Tropico 6 - lekker dictatortje spelen

  • Review

  • 21 nov 20 om 11:30

  • Kitty

  • 0

Tropico 6 verscheen anderhalf jaar geleden op de pc en dik een jaar geleden op de PlayStation 4 en Xbox One. Na positieve resultaten komt de franchise nu voor het eerst naar een Nintendo-console. Is het de moeite waard?

Tropico 6 is een stedenbouwsimulatiespel. Jij bent El Presidente, de leider/dictator van Tropico. In eerdere delen had je slechts één land tot je beschikking, maar nu is het een eilandengroep waarbij je de keuze hebt uit verschillende landkaarten. Hoewel je dictator bent, is het wel de bedoeling dat je je inwoners gelukkig (genoeg) houdt en ervoor zorgt dat de economie draait. Sterker nog: er zijn gewoon verkiezingen die je kunt verliezen. Dan zijn er nog de machten uit het buitenland die van alles van je willen. Je inwoners willen onder andere gevarieerd voedsel, passend onderdak, gezondheidszorg en plezier. Door plantages aan te leggen creëer je werkgelegenheid en voedselvoorraad. Ook kun je boerderijen plaatsen met koeien, schapen en andere dieren. Je kunt deze basisproducten gebruiken, maar later kun je ook verwerkingsbedrijven openen om zaken als melk, kaas, leer, sigaren en wapens te maken.

Al die werkers willen ook nog ergens wonen. Hoe meer geld ze hebben, hoe beter de woning die ze zich kunnen veroorloven. Ondertussen willen ze ook naar de bioscoop, de dokter en naar school. Daarnaast heb je nog allerlei andere problemen om mee bezig te gaan. Er woedt bijvoorbeeld een oorlog waar je een kant moet kiezen of moet je een kant kiezen of de religieuzen in je land willen dat je voorbehoedsmiddelen verbiedt. Voordeel is dat de geboortecijfers dan met 60% stijgen, nadeel is dat de kapitalisten daar boos van worden. En dan kun je tussendoor ook nog piraten of het leger op pad sturen om grondstoffen te stelen, extra inwoners te ‘vinden’ en het buitenland te intimideren. Of een toeristisch walhalla beginnen. Of onderzoek doen om extra mandaten uit te spreken naast je basiswetten. Kortom: je jongleert een hoop taken om je positie in het paleis te behouden. En dat is nog best lastig! Ik heb mijn land in Sandbox-modus verschillende keren ten onder zien gaan, maar het is erg leuk om telkens opnieuw te proberen en steeds verder te komen.

Lastig voor beginners

Hoewel er best een uitgebreide tutorial is om je de kneepjes van het dictatorvak te leren als je nog niet eerder een Tropico-game speelde, zijn er nog best wat moeilijkheden om te overwinnen. Je kunt kiezen tussen Missions en Sandbox. Bij Missions is er één overkoepelend doel, zoals het verklaren van je onafhankelijkheid of de balans vinden tussen criminaliteit en rechtspraak. Heb je het doel gehaald dan heb je de missie gehaald. Tussen de missiedoelen door gaat de rest van het leven echter gewoon verder en willen allerlei facties en grootmachten iets van je. Afhankelijk van de tijdsperiode waar je in zit (de koloniale tijd, de wereldoorlogen, de koude oorlog of de moderne tijd) heb je andere mogelijkheden en problemen. Zo willen de religieuzen dat je kerken bouwt terwijl de communisten willen dat je genoeg voedsel verbouwt.

Hoewel die eisen van alle facties er deels voor zorgen dat je vooruit komt in het spel, kunnen ze ook flink tegenwerken. Zo waren mijn kapitalisten niet erg gelukkig met mijn keuze om iedereen stemrecht te geven in plaats van alleen de rijken, en wilden ze dat ik dat wijzigde in de grondwet. Dan heb ik de keuze: de kapitalisten hun zin geven, proberen om ze om te kopen of de eis niet inwilligen en mijn relatie met ze verslechteren. Een ander soort eis is om een bepaalde grondstof te produceren of een nieuw gebouw te plaatsen. Vooral dat laatste is vaak wat onzinnig: zo had ik in een relatief kleine stad al twee brandweerkazernes staan en wordt me gevraagd om er nóg ene neer te zetten. Of de kapitalisten die me elke maand vragen voor een nieuwe achtbaan. Genoeg is genoeg! Alles kost geld, dus het neerzetten van nutteloze gebouwen is een beetje zonde.

Economische inzichten

Want de economie is ongelofelijk lastig om draaiende te houden. En ondanks die tutorial is het heel moeilijk om inzicht te krijgen in wat wel en niet werkt. Ook krijg je geen hints over wanneer je jouw geld in een bodemloze put gooit of waar je kansen laat liggen. Dit zorgt voor iets te veel trial and error, waardoor het wel frustrerend kan worden. Wel begon ik telkens weer opnieuw (‘dit keer gaat het beter!’). De sfeer op Tropico en al die verschillende opties maken het uitnodigend om te blijven zoeken. Maar dat niets doen is dus nog behoorlijk lastig, gezien je eisen krijgt aan alle kanten en je ziet van alles gebeuren waar je wat aan zou willen doen. Daarbij loopt de tijd gewoon door: aan het eind van de wereldoorlogen ga je de koude oorlogen in. Dat brengt nieuwe eisende facties met zich mee, nieuwe buitenlandse grootmachten die wat van je willen en nieuwe economische problemen. In de moderne tijd moet je ineens jongleren tussen acht facties, van milieubewuste wereldverbeteraars tot keiharde industriëlen. Al met al had er nog heel wat extra uitleg bij gemogen.

Kleine boze groepjes met grote gevolgen

Wat ik zelf jammer vind, is dat je nooit echt van een factie af kunt komen. Ik had in één van mijn steden de propagandamachine aangezet om zo veel mogelijk inwoners te bekeren tot het communisme. Uiteindelijk had ik nog maar zeven kapitalisten over in mijn stad, maar die waren blijkbaar wel boos en machtig genoeg om een economische crisis te veroorzaken toen ik niet inging op hun eisen. Nu kun je eisen wel afkopen, maar het werkt allemaal wel lastig. Ook is het logisch dat je niet van een factie af kunt komen, maar het is wel opvallend dat in een stad met 500 communisten een handjevol kapitalisten alsnog een halve staatsgreep kan plegen. Kleine groepjes lijken wel erg veel macht te hebben in het geheel.

Verslavend

Desondanks is Tropico 6 heel verslavend. Hoewel het niet de beste versie is (zie de alinea hieronder), is het heel leuk om de kleine gebouwtjes te zien en je inwoners in hun autootjes te zien rondrijden. Ook is het echt leuk om je piraten beroemde gebouwen te laten ‘lenen’ en vervolgens vier helikoptertjes te zien langs vliegen met het Vrijheidsbeeld. In de koloniale tijd en tijdens de Wereldoorlogen is het een stuk overzichtelijker om je economie draaiende te houden, en kun je lekker aan het bouwen slaan. Het tij kan echter snel keren door domme keuzes of door wereldrampen. Het is erg jammer om je prachtige wereld ten onder te zien gaan (en als je te diep in de schulden zit pleegt je accountant zelfmoord).

Het hele spel is doorspekt van een lading leuke humor. Jouw macht als dictator wordt niet heel serieus genomen en de verhaallijn rondom de tijdlijnen heeft grappige verwijzingen en een luchtige manier van de wereld beschrijven. Zo kun je tijdens de tweede wereldoorlog kiezen tussen de Axis en de Allies: de één heeft volgens je adviseur geen problemen met grof geweld om hun zin te krijgen, en de ander is gewoon kwaadaardig:

De Nintendo Switch

De Nintendo Switch-editie bevat een exclusief paleisontwerp, een flamingovijver en een toeristenkostuum voor El Presidente. Daar tegenover staat dat de (grafische) prestaties wat naar beneden zijn geschroefd. Ook is er geen multiplayermodus, wat de andere versies wel hebben. Het is dus niet de beste console om de game op te spelen, maar bij gebrek aan andere opties is het geen reden om hem te laten liggen. Wel kreeg mijn Switch bij steden waar ik flink had gebouwd en uitgebreid wel wat prestatieproblemen: soms bleef het spel hangen of het scrollen over de wereldkaart ging wat hakkelend. Het werd echter nooit extreem.

Conclusie

De Nintendo Switch is niet de beste console om Tropico 6 op te spelen, maar ik ben blij dat de optie er is. Het is een verslavend spel met leuke humor. Wel had er veel meer uitleg bij gemogen, want de economie is ontzettend lastig om draaiende te houden. Dat kan op den duur wel frustrerend worden, als je voor de vijfde keer je eiland ten onder ziet gaan door je hoge staatsschuld. Bovendien lijken de facties niet altijd even lekker gebalanceerd. De Missions zijn uitdagend, maar leuk om te spelen omdat je door een verhaallijn(tje) voort wordt gestuwd en een duidelijk einddoel hebt. Bij grote steden krijgt de Switch het er wel een beetje zwaar mee, maar al met al loopt het prima!

7.5

N1-score

  • + Leuke humor
  • + Bouwen op verschillende eilanden
  • + Uitdagende missies
  • - Heel lastig voor beginners
  • - Facties lijken wat ongebalanceerd
  • - Bij grote steden krijgt de Switch het er moeilijk mee

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

1

Nieuws Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

30-05-2024

2

Erik

Let’s Sing 2021 – Dit liedje is wel uitgezongen

0

Review Let's Sing 2021 - Dit liedje is wel uitgezongen

23-11-2020

0

Willem

Pumpkin Jack – Happy Halloween

0

Review Pumpkin Jack – Happy Halloween

19-11-2020

0

Ness

Reageer als eerste!