Tangle Tower – een bijzonder betwist moordmysterie

  • Review

  • 7 jan 20 om 12:00

  • Ness

  • 0

Wat is het punt van een privé detective worden als je niet eens een moordmysterie kan onderzoeken in een spookachtig landhuis? Gelukkig mag jij precies zo’n zaak oplossen in Tangle Tower! Het spel is ietsjes eigenaardiger dan een klassiek moordhuis, en de doodsoorzaak in kwestie is al bijzonder mysterieus: alles wijst er namelijk op dat het slachtoffer letterlijk is doodgeverfd.

Welkom in Tangle Tower

Maar voor we bij het bloederige begin beginnen, eerst een beetje historie. In 2014 bracht SFB Games een mobiel spelletje genaamd ‘Detective Grimoire’ uit. Het point-and-click puzzelspel werd best wel goed ontvangen. Later ontwikkelde diezelfde studio nog een paar andere games, waaronder Snipperclips. En nu, vijf jaar na de release van Detective Grimoire, keert de rechercheur in een iets ander jasje terug in Tangle Tower!

In Tangle Tower staan Detective Grimoire en zijn sidekick Sally voor een wel heel bijzonder moordmysterie. Het speelt zich af in de zogenaamde Tangle Tower, een groot landhuis midden in een afgelegen meer en omringd door grote bergen. Hier leven twee families samen. In één van de twee torens is een meisje van 19, Freya Fellow, vermoord terwijl ze een portret aan het schilderen was. Helaas zijn er niet veel aanwijzingen over de misdaad. Het is alleen bekend dat ze recht voor het schilderij is gestoken door een scherp voorwerp. En dat het schilderij waar ze aan werkte een mes vast had- met echt bloed op het puntje…

Screenshot Tangle Tower Nintendo Switch

Speurneus-spel

Maar een schilderij kan nooit de dader geweest zijn (toch?) en dus gaan onze twee rechercheurs op onderzoek uit. Tangle Tower valt het beste te beschrijven valt als een mix tussen Professor Layton en Ace Attorney. Je zoekt op een point-and-click manier (touchscreen werkt trouwens op handheld modus!) in de vele kamers van huize Tangle Tower naar aanwijzingen. Daarnaast praat je met de vele, eigenaardige bewoners van de twee torens over de moord, de andere inwoners en het bewijsmateriaal dat je allemaal gevonden hebt. Daar tussendoor zitten ook een paar toffe puzzels verweven, soms om een nieuw bewijsstuk te vinden en soms om iemand te verdenken.

Dit vormt een hele fijne mix aan gameplay. Je kunt lekker op eigen tempo iedere kamer in het landhuis lekker doorspitten en, geloof me, steeds als je denkt dat je alles wel gehad hebt, is er meer. Daarbij schudden die puzzels het spel steeds weer een beetje op, waardoor het fris blijft aanvoelen. De puzzels waren meestal geen hele grote breinbrekers, maar zaten vaak wel super slim en erg uniek in elkaar. Langzaam maar zeker verzamel je op die manier steeds meer bewijsstukken om dichter bij de dader en het geheim van Tangle Tower te komen.

Screenshot Tangle Tower Nintendo Switch

Figuren in alle soorten en kleuren

De gameplay was allemaal leuk en aardig, maar Tangle Tower blinkt meer uit in het verhaal en diens personages. Tangle Tower huist veel unieke personages en die zorgen ieder voor een meeslepend mysterie. De unieke persoonlijkheden van alle figuren komen vanaf moment één fantastisch naar boven in hun uitstekende designs en vloeiende animaties, maar bovenal door de geweldige voice acting. Alle tekst van elk personage is helemaal ingesproken. Alsof de prachtige prestatie van de voice actors op zichzelf al niet genoeg is, heeft ieder personage ook bizar veel dingen om te zeggen. Die vaak genoeg ook erg grappig zijn. De personages spelen zo een indrukwekkende rol binnen de charme van het spel en de meeslependheid van het verhaal.

Uiteindelijk kan ik bijna alleen maar lof uiten over het spel, op een klassiek probleem van super goede spellen na dan: het was te snel voorbij. Binnen een paar uur kon je het geheimzinnige raadsel al oplossen, wat op zichzelf niet slecht is. Echter voelde het einde een beetje te gehaast aan en was het lang niet zo tevredenstellend als de rest van het spel. Op zich was het een oké afsluiter, maar aan het einde wilde ik vooral meer.

Conclusie
Kan een schilderij echt de moord gepleegd hebben of is er meer aan de hand in die vreemde, vermakelijke villa? Met deze vraag greep Tangle Tower meteen mijn aandacht en liet die, dankzij de puzzelachtige speurneus-gameplay en uitstekende personages ook geen moment meer los. Tangle Tower gaf zo ook meteen een unieke twist aan het klassieke whodunnit mysterie en zorgde voor een meeslepend maar ook echt leuk avontuur. Helaas was het mysteriespel iets te snel opgelost maar één ding is zeker: Tangle Tower kun je absoluut afschilderen als aanrader voor mysterie- en puzzelliefhebbers!

8.7

N1-score

  • + Tevredenstellende speurneus-gameplay
  • + Cool stijltje
  • + Meeslepend verhaal
  • + Fantastische personages met uitstekende voice acting
  • - Iets te kort
  • - Einde minder tevredenstellend

Like dit bericht:

Recente artikelen

Kamiya wil nog steeds Okami 2 en Viewtiful Joe 3 maken

1

Nieuws Kamiya wil nog steeds Okami 2 en Viewtiful Joe 3 maken

21-07-2024

1

Dreon

Deze games gaan we mogelijk zien tijdens de Pokémon Direct

0

Nieuws Deze games gaan we mogelijk zien tijdens de Pokémon Direct

08-01-2020

0

Dyon

Korte introductie van Tokyo Mirage Sessions #FE Encore met vijf tips voor beginners!

0

Preview Korte introductie van Tokyo Mirage Sessions #FE Encore met vijf tips voor beginners!

06-01-2020

0

Patrick

Reageer als eerste!