Let's Sing 2021 - Dit liedje is wel uitgezongen

  • Review

  • 23 nov 20 om 08:00

  • Willem

  • 0

Laat ik voorop stellen dat ik verrast was door Let’s Sing 2021. Nee, niet door de gameplay, grafische stijl of de tracklist. Wat mij verraste was het feit dat het anno 2020 blijkbaar nog steeds mogelijk is om muziekgames uit te brengen die met minimale moeite spelers proberen te misleiden en aan te sporen tot geld uitgeven aan nummers en licenties voor een halfgaar product. Kortom, Let’s Sing 2021 lijkt niet eens in de basis door te kunnen gaan voor een functionerende karaoke-ervaring.

SingStar brak in 2004 door als een van de grote partyhits op de PlayStation 2. Zelfs ik heb nog kennissen die hun PlayStation 2 hebben staan als karaokemachine met twee verbleekte plastic microfoons en zes schijfjes aan ABBA-muziek. Let’s Sing 2021 lijkt een vergelijkbaar model toe te passen als Singtar. Uit een tracklist van dertig nummers kan je meezingen met populaire hits van de afgelopen jaren. Nummers als Bad Guy van Billie Eilish, Yummy van Justin Bieber, High Hopes van Panic! At the Disco en Ho Hey van The Lumineers. Nu zal ik eerlijk bekennen, ik herken veel van deze nummers, maar ik zou mijzelf niet als fan van moderne popmuziek bestempelen. Hier en daar zijn er wel wat “klassiekers” als Somewhere I Belong van Linkin Park, I Can’t Dance van Genesis, Kiss from a Rose van Seal en I Just Can’t Wait to Be King. De tracklist smeekt eigenlijk om uitgebreid te worden met aanvullende DLC, waarbij je voor een hoog bedrag ongeveer vijftig nummers kan toevoegen. Hoewel Come on Eileen van Dexy Midnight Runners en Take On Me van A-Ha een paar van mijn absolute favoriete meezing-hits zijn, kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om tien euro uit te geven voor twee packs. De problemen met Let’s Sing zitten namelijk dieper dan alleen de platenkast.

 

Samengeknepen ogen
De basis voor ieder karaokespel is de mogelijkheid om mee te kunnen zingen met de nummers die je kent. Let’s Sing meet je zang door middel van de toonhoogte en lengte van de noten die je uitkraamt. Houd je de goede toon aan voor de juiste tijd, dan krijg je de meeste punten. Hoe meer noten je achter elkaar goed zingt, hoe hoger je score. Dit klinkt zeer basaal, maar de weergave van het karaokespel is zo minimalistisch en opgepropt dat ik vaak geen idee had wat ik moest zingen en voor hoe lang. De lyrics worden boven de noten getoond, maar zijn bijna onleesbaar. Onderaan het scherm is wel een grotere weergave van de tekst, maar tot mijn stomme verbazing leek deze niet synchroon te lopen met de muziek of de toonhoogtes. Door deze discrepantie dwaalden mijn ogen constant van boven naar beneden terwijl ik Thunder van Imagine Dragons probeerde bij te houden. Er is duidelijk gekozen voor een minimale UI, die een speler gemakkelijk zou kunnen associëren met iets op Spotify of andere muziekdiensten. In combinatie met de videoclips van de nummers in de achtergrond maakt dit veel van het karaokespel in situaties onleesbaar en lastig te volgen. Ik hoopte nog in de opties hier dingen te kunnen aanpassen, maar ook hier is gekozen voor de minst mogelijke moeite en is er geen manier om de schermteksten groter te maken.

Constant uit de toon
Je zit misschien nu wel te denken: wacht eens even, de Switch heeft helemaal geen interne microfoon. Hoe werkt dit nou? De oplossing waar Let’s Sing 2021 voor heeft gekozen is elegant in theorie maar onhandelbaar in uitvoer. Via een externe app kan je je telefoon verbinden met de game. Ik was bang dat dit proces omslachtig zou werken, maar tot mijn verrassing was dit een kleine moeite. Het nadeel is echter dat, hoe enorm geavanceerd onze mobiele telefoons ook zijn, mijn zang vaak niet goed geregistreerd werd. Nou kan het zijn dat mijn stembanden inderdaad niet helemaal getraind zijn om als superster door te gaan, maar regelmatig leek de telefoon geen variatie in toonhoogte te registreren.Maar het voornaamste probleem was een overduidelijke vertraging tussen het zingen en het registreren van de noten in het spel. Vaak werden punten pas halverwege een lange noot aan mij uitgedeeld, ondanks dat ik ruim op tijd begon met het zingen. Ook na verscheidene kalibraties kreeg ik hier geen verandering in. Mogelijk ving de microfoon van mijn telefoon ook het geluid van de tv op wat voor storing veroorzaakte, maar dit is bij een USB-richtmicrofoon waarschijnlijk geen probleem.

Andere ensembles
De reden dat ik nog niet veel heb geschreven over de daadwerkelijke content van de game is dat de technische tekortkomingen afbreuk doen aan de vele modes die Let’s Sing biedt. De singleplayer is een missie-modus waarbij je korte fragmenten van nummers zingt en bepaalde doelen probeert te bereiken. Zoals het behalen van een bepaald aantal punten, zo veel mogelijk noten goed achter elkaar te zingen en het aanhouden van de langste tonen. Echter, doordat de techniek en UI mij zo belemmerden kreeg ik het niet voor elkaar om voorbij de tweede set aan uitdagingen te komen. Het leek onmogelijk voor mij om minstens vijf (JA, SLECHTS VIJF) noten van Bad Guy achter elkaar te zingen. De multiplayer-standen zijn waar je waarschijnlijk het meeste plezier beleeft. Het hart van elke karaoke-ervaring is natuurlijk samen met je vrienden lekker meeblèren op allerlei bekende nummers. Als je de scoretelling van Let’s Sing 2021 negeert is het best prima om samen in je microfoon te zingen en het verbinden van meerdere telefoons is soepel genoeg als je geen oude USB-microfoons hebt liggen. Er is ook een online-modus waarbij je het kan opnemen tegen mensen online. Ik zou niet weten waarom je alleen in je woonkamer karaoke zou willen gaan zingen tegen iemand aan de andere kant van de wereld, maar de mogelijkheid is er. Je zal echter niet de stem van je tegenstander horen, dus je speelt alleen maar voor de punten.

Conclusie
Fundamenteel schiet het karaokesysteem van Let’s Sing 2021 tekort. De UI is lastig te volgen en maakt het moeilijk om mee te zingen met de nummers. De tracklist is met dertig nummers wel erg karig en de makers lijken spelers zo veel mogelijk te willen aansporen om extra uitgaves te doen met het enorme aanbod aan DLC-packs. Het verbinden van telefoons is een inventieve manier om de plastic microfoons in de ban te doen, maar het lijkt erop dat de techniek erachter tekortschiet om accuraat een stabiele zangverbinding te onderhouden. Er zijn genoeg modi om je bezig te houden, maar eerlijk is eerlijk, de fundamentele problemen waren voor mij te veel om geïnvesteerd te blijven in de game. Als je echt behoefte hebt aan karaoke, dan zou ik je aanraden om lekker de YouTube-app te openen op je Switch. Want voor Let’s Sing 2021 zou ik niet hees willen worden.

3

N1-score

  • + Variatie aan modi
  • + De intentie van mobiele microfoons is goed bedacht
  • - Technische problemen maken het spel regelmatig onspeelbaar
  • - Tracklist is karig en spoort aan om extra uitgaven te doen
  • - De UI is lastig leesbaar en omslachtig
  • - Doet niets wat je met andere karaokegames niet al zou kunnen doen

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Super Smash Bros. Ultimate krijgt speciaal amiibo-toernooi

0

Nieuws Super Smash Bros. Ultimate krijgt speciaal amiibo-toernooi

29-02-2024

1

Erik

Van hoogtepunt naar herinnering

0

Column Van hoogtepunt naar herinnering

26-11-2020

1

Erik

Tropico 6 – lekker dictatortje spelen

0

Review Tropico 6 - lekker dictatortje spelen

21-11-2020

0

Kitty

Reageer als eerste!