The Jackbox Party Pack 7 - Een gezellig feestje

  • Review

  • 28 okt 20 om 09:00

  • Kitty

  • 0

In de afgelopen zes jaar heeft Jackbox Games ons getrakteerd op een aantal partygame-collecties. In 2020 is dat niet anders en krijgen we alweer de zevende Jackbox Party Pack voorgeschoteld. Met een oude klassieker en vier geheel nieuwe spelletjes is het weer tijd voor wat plezier.

In deze nieuwe Party Pack zitten vier spellen voor minimaal drie spelers en slechts één spelletje voor twee spelers. Dat is wel jammer, want vooral tijdens de tijd van lockdowns en geminimaliseerde sociale bubbels was het wel leuk geweest om net wat meer tweespeler- of zelfs eenspeler-opties te hebben. Alle minigames zijn weer voorzien van Amerikaanse commentators die de spelers op een gezellige manier door het spel heen leiden. Ook kan iedereen weer prachtige eigen gebruikersnamen verzinnen en een eigen avatar kiezen.

Quiplash 3

Quiplash is één van de bekendste titels uit de Jackbox-serie. Het gaat hier erom wie het grappigst is: spelers krijgen een prompt, een korte zin of een vraag waar iedereen een zo grappig mogelijk antwoord op verzint. Vervolgens stemmen de mensen die een andere zin of vraag hadden op de antwoorden. In de derde ronde heb je dit keer een prompt waar je drie antwoorden op moet verzinnen. Welke drie dingen heb je nodig om mars te bevolken om de aarde te recreëren? Je hebt minimaal drie spelers nodig om deze minigame te spelen, al is dit zeker een geval van ‘hoe meer hoe beter’. Ook kun je je eigen thema maken waarin je 64 zelfverzonnen vragen kwijt kunt. Andermans thema’s zijn ook speelbaar. Deze vragen worden niet door de game-makers gecheckt, dus de kwaliteit hiervan is variabel. Desondanks is het niet voor niets een klassieker, en is Quiplash 3 ouderwets leuk.

The Devils and the Details

In The Devils and the Details vorm je met minstens drie spelers een duivelse familie die moet opgaan in de mensencultuur. Je begint met een humoristisch scenario, zoals de tienerzoon die zijn eerste date heeft. Vervolgens is het aan de familie om ervoor te zorgen dat alles goed gaat. Maar: het zouden geen duivels zijn als elke speler niet ook de optie had om voor duivels eigen gewin te gaan met stiekeme taken. De rest van de familie heeft dan weer de optie om dit te onderbreken, want teveel eigen gewin zorgt voor een familiecrisis. Heb je aan het eind van de dag je familiedoelen niet gehaald, dan wordt Satan boos en wordt je familie herplaatst.

Het is een vrij chaotische game, waar van alles tegelijk gebeurt. Er zijn taken die je allemaal samen of met minstens één speler moet doen. De één ziet op zijn telefoon wat hij nodig heeft en moet dit zo goed mogelijk aan de ander beschrijven. Reiskoffers inpakken, verloren kledingstukken terugvinden en ingrediënten voor een avondmaal bij elkaar sprokkelen, het kan allemaal. De taken om samen te doen waren leuk, maar doordat er ook een hoop individuele opdrachten waren om te voltooien, was er net iets té veel aan de hand. Hierdoor voelde het vaak alsof je niet allemaal samen hetzelfde spelletje zat te spelen. Desondanks is het grappig om een paar keer te proberen.

Champ’d Up

In Champ’d Up mag je lekker tekenen op je smartphone. Aan de hand van een korte beschrijving teken je een nieuwe Champion, bijvoorbeeld ‘The Champion of Cuteness’. Vervolgens krijg je één van de kampioenen van een andere speler voorgeschoteld en teken je een geschikte tegenstander. Daarna verschijnen alle creaties op het scherm om te strijden voor een nieuwe titel. Helaas verscheen in onze potjes telkens maar de helft van een tekening op het beeldscherm, terwijl het op de telefoon van de stemmers wel goed te zien was. Nogal jammer, aangezien het draait om de tekeningen!

Het is niet het leukste tekenspelletje dat ik tot nu toe ben tegengekomen in een Jackbox Party Pack, maar wel leuk voor een paar rondjes als de bug rondom de halve tekening wordt opgelost.

Talking Points

In deze improvisatiegame improviseert één speler een speech, terwijl hij wordt bijgestaan door een assistent die hem voorziet van powerpoint-slides. Dit zijn korte zinnetjes die afgemaakt moeten worden, afgewisseld met random afbeeldingen. De prater moet dus afhankelijk van wat hij ziet, zijn volledige verhaal een nieuwe draai geven. De andere spelers kunnen ondertussen op knoppen rammen om te ‘engagen’. Hoe enthousiaster je publiek, hoe meer punten je krijgt. Achteraf kunnen de luisteraars een korte review achterlaten en worden er nog awards uitgedeeld aan de beste sprekers. Het moge al duidelijk zijn: deze game is minder geschikt voor de introverten onder ons. Het hebben van een assistent helpt wel in het verzinnen van een verhaal en je kunt als spreker zelf de volgende slide kiezen om sneller door het verhaal heen te komen, maar voor mij was een tweede ronde niet uitnodigend.

Blather ‘Round

Blather ‘Round is bij uitstek mijn favoriet uit deze Party Pack, en het enige spelletje dat je met twee spelers kunt spelen. Spelers kiezen een onderwerp uit drie opties. Je kunt éénmaal vragen voor drie nieuwe, maar dan moet je ook echt uit deze kiezen: je kunt ook niet terug naar je eerste onderwerpkeuzes. Dat is wel lastig, want soms zijn er te veel onbekende opties. Hierna kun je hints gaan geven over jouw gekozen onderwerp, maar alleen met vooraf bepaalde zinnetjes. Dit zorgt voor een hoop hilariteit: de zinnen worden vanzelf ontzettend krom en het is leuk om met de kleinste beetjes informatie tot het goede antwoord te komen. Alle spelers mogen zoveel raden als ze willen, en als hun gok gebruikt wordt om te zeggen dat het er totaal wel of niet op lijkt, krijgen ze punten.

Conclusie

The Jackbox Party Pack 7 is weer een variabele mix van minigames. Het is jammer dat er weer maar één spelletje met twee mensen gespeeld kan worden, maar Blather ‘Round is dan wel meteen de leukste uit het aanbod en zelfs één van de leukste Jackbox-games tot nu toe. Quiplash 3 biedt ouderwets plezier en The Devils and the Details is een interessante, chaotische nieuwkomer. Champ’d Up lijkt vooralsnog te kampen met wat bugs. Als deze worden opgelost dan is het leuk voor een paar rondjes, maar het is niet de leukste tekengame uit de Party Packs. Talking Points is niet zo geschikt voor introverte mensen, maar de fans van improvisatie onder ons zullen dit een leuke uitdaging vinden.

7.5

N1-score

  • + Variabel aanbod aan minigames
  • + Blather ‘Round is een van de leukste Jackbox-games tot nu toe
  • - Champ’d Up kampt met wat bugs
  • - Niet alles blijft lang leuk
  • - Weer maar één game voor minder dan drie spelers

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

1

Nieuws Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

30-05-2024

2

Erik

Is Pikmin 3 Deluxe zijn naam waardig?

0

Videoreview Is Pikmin 3 Deluxe zijn naam waardig?

28-10-2020

2

Dreon

Pokemon_Sword_&Shield_Overworld_dragonite

0

Review Pokémon Sword & Shield: The Crown Tundra - Winter Wonderland

27-10-2020

1

Daan

Reageer als eerste!