51 Worldwide Games

  • Review

  • 1 jun 20 om 15:00

  • Daan

  • 0

51 Worldwide Games is een pakket met potentie. Het brengt 51 spellen samen voor avonden gevuld met plezier, strijd en ontdekking. Niet elk spel zal je gelijk aanspreken, maar er is veel goeds in dit wereldwijde pretpakket. Sporten, bord- en kaartspellen, en vele andere unieke vondsten maken dit het perfecte spel voor een unieke tijd.

Laat we meteen het grootste probleem van 51 Worldwide Games bespreken: er zijn weinig drie- en vierspelerspellen voor op één systeem. Ik snap het volkomen dat sommige mensen dit moeilijk te verwerken vinden. En in de drie opties beschikbaar (Mens Erger Je Niet, Sterhalma en Blackjack), is het grootste deel van de ervaring om op je beurt wachten. Wanneer je met anderen lokaal of online speelt, dan heb je gelukkig meer om uit te kiezen. Dat gezegd hebbende, het zou fijner zijn geweest als Nintendo en maker NDCube meer één-systeem-spellen hadden aangeboden.

Nieuw en bekend plezier

Toegegeven, buiten dit probleem om, kan ik er niet onderuit: 51 Worldwide Games is uitermate plezierig. De spelselectie brengt genot voor ieder die de game aanraakt. Alles, op de vier singleplayer-games na, kan met een vriend gespeeld worden. Het levert lange multiplayer-sessies op die je nog lang zullen heugen. Met een familielid aan mijn zijde speelden we zo de helft van de spellen door. Uiteraard werken sommige minigames beter dan andere, maar er is weinig wat echt tegenviel. De grootste hit zijn de kleine versies van sporten. Honkbal wordt elke keer weer bijna een schreeuwwedstrijd, terwijl Voetbal veel dieper blijkt dan een old school voetbaltafel.

Daarnaast ontdekte ik spellen voor de allereerste keer. Dankzij 51 Worldwide Games ben ik nu erg in de ban van het Hanafuda spelletje ”Koi Koi”. De game legt alle aspecten, vooral van de meer obscure games, ontzettend goed uit. De uitleg voor Schaken en Shogi zijn goed blijven hangen, mede dankzij de meerdere stappen in de tutorials. Je krijgt tijd om informatie tot je te nemen en door te gaan naar de volgende stap. Over leren gesproken, de meeste spellen bieden ook assist functies waarmee je spelenderwijs kunt oefenen. De developers hebben er alles aangedaan om je welkom te laten voelen. En nou, dat is bijzonder goed gelukt.

Het enige spel waar ik niks aan vind is Mens Erger Je niet. Naast de vele opties en regels die 51 Worldwide Games biedt, kan Mens Erger Je Niet de andere spellen niet bijbenen. Het is geen bordspelprobleem gezien Sterhalma, Schaken en Shogi meer dan prima werken in deze setup. De meeste games laten je regels aanpassen, kleine aanpassingen doorvoeren of soms zelfs het design aanpassen. Mens Erger Je Niet is en blijft een vrij trage bedoeling. In dezelfde afweging vind ik Darts ook niet zo denderend, al is dat vrij persoonlijk. Hoewel anderen in mijn familie ervan genieten, blijf ik de besturing niet fijn vinden.

Single- en multiplayer

Buiten de multiplayer om is er ook genoeg te doen voor de enkele speler. Elk spel geeft je doelen om te behalen, wat zich vertaalt in leuke feitjes en een groeiende medaillecollectie. De medailles en resultaten komen terecht op je profiel, waardoor je nog verder de strijd aan kunt gaan. In dat opzicht is het vrij raar dat 51 Worldwide Games geen online leaderboards kent. Het is best een trip om alle AI-tegenstanders te verslaan, gezien ze geen steekjes laten vallen. Vooral de hogere moeilijkheidsgraden vragen absolute precisie van de speler, gezien een misstap vrij dodelijk kan zijn. Bij Kaartenduo’s is een enkele misstap al flink fataal en sta je snel met een mond vol tanden. Daarnaast zijn er ook exclusieve singleplayer-spellen waarmee spelers zich kunnen vermaken. Klondike-solitaire, Schuifpuzzel, Mahjong-solitaire en Spider-solitaire zijn eindeloos herspeelbaar. De spellen zijn perfect als je zit te wachten op de volgende online tegenstander.

De lokale en online multiplayer-mogelijkheden liegen er zeker niet om. Met meerdere exemplaren van 51 Worldwide Games kunnen zo’n beetje alle spellen gespeeld worden. Mocht je echter wel meerdere systemen hebben en maar één volwaardige versie, dan kunnen anderen een speciale Guest Edition downloaden waarmee de kaartspellen op de juiste manier worden beleefd. Zo kun je de meeste spellen ervaren met één of meer systemen. Als het op online aankomt, heb ik voornamelijk positieve ervaringen gehad. Het maakt niet uit of je internationaal of meer lokaal met mensen speelt, de connectie blijft voor het merendeel overeind. Het is twee keer voorgekomen dat ik lag ondervond. Hoe dit uitpakt bij de lancering moeten we nog bekijken, dus wellicht kom ik daar nog op terug. De eerste indruk is echter positief.

Beeld en geluid

51 Worldwide Games kent een simpele maar doeltreffende look. Spelers kunnen hun spellen selecteren op een wereldbol met game guides, een rij met gedetailleerde informatie of een scherm gevuld met iconen. Ongeacht hoe je speelt, is het makkelijk om in een spel te duiken. Bij elk spel krijg je een interactieve instructievideo met daarin een vermakelijke familie. Je krijgt wat hints en algemene informatie om goed van start te gaan. De spellen zien er levendig uit met mooie achtergronden en effecten. Sommige mensen zullen het realistisch noemen, maar scherp is 51 Worldwide Games hoe dan ook. De achtergrondmuziek mag er ook zeker wezen. De vier-op-een-rij, wereldbol en credits muziek liggen bijzonder lekker in het gehoor!

Conclusie

51 Worldwide Games is echt een verrassing te noemen. Met 51 spellen om uit te kiezen kun je nou niet zeggen dat je om meer verlegen zit. Minstens de helft van de games speel ik dagelijks, en de anderen nog hier en daar. Uiteraard zou het fijn zijn geweest als er meer spellen voor grotere groepen er in hadden gezeten, maar er is genoeg om plezier uit te putten. Het helpt dat de spellen goed in elkaar zitten, vele aanpassingen bieden en cruciale informatie geven aan nieuwkomers. In een multiplayer setup, lokaal of ver weg, is het één van de betere spellen op de Nintendo Switch. Dat is hoe de meeste mensen deze titel zullen beleven.

8.5

N1-score

  • + Fantastische selectie aan spellen
  • + Multiplayer werkt geweldig
  • + AI tegenstanders zijn verrassend moeilijk
  • + Veel opties qua regels
  • - Geen leaderboards
  • - Weinig drie- en vierspelerspellen voor één systeem

Like dit bericht:

Recente artikelen

Nieuwe DLC aangekondigd voor Harvest Moon: The Winds of Anthos

0

Nieuws Nieuwe DLC aangekondigd voor Harvest Moon: The Winds of Anthos

13-09-2024

0

Jeroen

Seizoen 2 Aflevering 24 – Oude meuk en nieuwe geruchten

0

Podcast Seizoen 2 Aflevering 24 - Oude meuk en nieuwe geruchten

02-06-2020

0

Dreon

Hatsune Miku: Project DIVA Mega Mix – een ritmespel om vrolijk van te worden

0

Review Hatsune Miku: Project DIVA Mega Mix - een ritmespel om vrolijk van te worden

31-05-2020

0

Kitty

Reageer als eerste!