Nintendo Labo Toy-Con 03 - Voertuigenpakket

  • Review

  • 28 sep 18 om 10:00

  • Kitty

  • 0

Nintendo Labo: Vehicle Kit is alweer het derde bouwpakket dat Nintendo ons levert. Nadat we muziek konden maken, vissen, motorrijden, racen en een robot konden worden, kunnen we nu aan slag met verschillende voertuigen. Die kun je gebruiken met de bijgeleverde software, en nu ook met Mario Kart 8 Deluxe! Voegen de Toy-con wat toe aan het speelplezier?

Nintendo Labo: Vehicle Kit levert je het materiaal aan om drie ‘voertuigen’ in elkaar te vouwen: het stuur voor een auto, vliegtuig en een boot. Dat alles gebeurt zonder lijm en werkt dus volledig met slim design in het vouwwerk. Via de software krijg je instructies om dit vouwen voor elkaar te krijgen. Deze instructies zijn ontzettend goed en duidelijk. Voor ik begon was ik een beetje huiverig, omdat ik geen talent heb voor het lezen van bouwtekeningen. De uitleg had echter niet duidelijker gekund. Je kunt vooruit spoelen, terugspoelen en het voorbeeld op je scherm draaien om het van alle kanten te bekijken. Bovendien staat er ook nog eens bij elke stap uitleg en wordt het driedimensionaal voorgedaan. Kan (bijna) niet misgaan!

Het vouwproces

Om te beginnen met spelen zul je minimaal één voertuig in elkaar moeten zetten, en daarbij een gaspedaal en de sleutel om al je voertuigen mee te besturen. Er zitten nog wat (optionele) extra’s in, zoals een reservesleutel en een spraypaint-apparaatje. Om alles uit het spel te halen heb je uiteraard wel alle voertuigen nodig, en al met al ben je er wel met gemak zes tot tien uur mee bezig om alles te vouwen, afhankelijk van hoe makkelijk het je af gaat. De instructies zijn eenvoudig, vriendelijk en voorzien van typische Nintendo-humor. Nintendo raadt je aan om in handheld-modus te werken, wat inderdaad makkelijker is omdat je dan het touch screen kunt gebruiken. Echter had ik wel het probleem dat het standaardje van het scherm niet echt stabiel is en ik heb een aantal keer de boel omgeduwd.

Ondanks alle moeite die erin gestoken is om de instruties leuk te maken, gaat het vele vouwwerk op momenten wel gewoon aanvoelen als werk. Daar staat tegenover dat het wel echt interessant is om te zien hoe slim alles is ontworpen. Door reflecterende stickers te plakken op de bewegende onderdelen in je voertuig, ‘leest’ je joy-con in welk apparaat hij steekt en welke onderdelen jij gebruikt. Vooral de auto is indrukwekkend, met twee hendels voor speciale acties zoals een zaag gebruiken of het gooien van bommen, nog een hendel om achteruit te rijden en een trekkoord voor een turbo. Dan dan nog uiteraard gewoon het stuur! Maar daarover kun je ook meer leren in de lessen op de software.

Te land, ter zee en in de lucht

Het voornaamste onderdeel van het spelgedeelte is het ‘avontuur’. Deze open wereld is opgedeeld in verschillende gebieden, die elk zijn voorzien van acht uitdagingen. Om alle uitdagingen te voltooien, zul je moeten wisselen tussen je voertuigen. Dat doe je door de sleutel van de ene in de andere toy-con te steken, en dat gaat heerlijk feilloos en soepel. Op het scherm zie je je voertuig in een oogwenk omtoveren tot een ander en je kunt meteen verder rijden/varen/vliegen. Je hebt ook een benzinetank die leegraakt, en in elk gebied moet je op tijd even gaan tanken. Elk gebied heeft een heel eigen uiterlijk, zoals een zanderig berggebied, een onderwaterwereld, een groot dinosaurusskelet en ga zo maar door. Het wereldje is leuk vormgegeven en de uitdagingen worden nooit al te ingewikkeld. De entertainmentwaarde zit hem vooral in de aparte besturing en minder in de wereld zelf. Ik verwacht dan ook niet dat je met Nintendo Labo: Vehicle Kit wekenlang bezig zult zijn (uiterzonderingen daargelaten natuurlijk). Dat neemt niet weg dat het erg leuk is om met jouw zelfgebouwde controller onderweg te gaan en te zien hoe goed alles in elkaar steekt.

Extra’s

Naast het grote avontuur zijn er nog extra dingen te doen, zoals het verven van je voertuigen, en te leren over hoe alles werkt in het lab. Aan de hand van vrolijke gesprekken met een drietal personages wordt je zo alles geleerd over de verschillende voertuigen en de werking van de Joy-con. Dit is daadwerkelijk interessant, en ook handig als de ambitie hebt om in de garage zelf aan de slag te gaan met het ontwerpen van Toy-con. Ook zijn er nog aparte race-banen. De besturing werkt uitermate prima, maar de racebanen zijn vrij saai en leeg. Ze zorgen er vooral voor dat je zin krijgt in Mario Kart, wat gelukkig wel door dit stuur wordt ondersteund! Er is ook nog een standaard om te vouwen, zodat je je Nintendo Switch-scherm op het stuur kunt plaatsen. Dit werkte echter niet ideaal, omdat je tegen het stuur aan blijft kijken dat dan gedeeltelijk voor het scherm zit. Bovendien zorgt het gewicht van het scherm ervoor dat het geheel wat instabiel wordt, en dat baart toch wel zorgen!

Muziek en uiterlijk

Het menu, de spellen en de handleidingen in de software van Nintendo Labo: Vehicle Kit zien er goed en uitnodigend uit. Er is duidelijk veel liefde en zorg in gestoken. Tijdens het vouwproces speelt een muziekje, maar dat is absoluut niet iets waar je urenlang naar wilt zitten luisteren. Op zich valt te verwachten dat ze niet voor tien uur aan interessante composities erin kunnen plaatsen, maar na een uur of twee werd ik er ronduit zenuwachtig van. In het speelgedeelte is alles echter helemaal in orde.

Conclusie

Nintendo Labo: Vehicle Kit is een kwalitatieve bouwkit met leuke voertuigen om te vouwen. De instructies zijn makkelijk te volgen en daardoor kunnen ook jonge mensen prima aan de slag met deze knutselwerken. De bijgeleverde spellen zitten leuk in elkaar en de besturing werkt verrassend feilloos en soepel. De entertainmentwaarde zit hem vooral in de creativiteit en de aparte besturing, dus of de gameplay zelf op de lange termijn interessant is, dat blijft nog maar de vraag.

7.5

N1-score

  • + Creatief
  • + Interessant knutselpakket
  • + Duidelijke en eenvoudige instructies
  • - Wat duur
  • - Gameplay-waarde heeft geen heel lange levensduur

Like dit bericht:

Recente artikelen

Atlus deelt nieuwe trailer Shin Megami Tensei V: Vengeance

0

Nieuws Atlus deelt nieuwe trailer Shin Megami Tensei V: Vengeance

30-05-2024

0

Martijn

Planet Alpha

0

Review Planet Alpha

29-09-2018

0

Ness

The Inner World: The Last Wind Monk

0

Review The Inner World: The Last Wind Monk

27-09-2018

0

Erik

Reageer als eerste!