NARUTO SHIPPUDEN: Ultimate Ninja STORM Trilogy

Wij Nederlanders kunnen stiekem best wel wat series van Japanse bodem bewonderen op televisie. Pokémon is hier wellicht nog wel het beste voorbeeld van, maar ook series als Dragon Ball Z, Shin-chan en Digimon zijn door de jaren heen te bewonderen geweest op TV. In Japan zijn er echter nog veel meer ontzettend grote series. Naruto is daarvan één van de bekendste en die komt, met tussenstops, al sinds 2002 op de Japanse televisie. Niet gek is het dan ook dat er vele games zijn verschenen. Bandai Namco brengt nu drie van vier Naruto: Ultimate Ninja Storm-games naar de Nintendo Switch in een collectie. Weet het de allure van de anime te evenaren?

Naruto vertelt het verhaal van het gelijknamige hoofdpersonage. Hij is op zeer jonge leeftijd zijn ouders verloren en er schuilt een meedogenloos wezen in zijn lichaam. Hierdoor wordt hij door zijn leeftijdsgenoten en iedereen in Konoha, de naam van het dorp waar hij in woont, scheef aangekeken. De wereld van Naruto is er een van Ninja’s en het hoofd van het dorp is de Hokage. Dit is een van de sterkste ninja’s van het dorp en hij kan genieten van veel respect: precies dat waar Naruto naar op zoek is.

Ultimate Adventure

De belangrijkste modus in de drie games is het Ultimate Adventure. Speel je de games achtereenvolgens, dan doorloop je het gehele Naruto-verhaal tot aan het eind van Naruto Shippuden. Om je een beeld te geven hoe uitgebreid dit verhaal: het komt overeen met de anime van in totaal 720 afleveringen. Voor mij als bekende van de serie was het dan ook een feest van herkenning. In de drie games komen alle noemenswaardige momenten wel voorbij waarvan ik er vele al lang vergeten was. Ben je niet bekend met de serie dan zal dit minder voor je betekenen en kun je jezelf überhaupt afvragen of deze game iets voor je zou zijn.

De Naruto: Ulimate Ninja Storm-games zijn driedimensionale fighters. In het Ulimate Adventure vecht je je zo een weg door het verhaal. Je selecteert je favoriete personages om mee te vechten en kiest ook twee ondersteunende personages die je tijdens je gevechten kunt inschakelen om je tegenstander aan te vallen. Deze gameplay is verder vrij simpel opgezet en bevat nauwelijks moeilijk uitvoerbare aanvallen. Zo voer je de ultieme aanval van ieder personage uit door snel twee keer op hetzelfde knopje te drukken en dan de aanvalsknop te gebruiken. Daarmee is het qua fighter dan ook vrij matig te noemen, hoewel de bekende aanvallen van de personages er erg gaaf uitzien. Voor fans van Naruto zal alleen dat laatste al genoeg zijn om dit toch de moeite waard te maken.

Konoha en de wereld van Naruto verbinden de gevechten met elkaar. Je loopt tussen de gevechten door rond in deze wereld. De eerste keer dat je Konoha op deze manier betreedt, is erg leuk omdat je bepaalde bekende gebouwen kunt herkennen. Het wordt echter al snel vrij vervelend omdat je dezelfde paden te vaak bewandelt. Dat is overigens in het derde deel al een stuk minder de norm, wat ook de variatie ten goede komt.

Naruto: Ultimate Ninja Storm vs 2 vs 3

Het zal je niet verbazen, maar Naruto: Ultimate Ninja Storm 3: Full Burst is veruit de beste en meest complete game uit de trilogie. Ontwikkelaar CyberConnect2 heeft met het eerste deel een basis neergezet die met de opvolgende delen steeds verder uitgebreid is en dat was ook wel nodig. De eerste game bevat relatief weinig personages en is ook qua content niet erg rijk. Ook de missies die je naast de hoofdverhaallijn kunt doen zijn gewoon erg saai. Het tweede deel verbetert het eerste deel op al die punten en in het derde deel doen ze er nog een schepje bovenop. Door het uitgebreide Naruto-verhaal zijn de eerste twee nog enigszins het spelen waard. Heb je daar echter weinig trek in, ga dan vooral aan de slag met het derde deel als je deze trilogie in huis hebt gehaald.

Graphics en geluid

Grafisch wordt de stijl van de anime redelijk goed aangehouden. Op dit vlak kun je echter goed zien dat het eerste deel een stukje ouder is dan de twee opvolgende delen. Zeker het derde deel ziet er grafisch prima uit. Op de stemmen en de geluidseffecten heb ik niets aan te merken. Die lijken regelrecht uit de anime te komen en het is ontzettend fijn dat Bandai Namco ook de Japanse voice-over voor alle drie de games beschikbaar heeft gemaakt.

Conclusie

Het is lastig om deze trilogie één cijfer te geven. De basis van alle drie is gelijk maar de uitvoering stijgt bij iedere titel aanzienlijk in kwaliteit. Qua content en personages is de derde game erg compleet terwijl de eerste games dat beduidend minder zijn. De verhalende modus in alle drie de games samen vertelt het hele verhaal van Naruto vanaf het begin tot aan het einde van Naruto Shippuden. Het is erg leuk om nog eens terug te gaan naar waar het in 1997 allemaal begon. Voor mij is het dan ook een feest van herkenning, maar als je niet bekend bent met de serie is dit absoluut geen aanrader. Het is verder geen bijzondere fighting game en hoewel de bekende aanvallen er zeker vet uitzien ontbreekt de uitdaging, zeker in de eerste twee games. Tot slot moet nog even vermeld worden dat in de zomer van 2017 ook de Legacy-editie is uitgekomen voor PlayStation 4, PC en Xbox One. Deze editie bevat ook nog het vierde deel en daarmee krijgen wij op de Nintendo Switch niet eens het complete pakket: een gemiste kans wat mij betreft.

6

N1-score

  • + Doorloop het verhaal van Naruto vanaf het begin
  • + Aantal content en personages in derde deel
  • - Ultimate Ninja Storm 4 ontbreekt
  • - Aantal content en personages in eerste en tweede deel
  • - Alleen voor fans van Naruto
  • - Matige fighter

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

1

Nieuws Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

30-05-2024

2

Erik

Nihilumbra

0

Review Nihilumbra

17-05-2018

0

Redactie

Rogue Aces

0

Review Rogue Aces

12-05-2018

0

Redactie

Reageer als eerste!