Duke Nukem 3D: 20th anniversary World Tour

  • Review

  • 26 jun 20 om 09:24

  • Dyon

  • 0

Vijf jaar na het twintigjarig jubileum komt de 20th anniversary edition van Duke Nukem 3D ook naar de Nintendo Switch eShop. Eén van de meest iconische shooterseries uit de jaren ’90 (we vergeten voor het gemak even Duke Nukem Forever uit 2011) was voornamelijk een pc-klassieker, maar kende met onder andere Duke Nukem 64 een goede spin-off titel. Brengt deze eShop-titel een hoop nostalgie naar boven, of is hij teleurstellend zoals Duke Nukem Forever?

“Let’s Rock!”

Bij het opstarten van het spel waan ik mij voor even weer dat kind dat acht jaar oud was en stiekem dit spel helemaal niet mocht spelen. Duke Nukem is een cultklassieker en moest het niet bepaald hebben van zijn diepgang, maar voornamelijk van de (volwassen) humor die ik uiteraard pas op een latere leeftijd ben gaan begrijpen. Bij het openingsmenu valt direct op dat alle episodes en levels vrij speelbaar zijn. Je kunt dus meteen naar het laatste level gaan. Niet dat je de voorgaande levels nodig hebt voor het verhaal. Toch raad ik enigszins aan – ook vanwege de opbouw van de levels wat betreft moeilijkheidsgraad – om gewoon één voor één de levels af te gaan. Het aantal episodes dat deze game bezit, inclusief de nieuwe, oogt misschien als veel. De individuele levels zijn echter niet super lang en in theorie zou je de game dan ook in ongeveer zes uur kunnen voltooien. Wil je echter weten waarom de game een cultstatus heeft? Ga dan ook vooral op onderzoek uit in alle verschillende levels. Het is bijvoorbeeld een waar genot om Duke te laten praten wanneer hij een arcade ziet van Duke Nukem II. Voor de échte liefhebber is er ook director’s commentary verstopt in de levels.

“Aahhh… much better.”

Behalve de extra episodes is deze versie van het spel geoptimaliseerd voor de Nintendo Switch. Zo maakt de game in de handheld-modus subtiel gebruik van de gyro-controls wat zeker helpt bij het mikken op de vele aliens. Ook werkt de HD Rumble erg goed. Wanneer je door een bioscoopzaal loopt en je in een bepaalde hoek een schreeuw van een buitenaards wezen hoort, trilt de controller goed. Het is dan ook erg aan te raden om de game in handheld-modus te spelen omdat het écht wat bijdraagt aan de spelervaring. Los daarvan zien pixels er ook gewoon beter uit op een klein schermpje dan op een 4K-televisie van 56 inch.

Een andere verbetering zijn de graphics en het geluid. Mocht iemand het origineel nog in bezit hebben dan is het leuk om ze eens met elkaar te vergelijken, want er zit zeker een mooi verschil in. Echter is het iets wat totaal niet relevant is of opvalt wanneer dit de eerste keer is wanneer je Duke Nukem speelt.

Tevens is er een “True 3D”-optie. Deze optie zorgt ervoor dat het perspectief van het spel iets wordt veranderd. Kleuren en de belichting van de game zien er dan beter uit, wel lijkt het dan soms alsof je vijanden (die overduidelijk 2D zijn) er flinterdun uitkomen en zo overgezet kunnen worden als personages in de nieuwe Paper Mario die volgende maand uitkomt.

Heh, heh, heh… What a mess!

Heb je er een rommeltje van gemaakt? Dat komt omdat de game een typische jaren ’90-titel is en dat blijkt wel uit de moeilijkheidsgraad. Zelfs in de meest makkelijke modus ben ik vaak genoeg dood gegaan. Eén voordeel uit 2020 is dat de game nu ook een terugspoelfunctie heeft. Ben je dood en weet je waar je het loodje hebt gelegd? Dan kun je naar dat tijdstip in de game terugkeren. Het zorgt echt voor een hoger tempo in het spel en draagt dan ook bij aan het speelplezier.

Doet de game dan alles goed? Dit spel blijft natuurlijk nog altijd een cultshooter met humor. In de basis is dan ook zeker niets veranderd en dat is ook alleen maar goed. Toch is het niet een perfecte shooter zoals een échte klassieker als DOOM dat wel was, maar dit is dan ook wel kritiek die van ver moet komen.

Damn, that was annoying!

Omdat het 2020 is, zit er uiteraard ook een multiplayer-titel in de game. Je kunt het originele verhaal spelen met maximaal acht personen, je kunt tegen elkaar spelen en ook een deathmatch met bots zit erin verwerkt. Dit kan lokaal en via Nintendo Switch Online en het is een zeer aangenaam extraatje dat de game zeker wat extra speeltijd oplevert. De charme van Duke Nukem ligt echter nog altijd bij de single player-ervaring.

Bitchin’!

Duke Nukem 3D: 20th anniversary World Tour is een steengoede remaster van Duke Nukem 3D en daarnaast een geweldige port voor de Nintendo Switch. De ontwikkelaars hebben het spel geoptimaliseerd voor een geweldige handheldervaring en maakt goed gebruik van de Nintendo Switch-functionaliteiten. Daarnaast heeft de game extra content en is hij opgepoetst maar bevat nog steeds de charme en de cult van het origineel. Een prijs van 9,99 euro in de Nintendo Switch eShop (en zelfs €4,99 tot 6 juli 2020) maakt deze klassieker een must buy! It’s time to kick ass and chew bubble gum… and I’m all outta gum.

9

N1-score

  • + Geweldige trip down memory lane
  • + Maakt geweldig gebruik van de Nintendo Switch gimmicks
  • + Extra content
  • + Je krijgt meer dan waar voor je geld (al helemaal tot 6 juli)
  • - Komt in de televisiemodus niet zo goed naar voren als in de handheldmodus
  • - Blijft nog altijd die cultshooter met niet megaveel diepgang

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

1

Nieuws Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

30-05-2024

1

Erik

Pokémon Sword + Shield: The Isle of Armor

0

Review Pokémon Sword + Shield: The Isle of Armor

26-06-2020

1

Erik

Journey to the Savage Planet – Lekkere Metroid-vibes

0

Review Journey to the Savage Planet - Lekkere Metroid-vibes

23-06-2020

0

Paul

Reageer als eerste!