The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel III

 • Review

 • 23 jul 20 om 20:00

 • Daan

 • 0

Het valt opmerkelijk te noemen dat The Legend of Heroes-reeks op een Nintendo-platform is beland. Door de jaren heen zijn er vele spellen in de reeks verschenen, vooral op de PlayStation-systemen, die allemaal samen een compleet verhaal vertellen. Het maakt de keuze om The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel III naar de Nintendo Switch te brengen erg vreemd. Weten de developers dit goed te verpakken en een gloednieuw publiek aan te spreken? Het valt allemaal nog te bezien. Ik wilde het sowieso een kans geven.

Een verhaal apart

In The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel III volg je de hoofdrolspeler Rean Schwarzer. Nadat hij meerdere jaren als student de Thors Military Branch Campus onveilig heeft gemaakt, maakt Rean nu zijn opwachting als professor. Hij zal zijn tijd moeten verdelen tussen de vrede bewaren en verscheidene schooltaken uitvoeren, wat hem niet altijd even gemakkelijk af gaat. Rean is nog twintig jaren jong, dus onze nieuwe vriend zal zeker steekjes laten vallen.

Tijdens de vroege uurtjes gaat het avontuur op een rustig tempo aan je voorbij. Je leert de nieuwe cast kennen en ziet hoe Rean met zijn nieuwe verantwoordelijkheden omgaat. Je hangt vooral rond in het kleine plaatsje Leedes, waar een vriendelijke atmosfeer heerst. De echte fans hadden waarschijnlijk liever het oude team bij elkaar gezien, maar de nieuwe opzet sprak me ontzettend aan. Met de nieuwe Class VII maak je heel wat mee, en bereid je je voor een punt dat de game totaal doet veranderen. Je krijgt meer cameo’s, oude favorieten en een wereld die samenkomt met een doel voor ogen.

Toch kunnen we niet om een bepaald probleem heen. De game is niet lief voor de nieuwkomer en vraagt je om lappen tekst te lezen in de Backstory mode. Je krijgt uitgelegd wat er precies gebeurd is in de eerste twee spellen, de opzet van de wereld en verscheidene personageprofielen. Het lezen is niet per definitie een slecht ding, maar het helpt niet op de lange termijn. Zodra je begint te spelen zou je alsnog moeite hebben om alles goed bij te benen. In Trails of Cold Steel III moet je al snel op eigen benen staan, iets wat voor de Nintendo Switch-variant wellicht anders had gemoeten.

Voor de fan

Als het op gameplay aankomt, is The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel III een traditioneel RPG-avontuur. Rean en zijn nieuwe club reizen vanuit Leedes naar verschillende locaties in de Erebonian Empire. Ze kom je op de mooiste plekken en ga je op excursies om studenten wat bij te brengen. Je loopt rond in kleurrijke omgevingen gevuld met kerkers en grootse landschappen, die een lust voor het oog zijn. Je loopt tegen vijanden aan voor het nodige grinden, ontdekt schatkisten of rust uit door te vissen. Tijdens deze reizen leer je ook studenten te begrijpen en dat onderlinge vertrouwen komt goed van pas.

Gevechten kennen de standaard turn-based set-up, waarbij je aanvallen kiest en zodanig ziet wat ervan terecht komt. De kracht in deze aanvallen komt neer op het positioneren van je personages en ze te gebruiken binnen een juist radius. Je zult party members constant naar voren en achter moeten schuiven om te strijden of herstellen. Naast de basisbeginselen is ook belangrijk om te weten wanneer je Arts and Crafts-aanvallen het beste kunt gebruiken. Ze vragen energie van het team, dus enige voorzichtigheid hier helpt een hele hoop. Tegelijkertijd heeft het gevechtssysteem ook zijn speelse momenten met elementen als Combat Links en Orders mogelijkheden. Het speelveld is diep, maar nooit te gecompliceerd.

Daarover gesproken, de ontwikkelaars hebben duidelijk gekeken hoe ze het spel zoveel mogelijk geschikt konden maken voor elk niveau. The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel III kent vijf verschillende moeilijkheidsgraden, zodat elk type speler van dit uitstekende avontuur kunnen genieten. Daarnaast vragen ze de speler of ze een gevecht willen herstarten, of de vijanden zwakker gemaakt moeten worden. Doodgaan is hier dus een nieuwe kans om aspecten beter onder de knie te krijgen. Sommige RPGs gooien je echt te veel in het diepe or houden juist de hand te veel vast. Trails of Cold Steel III vindt hier een uiterst duidelijke balans in.

Uitstekend stijltje

The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel III loopt fantastisch op de televisie. De game is een kleurrijk geheel met fraaie omgevingen en een oog voor stijl. De gebouwen en personages mogen er ook zeker wezen met hun duidelijke persoonlijkheid. Toch moet ik toegeven dat het spel niet perfect liep in de handheld-modus. Cold Steel III bevroor een paar keer, waardoor ik genoodzaakt was om terug te keren naar het HOME-menu. Gelukkig save ik redelijk vaak, dus het was weinig moeite, maar vergeet dat dan ook niet te doen. De game heeft 200 save slots voor een reden.

De soundtrack is meer dan prima. Ik kan niet echt zeggen dat er deuntjes waren die er bovenuit staken, maar het zijn fraaie composities die prima aanspreken. Het gevechtsmuziekje in het bijzonder brengt me in de juiste atmosferen voor de strijd. The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel III kent voice acting, al is het erg af en aan. In sommige scenes zie je anderen praten, terwijl Rean compleet stil blijft. Het is juist op die momenten dat ik graag iets meer interactie had gezien. Jammer, want de ingesproken dialogen zijn juist ontzettend goed.

Conclusie

Op sommige momenten voelt The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel III als een investering. Je zult veel over de oudere games moeten leren om deze nieuwe telg beter te snappen. Als je over die horde heen stapt, dan is het avontuur zeker goud waard. De exploratie en vechtsegmenten zijn sterk neergezet, de personages zijn leuk en zelfs de presentatie houdt zich staande. Er zijn wat minpunten in de handheld-modus te bespeuren, maar daar valt mee te leven. Cold Steel III weet zich, puur door charme, perfect te positioneren waardoor je zin krijgt er tijd in te stoppen. Met ongeveer honderd uur aan content laten we dat ons niet twee keer zeggen.

8.5

N1-score

 • + Uitstekend RPG avontuur
 • + Ongeveer 100 uur aan content
 • + Kleurrijke en aangename presentatie
 • + Verfijnde gameplay onderdelen
 • + Leuke personages en wereld
 • - Lezen van Backstory Mode voelt verplicht
 • - Lichte problemen in handheld-modus

Like dit bericht:

Recente artikelen

Nintendo gaat door met Emio-teasers in “Bureau van de Detective”

0

Nieuws Nintendo gaat door met Emio-teasers in "Bureau van de Detective"

21-07-2024

1

Rik

Paper Mario: The Origami King

0

Review Paper Mario: The Origami King

26-07-2020

1

Kitty

Blair Witch

0

Review Blair Witch

23-07-2020

1

Dreon

Reageer als eerste!