Fire Emblem Engage: Fell Xenologue

  • Review

  • 10 mei 23 om 19:00

  • Rik

  • 1

Op de release van Fire Emblem Engage is geen peil te trekken: Nintendo blijkt ruim een jaar op de hoofdgame te hebben gezeten, maar perst de DLC er vervolgens juist in een sneltreinvaart uit. Wave 4 van de uitbreidingspas bevat een verhaal-uitbreiding. Is dit nieuwe scenario de moeite waard?

In de Fell Xenologue speel jij nog altijd als Alear, de Divine Dragon van het continent Elyos… Je laat je eigen versie van Elyos echter achter je in de Fell Xenologue. In een vage droom vraagt een andere versie van Alear om diens wereld ook te redden. Zodra je ontwaakt, kijk je in de ogen van Nel en Nil. Zij leggen je uit dat je gearriveerd bent in een alternatieve dimensie. Het goede nieuws? ‘Jij’ hebt de Fell Dragon Sombron al lang en breed verslagen in deze wereld. Het slechte nieuws? ‘Jij’ legde hierbij ook het loodje. En zonder Divine Dragon om de wereld te beschermen is dit alternatieve Elyos verdoemd. Het is om deze reden dat Nel en Nil ‘onze’ Alear naar hun dimensie riepen. Als jij de Emblem Bracelets (de tegenhanger van de Emblem Rings uit jouw wereld) kunt zuiveren met je Divine Dragon-krachten is er nog een toekomst mogelijk voor dit Elyos. Natuurlijk liggen de Emblem Bracelets niet voor het oprapen en moet je alle koninkrijken van Elyos af om alle zeven Bracelets te verzamelen.

Nil (links) en Nel (rechts), Nel kan op het slagveld transformeren in een Fell Dragon!

Dit is een race tegen de klok, want een mysterieuze tegenstander probeert de duistere ambities van Sombron alsnog te verwezenlijken. Gelukkig staan de tot de goede zijde bekeerde Fell Dragons Nel en Nil je bij in dit avontuur. Ook the Four Winds, de alternatieve versies van het schurkenviertal the Four Hounds uit de hoofdgame, voegen zich bij jouw troepen. Deze dynamiek tekent het alternatieve Elyos: de schurken zijn je nieuwe bondgenoten en je oude vrienden zijn plots je tegenstanders. Ook is het vredelievende koninkrijk Firene een bloeddorstige oorlogsnatie geworden en verachten de Brodians ineens elke vorm van geweld. Gevecht na gevecht moet je je voormalige kameraden verslaan om de zeven Bracelets terug te krijgen.

Anticlimax na anticlimax…

Hoewel deze spiegelwereld in concept leuk kan zijn, duurt het een paar uur voordat je in het nieuwe verhaal komt. Dat is jammer, want zo lang is de Fell Xenologue niet: je zit al op de helft tegen de tijd dat het verhaal een beetje op gang komt. En zo zit de DLC vol met vergelijkbare tegenvallers. De stats van Alear worden gereset in de Fell Xenologue. Dit is ongetwijfeld gedaan om de moeilijkheidsgraad van de uitbreiding te controleren, maar het voelt onprettig dat jouw vertrouwde personage niet vecht zoals je gewend bent. Ook de prachtig geanimeerde cutscenes, die uitblonken in de hoofdgame, ontbreken in de Fell Xenologue. In hun plaats krijgen we een soort van storyboards met illustraties te zien tijdens de ‘cutscenes’. Deze illustraties zijn mooi uitgevoerd, maar voelen toch als een stap terug. Ten slotte valt de lengte van de uitbreiding ook nog eens tegen. Na zes à zeven uur heb je het wel gezien.

In dit alternatieve Elyos worden oude vrienden je vijand en vind je bondgenoten in oude schurken…

Op basis van bovenstaande zou je misschien denken dat er niks te beleven valt in de Fell Xenologue. Dat is gelukkig ook niet het geval. De uitbreiding voegt een paar interessante nieuwe unit-types toe, en ook tijdens de gevechten introduceert Intelligent Systems een aantal leuke nieuwe twists. Ook met de kwaliteit van de gevechten zelf zit het snor, want het blijft een project van de strategy-veteranen van Intelligent Systems. Nee, de zure nasmaak zit hem puur in de prijs-kwaliteitverhouding. De Fell Xenologue is alleen speelbaar als onderdeel van de Fire Emblem Engage uitbreidingspas. Deze pas kost €29,99, en de helft van de prijs voor de hoofdgame is de Fell Xenologue wat mij betreft gewoonweg niet waard. Fans zullen zich dus vooral moeten afvragen of de DLC-helden uit de vorige Waves voor hen de moeite waard zijn. Deze DLC-helden voegen een aantal toffe gameplay-elementen toe aan de hoofdgame, maar kwamen grotendeels pas uit nadat de meeste spelers de aftiteling al gezien hadden…

Conclusie

De Fell Xenologue is in de kern geen slechte uitbreiding en doet hier en daar best een paar toffe dingen. Als totaalpakket zitten er echter zoveel haken en ogen aan dat alleen de grootste Fire Emblem-fan zijn geld uit de uitbreidingspas zal halen. Deze die-hard fans zullen ook nog eens aangewezen zijn op een replay, want zij zullen de hoofdgame ongetwijfeld al hebben afgerond tegen de tijd dat alle DLC-helden beschikbaar kwamen. Het is zonde dat Fire Emblem Engage, dat juist een feestje voor de serie was, met een sisser afloopt. Want als de DLC voor een tientje minder in de eShop had gelegen en vanaf dag één beschikbaar was geweest… tja, dan was de uitbreidingspas gewoon een aanrader geweest voor alle Fire Emblem-enthousiastelingen. Onder de huidige omstandigheden verdient de Fell Xenologue geen onvoldoende, want daar zit alles te goed voor in elkaar. Maar veel meer moet je er helaas ook niet van verwachten.

5.8

N1-score

  • + Toffe nieuwe gameplay-elementen
  • + Speelt een aantal interessante nieuwe personages vrij
  • + Aantal toffe DLC-helden als onderdeel van eerdere Waves
  • - Prijs-kwaliteitverhouding is zoek
  • - Vrij korte verhaaluitbreiding
  • - De meeste DLC-helden kwamen 'te laat' beschikbaar

Like dit bericht:

Over Rik

Rik is het typische gevolg van Satoru Iwata's Blue Ocean strategy: sinds Pokémon Diamond op de DS is hij verslingerd aan (Nintendo) games. Bij voorkeur speelt Rik games met grote werelden waar hij uren in kan verdwalen. Ook is Rik onze specialist op het gebied van Super Nintendo World en Nintendo's andere avonturen in de pretparkwereld.

Lees meer over Rik

Recente artikelen

bank stream koopa cafe

1

Livestream Kom chillen tijdens de N1-UP Bankstream

25-06-2024

1

Mitch

Monster Menu: The Scavenger’s Cookbook krijgt demo op Switch

0

Nieuws Monster Menu: The Scavenger's Cookbook krijgt demo op Switch

10-05-2023

1

Thijmen

Man of Medan Switch

2

Review The Dark Pictures: Man of Medan - Interactieve horrorfilm

10-05-2023

4

Mitch

Discussieer met ons mee! 1

Garrus

10 mei 23 om 22:13

#9829‍

1576 XP | 287 comments

Net zo 'matig' als de main game dus. Ik vond Engage echt niet leuk om te spelen.. jammer, want Three Houses was fantastisch