A Blast from the Past?

  • Column

  • 6 jul 16 om 11:35

  • Icelos

  • 0

Sinds enkele weken steekt een gerucht zijn kop op en deze genie weer terug in de fles stoppen lijkt haast onmogelijk: de Nintendo NX zal mogelijk gebruikmaken van cartridges in plaats van Blu-ray-discs. De vorm waarin de spellen worden gegoten heeft een grote rol bij het verkopen van een console, zowel aan de consumenten als aan third party ontwikkelaars. Stel dat dit hardnekkige gerucht een vorm van waarheid bevat, wat houdt dit dan in voor Nintendo?

Geruchtenmolen

Laten we allereerst teruggrijpen naar de eerste tekenen van dit gerucht. Het ontstond allemaal toen een trademark voor The Legend of Zelda: Breath of the Wild verscheen. Er werd olie op het vuur van een al geloofwaardig gerucht gegooid. Alle Wii U-spellen krijgen in principe dezelfde vorm wat betreft trademarks. Ze hebben allemaal dezelfde criteria en vallen onder dezelfde categorieën. Alleen de laatste Wii U-game heeft andere kenmerken volgens het Amerikaanse trademark: het spel zal verschijnen op Video Game Cartridges. Toevalligerwijs is de laatste Wii U-titel ook gelijk de allereerste NX-titel die we kennen en daarmee is de sprong snel gemaakt. Zou de NX gebruikmaken van cartridges?

NES Cartridges

Dit gerucht staat of valt echter niet alleen op één trademark; ook een financiële vergadering van de Japanse producent Macronix voedt dit gerucht sterk. Macronix heeft in het verleden al vaker samengewerkt met Nintendo, namelijk aan de cartridges van de Nintendo DS en de Nintendo 3DS. Vandaar dat het niet geheel onlogisch is dat Macronix in hun jaarvergadering heeft gesproken over The Big N. Zo wisten ze te melden dat ze dit kwartaal nog verlies hebben geleden, maar ze verwachten dat dit snel zal omdraaien als het aan belangrijke klanten, zoals Nintendo, ligt. De naam “Nintendo” werd letterlijk genoemd. Tevens verwachten ze het volgende fiscale jaar een gigantische groei in het marktsegment dankzij de NX. Dit is een vrij grote verwachting als Macronix ‘slechts’ een onderdeel voor de hardware verzorgt. Een groter marktsegment kan alleen worden gerealiseerd als Macronix bijvoorbeeld een cartridge maakt voor de nieuwe console aangezien de ratio van soft- en hardware bij een console minimaal op 2:1 zit.

Deze twee geruchten samen weten een vrij sterke indruk achter te laten, maar hier houdt het niet op. Een ander gerucht, wat al enkele maanden als niet jaren bestaat, krijgt ook meer poot om op te staan. Is de NX een hybride console? Dit is een stuk geloofwaardiger als je bedenkt dat de console geen gebruik maakt van Blu-ray-discs, maar van cartridges. Een Blu-ray-disc past niet in een thuisconsole die je tevens in je broekzak moet kunnen meenemen. Daarbij heeft Nintendo recentelijk aangegeven dat de NX geen vervanger voor de Wii U is, of voor de Nintendo 3DS. Dit zou enigszins waarheidsgetrouw zijn als de NX beide apparaten zou vervangen.

3DS Cartridge

Voordelen

Met deze drie geruchten ligt er een vrij stabiele laag aan informatie. Maar wat hebben we aan cartridges? Zitten de gamers daar wel op te wachten of is het slechts een “blast from the past”? Na wat onderzoek blijkt dat de PlayStation 4 en Xbox One hun discs alleen gebruiken om informatie over te zetten naar de console. De driver is namelijk te traag in vergelijking met de moderne CPU en GPU. Hierdoor zijn er enorme laadtijden en moeten spellen eerst gedownload worden op de console. Cartridges hebben dit probleem totaal niet. Daarbij is de driver om de Blu-ray-disc te lezen vrij prijzig en deze zit eigenlijk voor niets in beide consoles. Hiermee wordt de uitspraak dat Nintendo de NX gaat verkopen zonder verlies ook een stuk sterker. De console zal qua productieprijs een stuk lager liggen omdat er geen optische drive in het apparaat hoeft te zitten.

Een ander gigantisch voordeel van cartridges is dat het geheugen geen probleem meer is. De vierdubbele Blu-ray-discs die Sony en Microsoft bij grote spellen gebruiken zijn het maximale wat ze uit de optische drive kunnen halen. Deze kunnen maximaal 150 GB aan geheugen dragen en dit allemaal overzetten naar je PlayStation 4 of Xbox One is een hels karwei. De cartridges, die zowel retro kunnen zijn als USB-achtig, hebben geen beperking in geheugen. Er bestaan al USB-sticks met 1 TB aan opslagruimte en dit is niet eens het eindstation voor de cartridges.

Kingston USB

Conclusie

Cartridges worden snel geassocieerd met fouten, het opnieuw eruit halen van de cartridge, erop blazen en hem er terug in stoppen en hopen dat hij het doet. Maar dat zijn associaties met een vergane tijd. Tegenwoordig zijn cartridges vele malen betrouwbaarder, kijk maar naar je Nintendo 3DS. Daarbij kent het enorm veel voordelen ten opzichte van Blu-ray-discs. Het enige nadeel zijn de productiekosten van de games die iets hoger liggen, maar dat zorgt wel weer voor goedkopere gameconsoles. Van mij mag Ninty vriend en vijand verrassen met een hybride console die gebruikmaakt van cartridges, aangezien het vooralsnog zeer positieve bijeffecten heeft.

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

1

Nieuws Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

30-05-2024

1

Erik

N1ntendo.nl TV – Post-E3 met o.a. Zelda: Breath of the Wild & Paper Mario

0

Special N1ntendo.nl TV - Post-E3 met o.a. Zelda: Breath of the Wild & Paper Mario

09-07-2016

0

Dyon

Over en uit

0

Column Over en uit

10-05-2016

0

Erik

Reageer als eerste!