Scott Pilgrim vs. The World: The Game - Complete Edition

  • Review

  • 31 jan 21 om 10:00

  • Daan

  • 0

Het jaar is 2010. In vele opzichten mijn favoriete jaar als het op videogames aankomt. Super Mario Galaxy 2, Rock Band 3, Mass Effect 2, Super Meat Boy en nog zoveel meer. Hoewel je de meeste spellen nu op nog vele manieren kan ervaren, was dat lang niet zo voor één spel in bijzonder: Scott Pilgrim vs. The World: The Game. Verbonden aan de Edgar Wright-film die in 2010 verscheen, bleek het Scott Pilgrim spel een fantastische side-scrolling beat’em up in een tijd waar de movie game constante irritatie opriep. Zes lange jaren was het niet meer verkrijgbaar, maar daar is nu verandering in opgekomen. Het geliefde avontuur is nu uit op alle systemen, waaronder de Nintendo Switch. Perfecter kan haast niet, toch?

Scott, de wereld en jij

Het verhaal van Scott Pilgrim vs. The World: The Game volgt Scott Pilgrim en zijn vrienden. In de zeven lange levels, bestaande uit twee secties en een baas, zullen zij Ramona Flowers’ Evil Exen te lijf moeten gaan in traditonele beat’em up gameplay. Belangrijk om te melden is dat het spel meer de visual novel volgt dan de film, maar dat mag de pret zeker niet drukken. De omgevingen lijken werkelijk waar uit de stripboeken te springen, met stages direct gebaseerd op de vele avonturen. Zo reis door je Toronto, compleet met besneeuwde straten, of race je door de straten in een Street Car. De focus lag duidelijk op variatie en dat merk je nog steeds in 2021.

Met een side-scrolling beat’em up in het verschiet, heb je wellicht bepaalde verwachtingen. Al het gebruikelijke slag- en stootwerk is aanwezig met standaard en speciale aanvallen, sprongen, blocken, voorwerpen en heel wat meer. Zoals je gewend bent van de old school spellen, beweeg je links en rechts in drie lagen om vijanden slim af te zijn. Het is simpel in de omgang, zoals je mag verwachten binnen het genre. Ik was vooral verbaasd over hoe goed de besturing aanvoelt en wat er mogelijk is. Het enige wat hier en daar irritant bleek was het oppakken van voorwerpen, gezien het op knop was geplakt met een andere functie. Met elk nieuw niveau verkrijg je meer mogelijkheden, waardoor je blijft experimenteren. Er was een constante drive om te blijven vechten en de bazen te verslaan, al bleek dat soms niet eenvoudig.

Wat enorm helpt is het verzamelen van munten. Door vijanden te verslaan krijg je munten die uitgegeven kunnen worden bij verschillende winkels. Deze winkels variëren van eten om jezelf te herstellen, zeldzame voorwerpen om jezelf te versterken of mogelijkheden om nieuwe aanvallen te leren. Vooral tijdens de laatste twee werelden is geld managen ontzettend belangrijk, gezien de bazen echt alles uit de kast halen. Soms vond ik het zelfs nodig om bepaalde stages te herspelen, puur om er beter voorbereid uit te komen.

De oude stempel

‘Old school’ betekent echter niet dat alles nog sterk eruit springt. De menu’s hadden nu echt beter gemoeten, gezien ze opties verstoppen en niet alles op een duidelijke manier aangeven. Een goed voorbeeld is hoe je niet vrij tussen personages kunt wisselen. Je zult met elk personage alle stages moeten doorlopen, iets wat het bloed onder mijn nagels vandaan haalde. Hetzelfde geldt voor het levelen van personages, waardoor er maar één character het voortouw in de reis lijkt te nemen. Het clasht enorm met het idee van experimenteren, wat de ervaring niet echt ten goede komt.

Een andere bijkomstigheid is dat je Ubisoft Connect nodig hebt voor online multiplayer, mocht je willen spelen met vrienden of mensen wereldwijd. Hoewel het te overzien valt, moet het toch echt even gemeld worden. Zodra je online bent, kun je vrij het gehele avontuur met je vrienden doorkruisen. De levels worden aangepast aan het aantal spelers en hiermee brengt Ubisoft wel een op en top ervaring. Gek genoeg kun je de side modes zoals Survivor, Boss Rush en Dodgeball alleen lokaal met vrienden spelen. Toch een beetje gek.

Leuk aangekleed

Scott Pilgrim vs. The World: The Game – Complete Edition ziet er fantastisch uit op de Nintendo Switch. De pixel art staalt er flink vanaf en de game loopt als een zonnetje. Er lijkt geen enkel vuiltje aan de lucht en Ubisoft heeft er duidelijk aandacht aan geschonken. Het is een mooi en kleurrijk geheel. De muziek van Anamanaguchi is fantastisch en blijft tien jaar later nog steeds een hoogtepunt.

Conclusie

Scott Pilgrim vs. The World: The Game – Complete Edition is vele opzichten nog een fantastische game. De gameplay werkt aanstekelijk, met leuke levels en een strakke besturing. Daarnaast is de presentatie nog op en top, vooral gelet op de heerlijke Anamanaguchi soundtrack. Toch is niet alles goud wat er blinkt. Sommige van de online restricties zijn op mijn minst raar te noemen en de menu’s hadden beter gekund anno 2021. Het maakt het pure plezier van de reis er echter niet minder om. Stap in de schoenen van Scott, versla wat bazen en val als een blok voor Romona.

8.5

N1-score

  • + Heerlijk beat'em up gevoel
  • + Strakke werelden en personages
  • + Anamanaguchi soundtrack geweldig
  • + onstante beloningen
  • - Vreemde zaken rondom multiplayer
  • - Menu's voelen verouderd aan

Like dit bericht:

Recente artikelen

Earthbound-bedenker: “Praat met Nintendo over lokalisatie Mother 3, niet met mij”

0

Nieuws Earthbound-bedenker: "Praat met Nintendo over lokalisatie Mother 3, niet met mij"

23-02-2024

1

Dennis

Joy-Con-reparatie bij Nintendo – Het proces

0

Special Joy-Con-reparatie bij Nintendo - Het proces

31-01-2021

2

Kitty

PixelJunk Eden 2 – Elektronische Sensatie

0

Review PixelJunk Eden 2 - Elektronische Sensatie

30-01-2021

0

Daan

Reageer als eerste!