PixelJunk Eden 2 - Elektronische Sensatie

  • Review

  • 30 jan 21 om 21:00

  • Daan

  • 0

De naam ”PixelJunk” zal de doorgewinterde Nintendo-fan vrij weinig zeggen. Buiten de Monsters-spellen om, die op de Wii U en Nintendo Switch zijn verschenen, zijn we eigenlijk weinig in aanraking geweest met deze nieuwe reeks aan ervaringen. Eden 2 is een vervolg van een PlayStation 3-game uit 2008, één van de eerste unieke downloadables. Was ik verbaasd toen Q-Games een vervolg aankondigde voor de Nintendo Switch? Ja, want wie zag dit aankomen na twaalf lange jaren? Zelfs nu is de vormgeving van het spel zo uniek dat een vervolg wellicht afbreuk zou doen aan wat oorspronkelijk opgebouwd was. Maar, is dat wel zo? Dat gaan we ondervinden.

Lekker trippen

Zoals gezegd is PixelJunk Eden 2 een vervolg op een PS3-klassieker uit 2008. Het doel is eigenlijk niet veel anders geworden ten opzichte van het origineel. De speler beweegt door verschillende Gardens (tuinen) met kleine wezentjes genaamd Grimps. Deze creaturen lijken, in eerste instantie vrij moeilijk te besturen. Met de stick beweeg je ze door de lucht en land je op verschillende planten en muren. Zodra het wezentje is geland, blijft hij rondjes maken rondom het oppervlak en zul je op het juiste moment de plek moeten verlaten. Nieuw in Eden 2 is dat je nu ook een tweede sprong hebt, waardoor je vrijer kunt rond bewegen. Er is een divers palet aan mogelijkheden zodra je de besturing leert te begrijpen. Het duurt even, maar het is de moeite waard.

Nu zul je vragen: wat is nou eigenlijk het doel van het spel? Nou, je beweegt door de verschillende tuinen en verzamelt stuifmeel om paden te ontgrendelen. Het stuifmeel komt vrij door bubbels, plantjes en andere objecten te raken. Het goedje gaat automatisch naar het dichtstbijzijnde plant die het nodig heeft, waardoor meerdere mogelijkheden opeens vrij komen. Door deze paden te gebruiken kom je uiteindelijk bij de Spectra terecht. Door deze speciale bron op te vullen met stuifmeel in de directe omgeving breng je het level tot een goed einde. De Spectra blijft pulseren terwijl je speelt, waardoor het einde binnen een redelijk tijdsbestek gevonden kan worden. Dat laatste gegeven is vooral belangrijk, gezien er maar een aantal minuten op de klok staan. Gelukkig wordt de tijd bij checkpoints gereset en kun je, mocht je echt vrij weinig geluk hebben, het level een vervolg geven bij het laatste geraakte punt.

Eden 2 voegt een paar extra elementen toe die alles interessant proberen te houden. Er zijn meer dan twintig verschillende Grimps, ieder met hun eigen vaardigheden. Zo maakt één het gemakkelijker om stuifmeel te verzamelen, terwijl een ander je bereik groter maakt. Mijn favoriet zorgt ervoor dat je eindeloos kunt springen, wat hele grappige resultaten oplevert. Iets waar ik minder gebruik van maakte waren de Spices. Deze geven je een extra vaardigheid zoals een langere draad waar de Grimps aanhangt. Het maakt de sprongen en herstel beter, maar het haalt hier en daar wat uitdaging weg. Goed voor de nieuwkomer, dat dan weer wel.

In vervoering

PixelJunk Eden 2 springt er echt bovenuit. De visuele pracht en praal kan echt niet onder stoelen of banken worden gestoken. De werelden zien er fantastisch uit en brengen je echt in vervoering. Elke tuin is visueel ontzettend anders en weet het uiterste uit de Nintendo Switch te halen. Dit, in combinatie met de muziek, zorgt voor een magistrale ervaring die geen gelijke kent op het systeem. De soundtrack voegt een extra laag toe aan de trip en zorgt voor een ware elektronische sensatie.

Conclusie

Hoewel de besturing lichte gewenning vraagt, straalt PixelJunk Eden 2 als geen ander. De visuele pracht en gameplay zijn betoverend en smaken constant naar meer. Het is verrassend hoe de simpelste dingen zo aanstekelijk blijken in zo’n strak vormgegeven ervaring. Het is leuk om te experimenteren met de Grimps, op zoek te gaan naar de Spectra en alles tot een goed einde te brengen. ‘Leuk’ zegt niet genoeg; ‘betoverend’ beschrijft het beter.

9

N1-score

  • + Uitstekende werelden
  • + Veel experimentatie mogelijk
  • + Fantastische presentatie
  • + Slimme gameplay toevoegingen
  • - Besturing vraagt gewenning

Like dit bericht:

Recente artikelen

Nintendo gaat door met Emio-teasers in “Bureau van de Detective”

0

Nieuws Nintendo gaat door met Emio-teasers in "Bureau van de Detective"

21-07-2024

1

Rik

Scott Pilgrim vs. The World: The Game – Complete Edition

0

Review Scott Pilgrim vs. The World: The Game - Complete Edition

31-01-2021

0

Daan

Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy

0

Review Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy

30-01-2021

1

Daan

Reageer als eerste!