Over en uit

  • Column

  • 10 mei 16 om 16:05

  • Erik

  • 0

Het is over en uit. De Wii U is niet meer.

“Geen Nintendo Digital Event dit jaar.” Deze woorden waren genoeg om het lot van de gefaalde console van Nintendo te bezegelen. Door niet uit te pakken op de E3, het grootste spelevenement van het jaar, geeft Nintendo aan dat het de Wii U aan de kant heeft gezet. En weet je wat? We mogen van geluk spreken dat Nintendo eindelijk vooruit kijkt. De Wii U niet op de E3 is het beste wat had kunnen gebeuren: het bedrijf houdt zichzelf eindelijk niet meer voor de gek. Het is tijd om een nieuwe koers te varen.

Ik kan nu wel met feiten en cijfers aankomen om het falen van de Wii U te onderbouwen. Ik zou kunnen zeggen dat het ligt aan slechte marketing van Nintendo, dat het apparaat te weinig zijn onderscheidingsvermogen liet zien of dat het simpelweg komt door een gebrek aan (visuele) kracht ten opzichte van zijn concurrenten. Maar inmiddels hoeft dat niet meer. Het maakt allemaal niet uit – de bittere waarheid is dat Nintendo niemand heeft weten te overtuigen om zo’n ding in huis te halen.

Het is een desastreuze teloorgang, zeker als je je bedenkt dat de Wii U ons zoveel heeft gegeven om van te houden. Splatoon liet ons op een nieuwe manier verslaafd raken aan shooters, Super Mario Maker is veelzijdiger dan we ooit hadden kunnen dromen en Bayonetta 2 is misschien wel het beste actiespel wat ooit verschenen is. Maar niemand speelde ze. Niemand heeft het ervaren wat voor pareltjes dit zijn. Ja, jij en ik misschien. Maar in de ogen van Nintendo en ieder ander kun je dit net zo goed typeren als ‘niemand’.

En wat resteert ons nu voor de rest van 2016? Absolute leegte. Op een nieuwe Paper Mario na, dan. Triest, maar waar. Nintendo houdt niemand meer een bord voor het hoofd dat het ooit nog goed gaat komen met het beestje. Ze kunnen ook niet anders, met een console op sterven na dood. Wat zouden ze überhaupt nog moeten laten zien? Nieuwe games? Vertel mij eens waarom ze nog meer tijd en geld in een console moeten steken die kennelijk niemand wil hebben.

Maar er gloort hoop aan de horizon. In 2017 mogen we eindelijk onze knuisten leggen om de NX. Ik houd mijn hart vast. En met mij waarschijnlijk vele anderen. Maar het feit blijft dat wij wel weer iets hebben om naar uit te kijken. Wat zou het mooi zijn als ditmaal niet alleen jij en ik, maar ook de rest van de aardbol weer overtuigd wordt van al het mooi dat op een Nintendo-console te spelen is.

Het is over en uit. De Wii U is niet meer. Eindelijk.

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Ontdek Endless Ocean: Luminous in uitgebreide overzichtstrailer

0

Media Ontdek Endless Ocean: Luminous in uitgebreide overzichtstrailer

18-04-2024

1

Erik

A Blast from the Past?

0

Column A Blast from the Past?

06-07-2016

0

Icelos

Vijf Koninklijke Nintendo-games

0

Special Vijf Koninklijke Nintendo-games

27-04-2016

0

Dyon

Reageer als eerste!