Warp Shift

  • Review

  • 27 apr 18 om 11:45

  • Erik

  • 0

Druk beweeg ik met mijn vingers over het aanraakscherm van de Nintendo Switch. Met zwiepjes naar boven, beneden, links of rechts breng ik allerhande blokjes naar de juiste plek. Zo moet het lukken. Met een welgemikte druk van mijn wijsvinger laat ik het meisje Pi door het geheel naar de uitgang zweven. Om vervolgens naar een tegenvallende beloning van één ster aan te moeten kijken. Dat moet dus efficiënter kunnen. Algauw ben ik alweer druk met mijn vingers aan het zwiepen.

Warp Shift is een puzzelspelletje van de Zweedse studio Isbit. Hierin bestuur je het meisje Pi, dat onder begeleiding van prachtige muziek (zet gerust een koptelefoon op!) samen met haar blokkerige compagnon de top van een grootse toren probeert te trotseren. Dit wordt geïntroduceerd aan de hand van een prachtig geanimeerde intro, die doet blijken dat je aan het begin staat van een bolwerk vol animatiefilmpjes. Jammer genoeg is niets minder waar: enkel het plezier van het concept moet je vooruit stuwen.

Zwiepen!

Gelukkig is het geen straf om je omhoog te werken met deze puzzels. Een ruimte in deze toren kent bijvoorbeeld vier verschillende vierkanten, die je van bovenaf bekijkt. Rechtsboven is het blok met de magische poort, linksboven en rechtsonder zijn twee dichte blokken én linksonder bevindt jij je. Geef het blok met Pi erin een zwiepje naar rechts en vervolgens schuiven alle blokken (dus ook die dichte) een plaatsje op. Die dichte verschijnt op de plek waar jij eerst was, terwijl jij comfortabel onder de magische poort bent verschenen. Tik erop en je vliegt erheen. Level gehaald!

Je kunt echter niet altijd zomaar elke kant op zwiepen. Het is de bedoeling dat jij de doorgangen met elkaar laat overeenkomen, om naar volgende blokjes (en uiteindelijk de magische poort) te kunnen vliegen – en deze doorgangen zijn niet altijd aan elke zijde te vinden. Uiteindelijk voegt het spel hier langzaamaan meer toeters, bellen en vooral blokjes aan toe, waardoor het steeds meer een kunst wordt om naar het einde te zweven. Zo moet je op een gegeven moment eerst je blokkerige compagnon pakken voordat de uitgangspoort zich opent, moet je Pi eerst in andere hokjes positioneren, krijgen doorgangen een verschillend kleurtje mee (je kunt alleen door die van eenzelfde kleur vliegen) én openen bepaalde doorgangen zich pas na het omzetten van een schakelaar.

Sterallures

Als je eenmaal het kunstje doorhebt, wordt Warp Shift een verslavend puzzelspelletje om er af en toe eens bij te pakken. Het is gebaseerd op het almachtige “gemakkelijk om te leren, moeilijk om goed in te worden”-concept en voert dit grotendeels met verve uit. Je hebt een ongelimiteerd aantal zwiepjes om het einde te bereiken, maar voor een score van één ster of meer volstaat enkel een select aantal. Het geeft echter veel voldoening als je die ideale weg voor Pi uitstippelt voor die drie sterren. Gelukkig motiveert het spel je ook om het onderste uit je planning- en organisatie-kan te halen: om naar de volgende wereld (lees: set aan vijftien levels) te gaan, heb je een X aantal sterren nodig.

In de eerste twee werelden zwiep je gemakkelijk naar drie sterren, maar later wordt dit bijzonder lastig. Welk hokje heb ik nodig om bij de uitgang te komen? Pak ik eerst de magische compagnon naast me om dit te bewerkstelligen of ga ik voor de schakelaar in de hoek? Hoewel dit vooruitplannen in eerste instantie leuk werkt, schiet het spel zichzelf soms een beetje voorbij (zeker in de vierde en vijfde wereld) wat betreft ambitie. De toevoeging van teleportatie-portalen maakt het geheel af en toe te onoverzichtelijk, waardoor je helaas toch neigt naar dat overbekende trial-and-error – in plaats van slim vooruitplannen. Kleine smet op verder prima vermaak!

Conclusie

Zoek je nog een verslavend puzzelspelletje voor de Nintendo Switch? Ga zelf ook eens lekker zwiepen in Warp Shift – dit stelt je ongetwijfeld niet teleur. Het verschuiven van blokken is een simpel concept, dat op uitstekende wijze steeds iets meer wordt uitgebouwd. De game wordt echter pas vooral leuk als je voor hoge scores gaat – gezien je dan efficiënt moet vooruit plannen. Helaas brengen iets te ambitieuze levels én de anti-climax na de prachtig geanimeerde opening een klein beetje roet in het eten. Maar een echte puzzelaar laat zich hier niet door tegenhouden, natuurlijk!

7.5

N1-score

  • + Zet je brein flink aan het werk
  • + Uitstekend progressiesysteem
  • + Heerlijk sfeervolle muziek
  • + Zwiepen is leuk!
  • - Latere levels soms te onoverzichtelijk
  • - Nauwelijks een verhalende pay-off

Like dit bericht:

Recente artikelen

Zien: dit is het nieuwe Donkey Kong-gebied in Super Nintendo World

0

Media Zien: dit is het nieuwe Donkey Kong-gebied in Super Nintendo World

11-12-2024

3

Rik

Outlast: Bundle of Terror

0

Review Outlast: Bundle of Terror

28-04-2018

0

Redactie

Late Shift

0

Review Late Shift

26-04-2018

0

Redactie

Reageer als eerste!