Severed

  • Review

  • 3 sep 17 om 12:00

  • Ness

  • 0

Na de release voor de Nintendo 3DS en de Wii U vorig jaar, verscheen Severed onaangekondigd onlangs ook voor de Nintendo Switch. Het is nog één van de weinige handheld-exclusieve spellen voor de Nintendo Switch. Severed voor andere platformen kon op een goede ontvangst rekenen, dus hoe zit het met de Nintendo Switch-versie?

Wanneer je het spel voor het eerst start, dwaal je rond in een gek huis. Aan de ene kant lijkt het je thuis en aan de andere kant lijkt het bijna een griezelige ruïne volgroeid met de vreemdste planten. Je komt erachter dat je je broertje, vader en moeder evenals een van je armen verloren hebt. Met je overgebleven hand in een levend zwaard wacht jou de taak om je familie te vinden en te ontsnappen uit het akelige nachtmerrieland.

Vingerwerk

First-person actiegame Severed bestuur je vrijwel exclusief met het aanraakscherm. Voor de rest gebruik je alleen de linker analoge stick om rond te kijken of te bewegen door de spookachtige omgeving. Zelfs vechten doe je met je vingers. Door op bepaalde manieren namelijk over vijanden te swipen, snijd je ze met je zwaard. Het welbekende, hectische snijden van Fruit Ninja is bij Severed echter geen succesvolle strategie. Je moet eerder welgemikte slagen met je zwaard uitdelen om de vijanden aan te vallen en te ontwijken. De variatie aan vijanden maakt de gevechten alsmaar gecompliceerder. Daarbij komt kijken dat je het vaak tegen meerdere monsters tegelijk moet opnemen. Dit maakt het ogenschijnlijk eenvoudige vechten een intense strijd waarin elke seconde telt.

Wanneer je een monster vaak genoeg goed in elkaar hakt, speel je tijdens dat gevecht de zogenaamde Severed Modus vrij. Als je vijanden doodt wanneer je deze modus vrijgespeeld hebt, kun je voor een korte tijd de ledematen van monsters afhakken en verzamelen. Met genoeg verschillende ledematen kun je verschillende vaardigheden upgraden in je vaardigheidsboom, wat zeker een verschil kan maken bij het vechten. Ook krijg je elke keer na het verslaan van een eindbaas een nieuwe, speciale vaardigheid. Vijanden leren echter ook speciale vaardigheden, wat de gevechten tijdens de zoektocht naar je familie vrij strategisch maakt.

Dungeons and Dragons

Je familie blijkt verspreid over drie verschillende kerkers. Deze zijn alle drie erg verschillend met een heel eigen sfeer. Hoewel een kerker op het begin vrij intimiderend lijkt door de vele afgetakte gangen, raak je niet snel verdwaald door de duidelijke plattegrond. Verder hebben de puzzels de ideale moeilijkheidsgraad: ze zijn makkelijk genoeg om niet te frustreren en moeilijk genoeg om een trots gevoel achter te laten nadat je er een opgelost hebt. Ook bouwt Severed goed voort op oudere puzzels door er subtiele twisten aan te geven. Aan het einde van elke kerker wacht er een intimiderende eindbaas op je die de weg naar een van je famillieleden blokkeert. Deze ijzingwekkende eindbazen, zoals een reuzekraai of een draak, zijn pittig en stellen je swipevaardigheden zwaar op de proef. Wanneer je de baas verslagen hebt, heb je nog genoeg reden om terug te keren. De kerkers zitten namelijk vol met geheimen en een deel hiervan kun je pas later in het spel ontdekken omdat je een bepaalde vaardigheid moet vrijspelen. Dit maakt het interessant om kerkers ook na het verslaan van de eindbaas opnieuw te verkennen. Er is echter geen optie om snel van kerker naar kerker te gaan. Dat er tussen de kerkers door genoeg geheimen te ontdekken zijn, maakt het probleem wat vergeefbaarder.

Nachtmerriemateriaal

Severed heeft een erg unieke, immer aanwezige sfeer. Het spel laat je absoluut niet vergeten in wat voor spookachtige en duistere wereld je beland bent. Van een zwaard dat jouw hand beetpakt en het dragen van een stukje monsterhoofd als masker, tot het verzamelen van letterlijk stukjes hart en brein om vervolgens alles op te eten en een upgrade te krijgen. Vergezeld door een unieke stijl en onheilspellende muziek, zet Severed de perfecte sfeer voor een nachtmerrie-achtige wereld. Alleen het bewegen door deze wereld ziet er een beetje gek uit, omdat de transities van kamer naar kamer niet erg soepel overgaan. Tot slot kom je via kleine tussenfilmpjes interessante personages tegen, die wat meer leven geven aan het verhaal. Toch blijft het verhaal grotendeels in mysterie gehuld, wat het spel des intrigerender maakt.

Conclusie

Severed is een bijzonder spel met een overweldigende sfeer en persoonlijkheid. Het nachtmerrieland voelt perfect tot leven geroepen met aandacht tot in de smerigste details. Het vechten is simpel te leren, maar kan zo veranderen in intense strijden vol tactiek tegen de meest afgrijselijke monsters. Verder zijn de kerkers perfect ontworpen en zitten ze vol leuke puzzels, verstopte geheimen en onverwachte vallen. Hoewel het spel zichtzelf in de vingers snijdt door het missen van een snelle reisoptie en de enigszins gekke manier van voortbewegen, blijft het een uitstekend spel. Al met al is Severed een uniek spel dat de Nintendo Switch met open armen ontvangt.

8

N1-score

  • + Intrigerende atmosfeer, het hele spel door
  • + Veel oog voor detail
  • + "Easy to learn, hard to master" gevechtssysteem
  • + Perfect ontworpen kerkers
  • - Geen snelle reisoptie
  • - Bewegen ziet er een beetje gek uit

Like dit bericht:

Recente artikelen

Earthbound-bedenker: “Praat met Nintendo over lokalisatie Mother 3, niet met mij”

0

Nieuws Earthbound-bedenker: "Praat met Nintendo over lokalisatie Mother 3, niet met mij"

23-02-2024

1

Dennis

Metroid: Samus Returns

0

Review Metroid: Samus Returns

12-09-2017

1

Daan

Farming Simulator: Nintendo Switch Edition

0

Hands-on Farming Simulator: Nintendo Switch Edition

01-09-2017

0

Redactie

Reageer als eerste!