Screencheat: Unplugged

  • Review

  • 27 dec 18 om 11:30

  • Kitty

  • 0

Iedereen die vroeger een lokale multiplayer shooter met splitscreen heeft gespeeld, heeft waarschijnlijk wel minstens één keer een fikse discussie gekregen over ‘screencheaten’. Screencheat: Unplugged is gebaseerd op die nostalgische manier van samen spelen, en veegt meteen de discussie van tafel: zonder screencheaten kun je niet spelen. Is dat nou een goed idee? Kort gezegd: ja!

In Screencheat: Unplugged kun je met twee tot vier spelers lokaal lekker ouderwets elkaar afschieten. Er is echter wel een flinke draai aan het concept gegeven: alle spelers zijn onzichtbaar. Om erachter te komen waar iedereen is, kom je dus op elkaars scherm te kijken. Dat vergt enige gewenning, maar het levert wel al snel heerlijk chaotische en leuke gameplay op. Alle levels zijn voorzien van knallende kleurtjes en opvallende herkenningspunten, om het je iets makkelijker te maken om in te schatten waar de anderen zich bevinden.

Tijd voor een feestje

Voor elk potje dat je speelt, krijg je ervaringspunten. Hoe hoger je eindigt in de ranking, hoe meer xp. Voor elk level dat je stijgt, krijg je een piñata die je lekker kapot mag schieten en daaruit haal je nieuwe maps, kostuums, wapens en speltypes. Om te beginnen kun je enkel de klassieke ‘death match’ spelen, waarbij de eerste die vijf anderen neerschiet wint, maar al snel kun je allerlei variaties kiezen. Munten verzamelen, allemaal slechts één kogel krijgen, tachtig seconden lang een piñata ziet vast te houden, het wordt al snel gekker en gekker. Screencheat: unplugged is dan ook niet al te serieus bedoeld, het is overduidelijk een partygame. En dat doet het goed, want de sfeer zit er al snel in. Je kunt zelf van alles aan de spelinstellingen aanpassen; standaard duurt een op tijd gebaseerd potje één minuut. Maar ook de andere speltypes duren zelden langer dan vijf minuten, wat ideaal is voor gezellige game-avondjes.

creencheat: unplugged is in het Nederlands (en andere talen) speelbaar, maar het is overduidelijk oorspronkelijk Engels. Als je iemand afschiet of wordt afgeschoten, komen er leuzen in beeld als ‘Tina-bot bracht je naar het zwembad’, of ‘je kwam binnen als een sloopkogel’ en zelfs een ‘bedankt, Obama’, komt langs. Dit zegt wel iets over de stijl van het spel en het publiek waar het voor bedoeld is. Het past er ook wel degelijk bij, maar vooral bij dit soort zinnetjes was een stukje lokalisatie in plaats van een platte vertaling wel op zijn plek geweest. Een klein minpuntje, maar wel een gemiste kans.

Singleplayer

Screencheat: unplugged werkt vrij goed in singleplayer-modus. Je kunt tegen één tot drie bots spelen, die je op moeilijkheidsgraad kunt instellen. Ook de makkelijke bots zijn niet totaal onnozel, waardoor je best wel een uitdaging kunt krijgen. Het echt grote plezier is er echter pas als je, zoals het uiteindelijk ook bedoeld is, tegen echte personen de lokale multiplayer speelt. Je kunt spelen met één Joy-Con, twee Joy-Con of een Pro-controller. Het is vrij lastig om op drie andere schermen tegelijk te kijken waar iedereen uithangt, en de gemoederen kunnen al snel hoog oplopen. Overigens kun je het ook in handheld-modus spelen en dat werkt helemaal prima.

Een kleurrijk geheel

Alles aan Screencheat: unplugged is kleurrijk. De gestoorde poppen waarmee je speelt, de levels opgedeeld in knalkleuren zoals geel, rood, paars en blauw en de menu’s. Alles is voorzien van toepasselijke muziekjes die passen bij de stijl van het spel. Ik had last van een paar haperingen, maar enkel in de laadschermen en nooit tijdens de potjes zelf. Ook de wapens zijn leuk vormgegeven. Het zijn nooit normale wapens, het starterswapen ‘donderbus’ is nog het normaalst. Daarna speel je onder anderen een stokpaard en een exploderende teddybeer vrij. Elk wapen heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. De donderbus heeft een wat langere laadtijd, met de kandelaar kun je snel achter elkaar aanvallen uitvoeren maar heb je weinig bereik.

Conclusie

Screencheat: unplugged is een uitnodigende en leuk vormgegeven partygame die ideaal is voor gezellige game-avondjes met vrienden. Ook in de singleplayer-modus kan de AI een prima uitdaging bieden, maar het spel leent zich overduidelijk meer voor de multiplayer-modus. Heb je regelmatig lokale speelsessies met vrienden, dan is dit zeker een leuke uitbreiding van het multiplayer-repertoire!

8.5

N1-score

  • + Veel verschillende speelstanden
  • + Nostalgisch multiplayerplezier
  • + Humoristisch
  • - Vertaling niet heel geslaagd
  • - Singeplayerstand minder spannend

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Column: Hoe Breath of the Wild nieuw leven in Skyward Sword blies

3

Column Hoe Breath of the Wild nieuw leven blies in Skyward Sword

16-07-2024

2

Erik

Header Super Smash Bros Ultimate

0

Special Nederlandse Smasher 'Space' wordt derde op Syndicate 2019 in Utrecht

28-12-2018

0

Redactie

N1ntendo.nl Stream: N1 Smash Championship 2018 (Opname)

0

Livestream N1ntendo.nl Stream: N1 Smash Championship 2018 (Opname)

23-12-2018

0

Redactie

Reageer als eerste!