Terra Memoria - Een moderne klassieker in het RPG-genre

 • Review

 • 9 apr 24 om 00:49

 • Karina

 • 3

Recentelijk is er een titel naar boven gekomen die mijn aandacht heeft getrokken: Terra Memoria! Het spel, dat op 27 maart 2024 is uitgekomen, is ontwikkeld door La Moutarde en uitgegeven door Dear Villagers. Het spel combineert 3D- en pixelkunst op prachtige wijze. In deze review neem ik je mee op mijn persoonlijke reis door de wereld van Terra Memoria. Ben je benieuwd wat het spel je te bieden heeft? Neem dan even een lekker snackie, ga comfortabel zitten en geniet ervan! 

Terra’s Vertelling

Het verhaal speelt zich af in het fantasierijke land Terra, waar het vreedzame leven van de inwoners wordt verstoord door het opraken van magische kristallen en het plotselinge ontwaken van eeuwenoude robots. Je begint je avontuur in het dorpje dat Constance heet, met je eerste hoofdpersonage, Moshang. Moshang is een neushoornmagiër die vastbesloten is de wereld te redden met zijn krachtige magie. Hij is een van de drie speelbare personages die jij en je team zullen leiden op deze reis. Syl, het tweede speelbare personage, is een jonge vos die haar vermiste ouders zoekt. Ze is een van de eerste personages die Moshang ontmoet. Samen met vier andere personages vormen ze een diverse groep avonturiers die elk hun eigen verhaal en vaardigheden hebben. 

Samen gaan de twee helden op avontuur!

Hoewel het plot niet enorm diepgravend en bijzonder origineel is, wordt er wel moeite gestoken in de dialogen. De personages hebben elk hun eigen verhaal en unieke motivatie om deel te nemen aan deze reis. Ook hebben ze ieder hun eigen vaardigheden, sterke en zwakke punten. De dialogen uiten emoties door animatie, wat het enorm leuk maakt. Ik moet toegeven dat ik soms echt heb moeten lachen. Ondanks dat het spel leuke humor bevat, doen ze soms te hard hun best om grappig te zijn, en dan durf ik eens goed met mijn ogen te draaien.  Verder heb ik soms wat grammaticale fouten ontdekt, maar dit was niet enorm storend voor mij. 

Een vernieuwende belevenis

De wereld van Terra Memoria is uitgestrekt en adembenemend, met diverse en unieke regio’s en puzzels die klaarliggen om ontdekt te worden. Of je nu door de weelderige landbouwgronden van Southfield dwaalt, over de besneeuwde landschappen van Lake Crossing trekt, of de levendige, gelaagde stad Constance verkent, overal kom je nieuwe geheimen en quests tegen. Wat ik ook fantastisch creatief vind, is dat wanneer ik aankwam bij een dorpje, het spel de omgeving altijd voorstelde met een soort krantenartikel. Ook hier zat veel humor bij, met personages die reageren op bepaalde situaties in deze omgevingen en welke items je kunt vinden. Dit is echt fantastisch!

Ben je zeker dat je geen komiek wilt zijn, Sage?

De besturing is soepel en de actie is snel, wat de dynamiek en spanning erin houdt. Het spel introduceert een uniek bouwsysteem waarmee spelers objecten kunnen bewegen/plaatsen en puzzels kunnen oplossen. Ook biedt het een innovatief gevechtsontwerp. Hoewel de gevechten aanvankelijk lijken op die van andere turn-based RPG’s, krijgen ze een nieuwe dimensie met 3 speelbare personages en 3 support-personages. Elk speelbaar personage begint met een klein aantal spells, dat je kunt uitbreiden door bepaalde plaatsen in het spel te ontdekken.

Elk support personage heeft zijn eigen talenten!

De manier waarop de drie support-personages willekeurig worden toegewezen aan elk speelbaar personage aan het begin van het gevecht is een interessante twist die ik nog niet eerder ben tegengekomen. Het voegt een onverwacht element toe aan de strategie en houdt de gameplay fris en boeiend. Elk support personage heeft zijn persoonlijke sterke punten. Ze bieden krachten zoals het omzetten van aanvalsspells naar genezingsspells, enkele aanvallen veranderen in AoE-aanvallen en zelfs één die het element van je spell kan veranderen.

Elk vijand heeft een aantal elementaire zwakheden die ook tijdens de strijd worden getoond. Door het juiste element te kiezen, breek je hun schild waardoor ze kwetsbaar worden. Elk aanval breekt 1 punt van het schild, maar als het element de zwakte van de vijand is, worden er 2 punten afgetrokken. Wanneer het schild 0 punten bereikt, wordt de vijand verder achteraan de beurtrol geschoven, die je onderaan het scherm kunt vinden. De vijand wordt in deze fase zwak tegen elk bestaand element. Terwijl de gevechten vrij simplistisch en makkelijk aanvoelen, bieden de beurtenrol en de support-personages ruimte voor strategie! Dit zorgt voor een ontspannende manier van spelen, maar voor mij kon het battlesysteem alsnog wel iets complexer zijn. Het spel duurt ongeveer 20 uur om uit te spelen.

Een leuk en creatief gevecht

Terra’s kunstzinnige wereld

Terra Memoria gebruikt een unieke combinatie van 3D en pixel art om een betoverende en warme wereld te vormen. De geluiden en muziek zijn op zo’n meesterlijke wijze geïntegreerd dat ze de sfeer van het spel versterken, waardoor de spelervaring nog meeslepender wordt. Vanaf het moment dat ik in het hoofdmenu was, heb ik een tijdje stilgezeten om naar de muziek te luisteren. Wat een prachtige soundtracks heeft dit spel toch! Een van de betere die ik heb gehoord, enorm catchy! Soms ook een beetje jazzy! De kleuren zijn warm en geven de juiste sfeer aan de speler. Voeg hier nog prachtige en passende atmosferische muziek aan toe en bam… je hebt een geweldige ervaring!

Prachtige 3D-en pixelkunst!

Conclusie

Terra Memoria is een must-have voor liefhebbers van het klassieke adventure RPG-genre. Het biedt een verfrissende ervaring zonder de complexiteit van spellen zoals Unicorn Overlord of Octopath Traveler. Het is daarom perfect geschikt voor spelers die graag ontspannen willen spelen en een beetje strategie willen gebruiken, zonder overweldigd te worden. Positieve punten zijn onder andere de meeslepende wereld en sfeervolle omgevingen, het innovatieve gevechtsontwerp met unieke spells, de prachtige combinatie van 3D- en pixelkunst, de fantastische muziek en geluidseffecten, en de humoristische dialogen en creatieve omgevingsbeschrijvingen. Echter, het verhaal mist diepgang en originaliteit, er zijn enkele grammaticale fouten in de dialogen en het battlesysteem is soms wat té eenvoudig. 

7.7

N1-score

 • + Meeslepende wereld en sfeervolle omgevingen
 • + Innovatief gevechtsontwerp met leuke spells
 • + Prachtige combinatie van 3D- en pixelkunst
 • + Fantastische muziek en geluidseffecten
 • + Humoristische dialogen en creatieve omgevingsbeschrijvingen
 • - Gebrek aan diepgang en originaliteit in het verhaal
 • - Enkele grammaticale fouten in de dialogen
 • - Het battlesysteem kan soms te eenvoudig aanvoelen
 • - Soms overdreven humor in de dialogen

Like dit bericht:

Over Karina

Dit is Karina, haar game-vrienden noemen haar Kiara. De liefde voor games begon al op haar derde, ze werd toen door haar vader geïntroduceerd aan Sonic op de Sega. Sindsdien is de passie voor games uitgegroeid tot een hechte en nostalgische vriendschap. Of het nu gaat om epische avonturen in Xenoblade Chronicles, gezellige avonden waarop ze piano speelt, of knusse game-sessies onder haar favoriete dekentje, ze is helemaal in haar element als het om gamen gaat!

Lees meer over Karina

Recente artikelen

bank stream koopa cafe

1

Livestream Kom chillen tijdens de N1-UP Bankstream

25-06-2024

1

Mitch

Hoofdafbeelding bij Stardew Valley - Versie 1.6 verschijnt

0

Nieuws Stardew Valley - Versie 1.6 verschijnt "zo snel mogelijk" op Switch

09-04-2024

2

Erik

Nintendo past domeinnamen aan van Europese websites

0

Nieuws Nintendo past domeinnamen aan van Europese websites

08-04-2024

1

Rik

Discussieer met ons mee! 3

Fl@ppy

9 apr 24 om 10:00

#13443‍

2941 XP | 570 comments

Mooi cijfer en mooie review. Mijn vraag is of het de prijs van 16,99 waard is?

Karina

9 apr 24 om 10:52

#13444‍

256 XP | 36 comments

Hey Fl@ppy! Dankjewel dat je de tijd hebt genomen om mijn review te lezen!

Of het spel de prijs van 16,99 euro waard is, hangt waarschijnlijk af van persoonlijke voorkeur. Als je van casual games houdt en graag ontspant terwijl je het verhaal volgt zonder te veel na te denken, dan zou ik zeggen dat het de moeite waard is. Voor degenen die op zoek zijn naar meer uitdaging, is het misschien verstandig om te wachten op een korting in de eShop of een ander spel te spelen.

Mijn persoonlijke mening... Op dit moment kost het spel 19,99 euro op Steam, wat ik persoonlijk te duur vind. Als ik een prijs zou moeten noemen die meer passend lijkt, zou ik eerder denken aan 13,99 euro.

Fl@ppy

9 apr 24 om 12:41

#13447‍

2941 XP | 570 comments

Ok thanks. Er moet wel een klein beetje uitdaging in zitten voor mij.