pompt door hun lijf als ze dat ene level succesvol hebben afgesloten of nadat ze een clanwar hebben gewonnen. Men wordt er zo ingezogen dat men er alleen maar meer van wilt. Met de komst van het internet is deze ‘aantrekkingskracht’ aanzienlijk gestegen. Zo hoef je niet meer een vriendschappelijk potje op de bank tegen je vrienden spelen (wat onder de huidige normen en waarden nog wel onder ‘socializen’ valt), maar je kunt tegen iedereen uit de hele wereld spelen. En dat is niet alles: je kunt ook nog echt met ze praten via praatprogramma’s zoals Ventrilo of Teamspeak en je kunt je ei kwijt op chatprogramma’s als iRC. Je bouwt als het ware een connectie op met de mensen die je hebt leren kennen via het internet, omdat jullie samen dezelfde hobby delen: het spelen van games. Je kunt je hierdoor dagenlang achter elkaar vermaken met die ene jongen uit New York of dat ene meisje uit Sidney. Dit gaat zo ver, dat een hoop mensen elkaar na een tijdje echt als vrienden beschouwen. Ze hebben een band gekregen met diegene en hebben eigenlijk niet meer die echte behoefte om naast het online leven wat ze hebben, ook nog met hun ‘echte’ vrienden om te gaan. De verslaving neemt hierdoor alleen maar toe en die paar uurtjes per dag worden er al snel een stuk meer. Dit leidt negen van de tien keer tot slechte voeding en een slechte leefomgeving. Vaak gaat het langdurig gamen dan ook gepaard met drugsgebruik; alles om maar zo lang mogelijk te kunnen blijven spelen.
Hét spel dat bekend staat om zijn velen verslaafden is de MMORPG World of Warcaft. Dit spel moet op het moment van spreken zo’n 2 miljoen verslaafden over de hele wereld hebben. De verslavingen hiervan zijn zelfs zo erg, dat er vorig jaar een Chinees meisje is gestorven aan uitputting, nadat ze 3 dagen lang achter elkaar het spel had gespeeld.
Maar wanneer val je nu onder verslaafd zijn? Verslaafd ben je wanneer je langer dan 5 uur per dag games speelt, bijna geen enkele sociale contacten meer hebt, jezelf klote voelt als je een dag of even niet kunt gamen en je je gedachtes niet van het gamen af kunt houden. Schoolresultaten gaan denderend achteruit en men vertoont vaak erg agressief verdrag tegenover familie of vrienden. Daarnaast hebben de verslaafden ook niet de behoefte om dingen te doen naast het gamen, zoals naar buiten gaan. Ze voelen zich veilig in hun eigen wereld en noemen dat ook ‘socializen’; ze hebben er immers zogenaamde vrienden gemaakt.
Tegenwoordig is dit probleem zo erg geworden dat er een heuse afkickkliniek is opgestart in Amsterdam. Het bedrijf heet Smith & Jones en is Europa’s eerste afkickkliniek voor gameverslaafden. Het behandelen is echter behoorlijk prijzig: één dag kan al gauw 500 euro kosten en een opname duurt één tot twee maanden. De verslaafden leren hier dat hun leven niet gecontroleerd mag worden door een computerspelletje en dat de tijd die ze er aan besteden veel nuttiger besteed kan worden. Ze laten hier zien dat er een hoop andere activiteiten minstens zo leuk zijn en men wordt geconfronteerd met hun problemen.
Dus jongens en meisjes van Wii-DS.nl: mochten jullie jezelf herkennen in de kenmerken van een gameverslaafde doe er dan direct wat aan. Laat die computer eens staan en ga wat leuks doen met je vrienden. Ga op een sport, leg betere contacten met je familie, ga werken, maak huiswerk; alles is beter dan je tijd verspillen aan het spelen van computerspelletjes. Toegegeven: af en toe zo eens een potje is natuurlijk erg rustgevend en kan best leuk zijn, maar zorg ervoor dat het niet een onderdeel van je leven wordt.
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen!