Farming Simulator 23: Nintendo Switch Edition - De boer op!

  • Review

  • 4 jun 23 om 12:00

  • Dennis

  • 0

De Farming Simulator-reeks is al sinds 20 jaar de plek waar je ongeremd de boer kunt uithangen. Sinds een aantal jaren is de serie ook op de Switch te spelen, en met Farming Simulator 23 brengt de game weer wat vernieuwingen met zich mee. Maar zijn de problemen van het vorige deel ondertussen opgelost?

Ik speel graag simulatiegames, maar Farming Simulator 23 is de eerste keer dat ik een game uit deze reeks speel. Ik hou zelf meer van de iets minder realistische simulaties, zoals Jurassic World Evolution of Rollercoaster Tycoon. Maar ik groeide op in een dorp tegenover een boerderij, dus hoe moeilijk kan het zijn? We gaan de boer op!

Best moeilijk zo blijkt, want Farming Simulator is een echte hardcore simulator. Je moet zo ongeveer alles zelf doen. Wil je graan oogsten? Dan stap je eerst in je dorsmachine, koppel je het juiste stuk eraan, rijd je naar je veld én doe je op de juiste momenten je maaier omhoog en omlaag. Tijd om de oogst over te laden? Op naar de volgende tractor, weer de juiste aanhanger aankoppelen, en naast je dorsmachine rijden om het graan over te zetten. Hebben je kippen een pallet eieren klaar? Dan stap je in je heftruck, laad je de pallet op een wagen, die je weer aan je tractor koppelt om hem naar het verkooppunt te rijden. En heb je nog geen heftruck? Dan koop je die, en ga je hem zelf ophalen bij de winkel, want hij wordt niet thuisbezorgd.

Hoge drempel

De game heeft daardoor een hoge instapdrempel. Niet alleen moet je veel handelingen uitvoeren om iets gedaan te krijgen, ook de uitleg is minimaal. Welk gewas doet het bijvoorbeeld goed in welk jaargetijde, en welke machines heb ik daar nu precies voor nodig? Wat eet mijn vee? Is het handig om pesticiden te gebruiken? De game vertelt je niks, behalve af en toe een opmerking als “je hebt een andere machine nodig” of “oogsten bij regen vermindert je opbrengst”. Ik snap dat de serie al 20 jaar loopt, maar mij lijkt dat je met elk deel ook nieuwe spelers wilt lokken, en een in-game gids met een goede uitleg is dan geen overbodige luxe.

Dapper ging ik toch aan de slag, en ploegde ik (letterlijk en figuurlijk!) door de eerste uren van de game heen. Deze zijn erg stug, want je hebt amper budget waardoor je een aantal oogsten lang alleen maar graangewassen aan het zaaien en oogsten bent. En dat volgt steeds dezelfde cyclus, namelijk eggen, zaaien, eventueel bemesten of bestrijden, oogsten, en weer opnieuw. Afhankelijk van je gewas verdien je dan een paar duizend euro, en dat met drie velden tot je beschikking om mee te starten. Een nieuw veld kost je zo meer dan honderdduizend euro, en apparatuur om andere gewassen te verbouwen of een veeschuur een veelvoud daarvan. Het duurt dus wel even voordat je dat bij elkaar hebt.

En dat is natuurlijk een van de charmes van Farming Simulator, echt de boer uithangen, weten wat erbij komt kijken om een boerderij te runnen. Het kost tijd, veel werk, toewijding en inzicht. En het rijden op de tractor is erg rustgevend. Het geeft veel voldoening als je een goede oogst verkoopt en je saldo omhoog ziet schieten. Maar de game is niet vergevingsgezind. Je weet niet altijd welk materiaal je nodig hebt om een bepaald gewas te oogsten (totdat je deze koopt en het de verkeerde blijkt). Dan is opeens je geld op en kun je weer opnieuw beginnen, en uren sparen voor een nieuwe poging. Dit werkt enorm ontmoedigend voor de beginnende boer.

Console versus mobiel

De eerste Farming Simulator die voor de Nintendo Switch verscheen was nog gebaseerd op de console- en PC-versies. Sinds Farming Simulator 20 is de mobiele game echter de basis. Dit zorgde, zoals jullie kunnen lezen in onze review van die game, dat er flink wat content uit het spel verdween. Ook Farming Simulator 23 komt tegelijk uit met de versies voor iOS en Android. En hoewel er een aantal vernieuwingen zijn doorgevoerd, ontbreken er weer genoeg essentiële functies.

Om te beginnen is de engine waarop het spel draait vernieuwd, waardoor de game er grafisch wat beter uitziet. Zo kun je wat verder kijken, en is de pop-up verminderd. Ook de belichting lijkt wat mooier geworden. De game kan zich echter nog niet meten met de console- of PC-versies. Er is een tutorial toegevoegd (die niet heel veel uitlegt), en je kunt kippen houden. Ook ploegen en wieden zaten niet in de vorige versie, maar wel in Farming Simulator 23. Daarnaast kun je nu aan de slag op twee locaties, het Amerikaans ogende Amberstone en het Duits aanvoelende Neubrunn.
Wie de Switch-versie kiest boven iOS of Android krijgt daarnaast 130 voertuigen, tegenover 100 in de andere versies. Het is wel jammer dat de game voor de Switch een prijs van €44,99 heeft, en op de smartphones maar €7,99 kost. Of het je dat geld waard is? Dat hangt erg af van hoe graag je op de Switch wilt kunnen boeren, want er kleven ook genoeg nadelen aan deze versie.

Eerder haalde ik al aan dat het ontmoedigend is wanneer je een machine koopt of een fout maakt, en je daardoor praktisch opnieuw moet beginnen met geld sparen. In de console-versies is er de optie om machines te huren, waardoor je makkelijker kunt proberen wat er nu voor jou werkt, zonder je zuurverdiende opgebouwde kapitaal te verkwisten. Ook kun je daar je machines upgraden, op de Switch koop je steeds een dure nieuwe machine. Dit zorgt ervoor dat de gameplayloop in de mobiele versie een stuk stugger, langer en minder vergevingsgezind is, wat voor mij echt een dooddoener is.

Veel te doen voor de doorzetter

Wie echter een lange adem heeft en veelvuldig op internet gidsen leest (of geweldig boereninzicht heeft), kan veel halen uit Farming Simulator 2023. De game zit bomvol gelicenseerde machines van bekende merken als Deutz en John Deere, die allemaal authentiek aanvoelen. Je kunt veel kanten op, van gewassen verbouwen, koeien, schapen of kippen houden, je aan bosbouw wagen of je eigen wijnboerderij opzetten en druiven verbouwen. Of natuurlijk een mix van dat. Nog mooier, je kunt hele ketens opzetten waarbij je bijvoorbeeld een fabriek koopt die je graan en andere gewassen omzet naar ontbijtgranen voor extra veel winst. Lukt het je om in die flow te komen, dan kun je honderden uren in het spel steken. Dat doe je met de Switch-versie op de TV of in handheld, waarbij de game goede touch-besturing biedt.

Conclusie

Farming Simulator 23: Nintendo Switch Edition laat je opnieuw de boer uithangen, maar helaas zijn veel fouten uit het vorige deel nog niet opgelost. De drempel om in te stappen is hoog door de weinige uitleg en het vele geld dat het je kost om je boerderij uit te breiden, waarbij fouten hard worden bestraft. Voor nieuwkomers biedt het spel geen fijne eerste ervaring, en veteranen zullen waarschijnlijk liever aan de slag gaan met de uitgebreidere, betere versies voor de consoles of PC. Ben je volhardend en bereid om veel tijd te investeren, en wil je de game graag overal kunnen spelen? Dan kan deze versie van Farming Simulator 23 misschien toch iets voor jou zijn. Maar zelfs dan is het verschil tussen de Switch-versie (€44,99) en de mobiele versies (€7,99) wel erg groot.

4.8

N1-score

  • + Grafisch beter dan Farming Simulator 20, en nieuwe opties
  • + Touchscreen besturing
  • - Niet gebruiksvriendelijk voor nieuwe spelers
  • - Problemen van vorige versie niet opgelost
  • - Nog steeds veel minder opties dan op de console/PC
  • - Veel duurder dan dezelfde game op iOS en Android

Like dit bericht:

Over Dennis

De liefde voor Nintendo begon bij Dennis met de grijze Game Boy en Kirby's Dream Land. Vooral de handhelds van Nintendo hebben een speciaal plekje. Maar ook zijn pc staat regelmatig te draaien. En als Dennis niet aan het gamen is, speelt hij basgitaar of staat hij bij een concert. Op 10 maart trekt hij altijd zijn Mario-sokken aan!

Lees meer over Dennis

Recente artikelen

Nieuwe trailer voor Mina the Hollower

0

Nieuws Nieuwe trailer voor Mina the Hollower

15-06-2024

1

Rik

Hoofdafbeelding van de Uitbreidingspas van Fire Emblem Engage

0

Nieuws Ontwikkelaars Fire Emblem Engage leggen keuze DLC-personages uit

04-06-2023

2

Rik

Wave 2 Xenoblade-profieliconen nu beschikbaar via NSO

0

Nieuws Wave 2 Xenoblade-profieliconen nu beschikbaar via NSO

04-06-2023

3

Robin

Reageer als eerste!