Hatsune Miku: Project DIVA Mega Mix - een ritmespel om vrolijk van te worden

 • Review

 • 31 mei 20 om 08:00

 • Kitty

 • 0

Hatsune Miku is een fictief personage, in 2007 ontwikkeld door Crypton Future Media. Oorspronkelijk was ze het gezicht van software om muziek mee te maken, maar haar populariteit ging een eigen leven leiden. En niet zo’n beetje: ze heeft daadwerkelijke tours met (holografische) optredens en maakt nummers met bekende artiesten. Ze is niet de enige ‘vocaloid’ in de game en wordt vergezeld door een aantal andere personages waar ook duetten en groepsliedjes mee zijn opgenomen. In 2009 verscheen de eerste game. Ter ere van de tiende verjaardag van Hatsune Miku: Project Diva kondigde Sega aan dat de game ook op de Switch zou verschijnen. 101 nummers om uit te kiezen, 300 outfits voor je personages én ruimte voor vijf eigen t-shirt-ontwerpen. Ook is er een heel nieuwe modus: mix mode. Is het in 2020 nog iets om vrolijk van te worden?

Hatsune Miku: Project DIVA Mega Mix is een ritmespel: op de melodie van tientallen (grotendeels intens vrolijke) j-pop-nummers probeer je de juiste knoppen in te drukken om een zo hoog mogelijke score te halen. Alle liedjes zijn van vocaloid Hatsune Miku en haar collega’s, voorzien van uitgebreide muziekvideo’s en ondertiteling voor de meezingers. In de Nintendo Switch-versie zijn nummers uit voorgaande games speelbaar en een tiental nieuwe.

Twee modi

Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad moet je een bepaald percentage noten correct aantikken om een nummer te halen. Maak je teveel fouten dan faal je al voordat het nummer is afgelopen. Er zijn in arcade mode vijf moeilijkheidsgraden, variërend van ‘easy’ tot ‘extra extreme’. Dat is heel prettig: hoewel het even lastig is om erin te komen, breng je hierdoor al snel de liedjes (op zijn minst) tot een goed einde. Het niveauverschil tussen de moeilijkheidsgraden is goed merkbaar waardoor je telkens opnieuw echt uitgedaagd wordt. Er komen steeds meer knoppen en knopcombinaties bij. Ben je de PlayStation-versies gewend, dan kun je de on-screen hints ook aanpassen naar de knoppen van die versie.

Hoe meer je haalt en hoe beter je de noten timet, hoe hoger je score voor dat nummer. Het is ook echt lekker als je een moeilijk stukje een aantal keer geprobeerd hebt en hem dan eindelijk perfect doorloopt. Per noot zie je of je hem écht goed geraakt hebt, of er faliekant naast zit (zielig: ik dacht dat ik telkens een ‘pro’ score haalde, terwijl er eigenlijk ‘bad’ stond in een lomp lettertype). Telkens als je een nummer afmaakt krijgt je zogenaamde diva punten, waarmee je nieuwe outfits en accessoires voor je personages kunt kopen.

Nieuw in Hatsune Miku: Project DIVA Mega Mix is Mix Mode, waarbij je de bewegingssensor en de ZR/ZL-knop van de joy-con gebruikt om de noten te raken. Ik heb een redelijk grote hekel aan alles wat met bewegingsaansturing te maken heeft, en het feit dat de meeste Joy-Con problemen hebben in de vorm van drift of connectie-uitval, maakt het niet beter. Ik zal dus wellicht een beetje bevooroordeeld zijn als ik zeg dat deze modus vrij weinig (tot niets) toevoegt. Het speelt niet echt lekker en de uitdaging zit ‘m dus vooral in het feit dat de aansturing niet extreem accuraat is. Voor de mensen die het wél leuk vinden, is het mooi dat voor alle nummers deze besturing ook een optie is.

Outfits en videoclips

Hoewel het geen verdere gameplayvoordelen oplevert om je outfit te veranderen, is het wel een leuke mogelijkheid. Bij elk nummer wordt een clip afgespeeld, waarbij je dus de outfit van de zanger(s) of zangeres(sen) kunt aanpassen. Zo nu en dan wordt zelfs aangegeven wat de aangeraden outfit is, zodat het helemaal past bij het onderwerp. Natuurlijk kun je ook wat totaal anders kiezen, of zelfs een andere vocaloid in de clip laten verschijnen in plaats van de echte artiest. Het is een leuke toevoeging en goed uitgevoerd. Je kunt ook nog een aantal eigen t-shirts ontwerpen, waar vijf slots beschikbaar voor zijn. De editor werkt echter niet heel fijn: met een cursor moet je uit de vrije hand tekenen (met een redelijk gelimiteerd aantal tools). Een raster zoals bij Animal Crossing had het wel een beetje praktischer gemaakt.

Er zijn verschillende genres en stijlen van nummers, maar het overgrote deel is fijn om te luisteren en de clips zijn lekker over-the-top vrolijk of melodramatisch. Van sommige kreeg ik zelfs zin om mee te dansen. De clips zijn ook soms ontzettend druk en vooral als je het nummer nog niet kent, kan het lastig worden. De knoppen die je moet indrukken vliegen al over je scherm, en als er nog van alles rondvliegt, kan dit goed afleiden. Gelukkig kun je ook oefenen zonder clip: de noten staan dan wel op dezelfde plek op het scherm maar dan zonder afleiding. Nog handiger: in deze oefenronde kun je vooruit- en terugspoelen om de lastigste stukjes extra te oefenen. Het enige wat ik nog mis is een optie om vertraagd te spelen. Soms is er zó veel aan de hand dat ik nauwelijks verwerkt krijg wat de bedoeling is. Maar dat is niet erg: alles is vrolijk, uitdagend en het gros van de liedjes is lekker catchy. Het geheel ziet er dan ook prachtig uit op je tv-scherm. In de handheldmodus is het soms wel iets minder fraai, maar nog steeds prima. Voor de echte fans zijn de clips ook nog te bekijken zonder dat je zelf meespeelt.

Vreemd genoeg hebben sommige nummers een wat langere laadtijd als je ze voor het eerst speelt. Dat geldt dan ook voor hetzelfde nummer, dus dezelfde video, op een hogere moeilijkheidsgraad. Het is nooit extreem lang; het varieert van tien tot dertig seconden, maar het kan wel de flow even eruit halen.

Extra downloads

In de Nintendo eShop kun je nog extra nummers downloaden: voor €29,99 krijg je zeven songpacks met elk zes nummers, of voor €6,99 koop je zo’n pack los. Verder is er nog een ‘unlock key’ voor 9,99 waarmee je je divapunten in één klap maximaliseert en alle voorwerpen meteen vrijspeelt. Als laatste is er een gratis t-shirt pack verkrijgbaar, altijd handig. Aan een uitbreiding van het aantal liedjes heb ik tot nu toe nog geen behoefte gehad. Voor de kenners en fanatieke fans is het fijn dat er nog uitbreiding mogelijk is.

Conclusie

Hatsune Miku: Project DIVA Mega Mix is een leuk pakket aan mogelijkheden voor een verslavende ritme-game. De uiteenlopende moeilijkheidsgraden en opties zorgen ervoor dat het goed toegankelijk is voor beginners, maar dat het lang uitdaging blijft bieden voor gevorderde spelers. Ben je uitgekeken op de eerste honderd nummers, dan kun je er nog een aantal bij kopen in de Nintendo eShop. De nieuwe Mix Mode voegt niet echt wat toe maar dat mag de pret voor de klassieke arcade modus niet drukken. Zeker een game om vrolijk van te worden!

8

N1-score

 • + Kleurrijke en vrolijke videoclips
 • + Grotendeels erg catchy nummers
 • + Geschikt van beginners tot extreem gevorderden
 • + Grappige opties voor kleding
 • - Mix mode voegt weinig tot niets toe
 • - Handheldmodus bij vlagen grafisch wat minder
 • - Voor ervaren spelers weinig nieuwe nummer

Like dit bericht:

Recente artikelen

Soundtrack Sunday: 25 jaar Super Smash Bros. – Poké-muziek

0

Special Soundtrack Sunday: 25 jaar Super Smash Bros. - Poké-muziek

25-02-2024

0

Robin

51 Worldwide Games

0

Review 51 Worldwide Games

01-06-2020

1

Daan

The Elder Scrolls: Blades

0

Review The Elder Scrolls: Blades

30-05-2020

0

Erik

Reageer als eerste!