Feest! Super Metroid is 30 jaar

  • Special

  • 19 mrt 24 om 08:00

  • Mark

  • 2

Op 19 maart 1994 verscheen Super Metroid op de Japanse SNES en niet veel later ook in de rest van de wereld. Het spel mag vandaag 30 kaarsjes uitblazen en daarom kijk ik terug op mijn Metroidreis en hoe ik bij Super Metroid terecht ben gekomen.

Ik ben geen Metroid-fan van het eerste uur, integendeel zelfs. Het eerste spel in de reeks dat ik speelde, was Metroid Prime op de GameCube en ook dat had wat voeten in de aarde. Prime stond destijds vaak in van die demopods in elektronica winkels. Ik heb het daar weleens geprobeerd, maar ik werd iedere keer al snel een beetje duizelig. Ik was dit soort first-person gameplay, met extra informatie in je head-up display, nog niet gewend. Pas veel later, toen ik er inmiddels zoveel goede verhalen over had gehoord, heb ik besloten om het te kopen en rustig thuis uit te proberen.

Gelukkig wende ik thuis al snel aan de gameplay en werd ik meteen in de wereld gezogen. Dit smaakte naar meer en zo heb ik ook andere delen in de Prime-reeks gespeeld en ook de 2D-variant Metroid Fusion. Ik wilde naar het begin van de serie en heb de NES-versie op de Wii gekocht. Daar kon je de gameplay terugzetten, maar zelfs dat maakte het niet makkelijker. Er was een stuk waar ik simpelweg niet voorbij kon komen en toen heb ik het aan de kant gelegd.

Al die tijd knaagde er iets aan me. Prime en Fusion waren fantastische spellen, het eerste deel zat ook goed in elkaar, maar het was gewoon niet voor mij. In welke categorie zou Super Metroid vallen? Deze twijfels bleven in mijn hoofd langskomen. De SNES cartridge is immers moeilijk te verkrijgen, tenzij je bereid bent om de hoofdprijs te betalen. Gelukkig kwam Nintendo Switch Online met daarbij de SNES emulator. Een ideaal moment om het te proberen en het stelde me niet teleur!

Super Metroid is vele malen toegankelijker dan zijn voorganger op de NES en ook de moeilijkheidsgraad is beter afgesteld. Het zoeken naar upgrades is tof en maakt het backtracken leuker. Natuurlijk ga je er met de terugspoelknop iets makkelijker en sneller doorheen, maar desondanks heb ik mij prima vermaakt met een spel uit 1994. Sterker nog: ik kan het aan iedereen aanraden en durf het nu ook in mijn top tien SNES spellen te plaatsen!

Nintendo of America geeft een kort overzicht van alle 2D Metroid games.

Heb je een Nintendo Switch Online-abonnement en heb je Super Metroid nog nooit gespeeld? Geef het dan een kans! Deze game, die zelfs op zijn 30e verjaardag nog prima speelt, geeft je straks wellicht een mooie herinnering. Net zoals dat bij mij is gebeurd.

Heb jij mooie herinneringen aan Super Metroid, of moet je het nog steeds een keer uitproberen? Laat het me weten in de reacties.

Like dit bericht:

Over Mark

Sinds dat er een NES in huis werd gehaald, heeft er altijd een Nintendo console in de woonkamer gestaan. Oudere consoles krijgen een plekje in het “museum”, waar ze nog steeds met regelmaat de aandacht krijgen die ze verdienen. Mark wordt blij van een goede platformer, action/adventure of puzzle game en draagt een warm hart toe aan games als Super Mario World 2: Yoshi's Island, Banjo Kazooie en Donkey Kong Country. Zijn guilty pleasure is Pokémon Puzzle League op de N64.

Lees meer over Mark

Recente artikelen

Capcom heeft geen plannen om te stoppen met fysieke game-releases

0

Nieuws Capcom heeft geen plannen om te stoppen met fysieke game-releases

23-07-2024

1

Rik

Hoofdafbeelding bij Nintendo verandert releasedag van haar games

1

Nieuws Nintendo verandert standaard releasedag van haar games

19-03-2024

2

Erik

Build-A-Bear’s brengt Pokémon-knuffel van Bidoof uit

0

Nieuws Build-A-Bear's brengt Pokémon-knuffel van Bidoof uit

18-03-2024

2

Karina

Discussieer met ons mee! 2

N2up

19 mrt 24 om 17:16

#13337‍

1624 XP | 318 comments

Meer metroid fans = meer beter!

Ikzelf begon ook met Prime en daarna door naar Fusion, Super, en de rest.Hoop dat t genre meer fans krijgt, Metroid verdient meer liefde en de genre in t algemeen is gewoon geweldig!

Prime4/Silksong when?

Selan

20 mrt 24 om 11:36

#13339‍

2891 XP | 531 comments

Heb vroeger nooit Metroid gespeeld. Wel Samus af en toe in Super Smash Bros. en Super Smash Bros. Melee en had Prime destijds op de 'Cube geprobeerd, maar was toen niet helemaal mijn ding. Kon er maar niet in komen. Toen de Wii uitkwam met Corruption heb ik toch nogmaals één keertje geprobeerd. Dankzij de motion + IR controls zag ik het licht. Nu pas begreep ik wat Metroid zo goed maakt. Meteen Metroid en Super Metroid via de Virtual Console meerdere keren uitgespeeld, en was ook heel blij dat Prime Trilogy uitkwam. Sindsdien enorme Metroid fan!

 

...heb alleen Federation Force overgeslagen xD