mario rpg MAIN IMAGE

Super Mario RPG - Meer dan een remake

  • Review

  • 16 nov 23 om 09:09

  • Mitch

  • 3

Als je naar een lijst van de beste Super NES RPG’s kijkt, dan staat Super Mario RPG er waarschijnlijk tussen. Toch konden wij in Europa pas ten tijde van de Wii met de game aan de slag. Dat liet voor mij vooral zien dat het origineel niet mooi oud is geworden. Fast forward naar 2023 en een heuse remake voor de Nintendo Switch ligt in de schappen. Weet de game mij deze keer wel te overtuigen?

Super Mario RPG is een Switch-remake van het origineel uit 1996, waarin Nintendo en Square (van Final Fantasy) samenwerkten om de allereerste Mario RPG te maken. Jazeker, de Mario en Luigi’s en Paper Mario’s van deze wereld zouden simpelweg niet bestaan zonder die SNES-klassieker. Maar ik ga jullie een klein geheimpje verklappen: Super Mario RPG heeft mij nooit weten te pakken. Waar veel mensen dromerig raaskallen over een absolute klassieker, zie ik vooral een vrij basale bouwtekening voor wat later het (veel betere) Paper Mario zou worden. Het fundament staat, maar de muren zijn kaal en de sfeer is ver te zoeken. Door de jaren heen zijn de steunpilaren tevens steeds verder de grond in gezakt.

Dat zat ‘m in een aantal facetten. Het rondlopen met Mario door de isometrische spelwereld met alleen een vierpuntsdruktoets, voelde niet lekker. De gevechten misten duidelijke feedback, wat het timen van aanvallen lastig maakte. En de smoezelige, pre-rendered graphics waren nooit zo aantrekkelijk als bijvoorbeeld een Donkey Kong Country. Tot slot was de gameplay erg basic, waardoor de gevechten al snel gingen vervelen.

Meer dan een simpele make-over

Waarom open ik deze recensie met een relaas over de minpunten van het originele Super Mario RPG? Nou, omdat ik goed nieuws heb, beste lezer. Deze fonkelnieuwe versie van Super Mario RPG lost namelijk vrijwel al deze problemen op! Nintendo en ArtePiazza (bekend van Dragon Quest) hebben niet enkel een paar nieuwe emmers verf meegebracht, maar zijn ook flink gaan sleutelen. Niet té flink -dit is nog steeds Super Mario RPG-, maar er zijn genoeg nieuwe elementen toegevoegd voor een moderne make-over.

Zo bestuur je Mario nu met de analoge stick, wat zoveel beter werkt dan met de d-pad. Het maakt het rondlopen door de omgeving veel comfortabeler. De nieuwe graphics maken het verkennen van de wereld ook leuker en makkelijker. Super Mario RPG heeft een geweldige grafische update gekregen op de beste manier. De graphics voelen helemaal 2023, zonder het kijkdoos achtige-effect van het origineel te verliezen. Het resultaat is een wereld die simpelweg fijner is om te trotseren en een stuk meer tot de verbeelding spreekt.

Super Mario RPG pre-rendered cutscene graphics

Triple Attacks

Raak in deze omgeving een vijand aan en het gevecht kan beginnen. Dit werkt in eerste instantie precies zoals je verwacht van een Mario RPG. Mario en de vijanden vallen omstebeurt aan om elkaars HP te slopen. Door met de juiste timing op een knop te drukken, vergroot je de schade van je eigen aanvallen en verminder je die van de tegenstander. Als je ooit Mario & Luigi of Paper Mario hebt gespeeld, zullen veel elementen je bekend voorkomen.

Het is een effectieve, maar simpele variant van een vechtsysteem dat Nintendo nog jaren zou aanhouden. Voor de remake zijn er wat toevoegingen gedaan. Allereerst is het nu een stuk duidelijker wanneer je een vijand raakt voor extra schade, dankzij heldere visuele effecten en hints. Daarnaast introduceert de remake de zogenaamde Triple Attacks. Dit zijn extra sterke aanvallen die je hele party gebruiken om enorme schade te veroorzaken. Ze zijn visueel indrukwekkend en doordat je de aanvallen slechts af en toe kunt gebruiken, breken ze de balans niet.

Super Mario RPG battle screen with geno and mallow

Verslavende gevechten

Deze veranderingen maken het vechtsysteem al een stuk fijner dan in het origineel. Maar de tofste nieuwe feature is het chain-systeem. In Super Mario RPG kan namelijk iedere goed getimede aanval het begin zijn van een chain. Mis je een timing, dan breekt je chain. Hoge chains belonen meer ervaren spelers met extra bonussen en uiteindelijk ook de eerder genoemde Triple Attack. Maar zelfs als die beloningen er niet waren, is het simpelweg leuk om te kijken hoe ver je kunt komen met chainen. Het maakt zelfs de kleinste gevechten een stuk leuker.

Ok, nog een toevoeging dan. Super Mario RPG is ooit ontworpen als een RPG voor beginners. De gevechten zijn dus niet heel moeilijk, op de bazen na. Die baasgevechten zijn nog steeds fantastisch, maar in deze nieuwe versie kun je nooit teveel ontspannen. Regelmatig verschijnt er tijdens de reguliere gevechten namelijk een extra sterke vijand. Dit is een normale vijand met een speciale kwalificering, waardoor zijn HP en aanvalskracht veel hoger liggen. Deze vijanden zijn geen grap: als je niet oplet, wordt een van je partymembers zonder genade ge-oneshot. Houd je niet van dit soort fratsen, dan is er ook een easy mode beschikbaar voor beginners.

Super Mario RPG minigame

Kleine minpuntjes

Over  party members gesproken: ze zijn nog steeds geweldig. Vele unieke mafkezen maken in dit spel hun opwachting, waaronder de wandelende marshmellow Mallow en de houten pop Geno. Dit waren in 1995 al coole designs, maar met de moderne Paper Mario games -en hun Toad-fetish- in het achterhoofd, voelen ze in 2023 nóg frisser aan dan vroeger. Dit is één aspect van het spel wat nog steeds staat als een huis. Ook de soundtrack is nog altijd fantastisch, waarbij je kunt kiezen tussen de originele muziek en de geslaagde remakes.

Er zijn nog steeds een aantal kleine minpunten. Zo is de humor geweldig, maar het verhaal zelf vrij karig. Ook stottert de game soms op subtiele, maar merkbare wijze tijdens het lopen door de spelwereld. Het zijn kleine smetjes op een verder zeer gepolijste ervaring, die nog steeds het niveau van de beste Paper Mario’s niet haalt. Maar dat kun je Super Mario RPG als eerste poging niet kwalijk nemen. Dit is een remake done right. Ik was nooit een fan van Super Mario RPG. Nu wel. Een groter compliment kan ik deze remake niet geven.

Super Mario RPG Nintendo Switch screen forest

Conclusie

Super Mario RPG is een remake die een nieuwe generatie laat kennismaken met een uitstekende RPG. Deze nieuwe versie behoudt de charme van het origineel en verbetert dit tegelijk op alle fronten. Met name het vechtsysteem is nu echt verslavend leuk geworden. Hierdoor kan Mario’s eerste RPG avontuur zich voor het eerst meten met zijn complexere vervolgen.

8.5

N1-score

  • + Uitstekende audiovisuele make-over
  • + Veel quality of life verbeteringen
  • + Geslaagde toevoegingen aan het gevechtssysteem
  • + Geweldige personages en humor
  • - Performance niet 100% soepel
  • - Blijft vrij basic vergeleken met de betere Paper Mario's

Like dit bericht:

Over Mitch

Mitch houdt van Nintendo, maar schuwt kritiek op het bedrijf niet. Als Community Manager houdt hij de sfeer op N1 graag relaxed en gezellig. Je mag hem altijd uitdagen voor een potje Smash of Mario Party in de N1-Discord!

Lees meer over Mitch

Recente artikelen

Kamiya wil nog steeds Okami 2 en Viewtiful Joe 3 maken

1

Nieuws Kamiya wil nog steeds Okami 2 en Viewtiful Joe 3 maken

21-07-2024

1

Dreon

Hoofdafbeelding bij Eerste reviews Super Mario RPG: een fantastische remake

2

Nieuws Eerste reviews Super Mario RPG: "Een fantastische remake"

16-11-2023

4

Erik

Braid Anniversary Edition releaset 30 april 2024 op Switch

0

Nieuws Braid Anniversary Edition releaset 30 april 2024 op Switch

15-11-2023

2

ProfessorBonk

Discussieer met ons mee! 3

Selan

16 nov 23 om 09:56

#12144‍

2891 XP | 531 comments

Hele goede review! Heb er zin in, morgen is het zo ver

Martijn

16 nov 23 om 17:37

#12148‍

3805 XP | 439 comments

In 1996 wilde ik deze game zó graag hebben. Was in een tijd dat Killer Instinct en de Donkey Kong Country-games succesvol de levensduur van de Super Nintendo verlengden. Met de 3D-achtige graphics paste deze game ook in dat rijtje. Club Nintendo Extra schreef erover, maar daarna werd het stil, om jaren later te ontdekken dat het spel uiteindelijk nooit naar Europa kwam. Dat kwam vaker voor, maar balen was het wel.

Latere uitgaven voelden dan toch minder speciaal, hier in Europa. Toen we 'm hier konden spelen, was het nieuwe er wel af, zoals Mitch hierboven al in zijn inleiding beschreef. Deze remake lijkt me wel een goede manier om het spel alsnog te ervaren als nieuw. Op het moment ga ik 'm nog niet halen, maar het is een kwestie van tijd. Ik haal 'm wel. Tijd om verloren nostalgie in te halen.

Maurice

17 nov 23 om 18:16

#12155‍

2770 XP | 193 comments

Ik heb hem vanmiddag gekocht en ga dit weekend er een paar uurtjes in steken.😁