Typoman: Revised

  • Review

  • 11 mrt 18 om 10:30

  • Erik

  • 0

Eind 2015 verscheen Typoman voor de Wii U. Een spelletje waarin je letterlijk speelde met woorden. Overal door de spelwereld waren letters verspreid, die je op een slimme manier moest verplaatsen om woorden vormen. Dit leverde een ongelofelijk unieke puzzelplatformer op, die helaas niet iedereen even goed kon bekoren, onder wie onze eigen Jeroen. Hoeven we met heruitgave Typoman Revised voor de Nintendo Switch niet zo naar woorden te zoeken?

Het concept achter Typoman Revised is echt briljant gevonden. Een tweedimensionale wereld vol letters en aan jou de taak om de juiste uit te zoeken om je een weg vooruit te banen. Hiervoor neemt het spel doorgaans een aantal letters, die door jou in de juiste volgorde moeten worden gezet, passend bij de situatie. Zo tref je bijvoorbeeld voor een gesloten deur de letters NOPE. Jij bent vervolgens vrij om met de letters te stoeien tot je het woord vindt waarmee de deur, ehm…, ‘open’ gaat. Of je komt een onoverbrugbaar stukje water tegen, dat steeds bijgevuld wordt door een kwade regenwolk waar RAIN opgespeld staat. Zwiep er een D tegenaan en het water loopt weg, zodat jij naar de overkant kan snellen. Enthousiaste Eureka-momentjes volgen elkaar in hoog tempo op door al deze inventiviteit!

Intense woordrecepten

Helaas komt het spel niet met een constante stroom aan inventieve uitdagingen om te onderstrepen. Jeroen viel er twee jaar geleden ook al over, en deze heruitgave bevestigt het helaas: sommige puzzels zijn zeer vergezocht. Je Engelse woordenschat hoeft gelukkig niet van een heel hoog niveau te zijn om ze op te lossen, maar de makers weten niet altijd goed over te brengen wat ze nou van je willen. Dit komt met name doordat ze maar wat graag letters willen hergebruiken voor verschillende doeleinden. Creatief, maar hierdoor moet je dikwijls woorden brouwen die helemaal niet zo goed passen. Ook zijn de visuele hints vaak niet sterk genoeg om je weg vooruit te bepalen. Helaas ontbreekt een soort hint-systeem (dat het origineel gek genoeg wél had) om je een zetje in de juiste richting te geven. Hierdoor vervalt Typoman, zeker in hoofdstukken 2 en 3, nogal eens in trial-and-error.

Zonde, want Typoman is op zijn best als het deze lettersoep mixt met intensieve platform-uitdagingen. Hoewel het lekker rustig en tam begint, kan het later behoorlijk spannend of zelfs intens worden. Op een gegeven moment beland je bijvoorbeeld in een grot waar gespuis in het plafond een kans afwacht om jou helemaal duizelig te prikken. Krijgen ze je te pakken, is het net of je langzaam misselijk wordt. Het scherm vervormt en draait, en letters zijn bijna niet meer te zien. Prikken ze je nog een keer, dan verlies je een leven. Enkel door positieve woorden als LOVE en HOPE te maken, kun je ze te slim af zijn. Maar zie dat maar eens te doen, met afgronden en andere obstakels die het jou moeilijk maken.

Die intensiteit wordt benadrukt door een werkelijk fenomenale presentatie. Dat de wereld van Typoman niet bepaald vrolijk is, weten de ontwikkelaars geweldig over te brengen. Omgevingen worden gekenmerkt door grijstinten en er gebeuren allerlei duistere zaken op de achtergrond. Groot geklauwde beestjes bewegen zich door de muren en letters zijn niet altijd wat ze lijken. Uit woorden als FEAR of HATE ontstaan vervaarlijke eindbazen, welke een krachtig contrast vormen met de uit HERO opgebouwde hoofdpersoon. Naargeestige symfonieën bij dit geheel laten je op het puntje van je stoel te zitten – alleen zo jammer dat de beleving niet wordt afgemaakt met HD Rumble!

Conclusie

Sorry Jeroen, Typoman Revised is naar mijn mening een verrassend leuke en bij vlagen zeer intensieve puzzelplatformer. Het is gezegend met een geweldig concept en kent verrassend intense race tegen de klok-momenten. Dit wordt onderstreept door een geweldig uitgewerkt, naargeestig audiovisueel jasje. Helaas weten de makers alleen niet altijd even goed duidelijk te maken wat nou de precies bedoeling is, waardoor je nog wel eens vastloopt. Dit zorgt ervoor dat dit spelen met woorden weliswaar zeer uniek aanvoelt, maar nergens memorabel wordt.

7

N1-score

  • + Zeer vernuftig concept
  • + Intense platform- en puzzeluitdagingen
  • + Treffend naargeestig audiovisueel jasje
  • - Uitdagingen vaak té vergezocht
  • - Geen Hint-systeem
  • - HD Rumble had de presentatie afgemaakt

Like dit bericht:

Recente artikelen

Nieuwe DLC aangekondigd voor Harvest Moon: The Winds of Anthos

0

Nieuws Nieuwe DLC aangekondigd voor Harvest Moon: The Winds of Anthos

13-09-2024

0

Jeroen

North

0

Review North

12-03-2018

0

Redactie

The Longest Five Minutes

0

Review The Longest Five Minutes

10-03-2018

0

Patrick

Reageer als eerste!