1000 x resist header image

1000 x Resist - Ga dit beleven

  • Review

  • 26 mei 24 om 14:46

  • Mitch

  • 2

1000 x Resist begint waar de meeste (RPG) verhalen eindigen. Jouw personage heeft zojuist een mes door de ribbenkast van haar God geboord. Hoe het zover gekomen is én wat hierna gebeurt, zijn slechts twee van de tientallen interessante vragen die 1000 x Resist oproept. Hou je van eigenzinnige, verhaalgedreven games, spiek dan alvast even naar het cijfer en lees snel verder.

1000 x Resist speelt zich af in de verre toekomst. Jij kijkt door de ogen van Watcher, een kloon van je god, de ALLMOTHER. Nu de mensheid bijna is uitgeroeid na de komst van een buitenaardse plaag, leef je diep onder de grond, samen met je zusters. Elke ‘dochter’ vervult haar eigen rol binnen deze kleine, maar gestructureerde maatschappij van gekloonde vrouwen. Als Watcher is het jouw taak om de oude herinneringen van de ALLMOTHER te herbeleven via een speciaal proces. Met behulp van futuristische technologie reis je zo door haar herinneringen, terwijl een diep, persoonlijk verhaal zich langzaam ontrafelt.

Die herinneringen kun je zien als de ‘levels’ van 1000 x Resist. Zo speelt de eerste zich af op een school, want de almachtige moeder van het post-apocalyptische heden was ook ooit maar gewoon een schoolmeisje genaamd Iris. Hier praat je met personages, die jou allemaal behandelen alsof je daadwerkelijk Iris bent. Het is ongemakkelijk en een beetje trippy, maar dit is slechts het begin van de mindfuck die 1000 x Resist heet.

1000 x resist exloration

De game zit vol met momenten die je niet snel vergeet

Gasmaskers en duiven

De gameplay bestaat voornamelijk uit wat lichte exploration en het praten met personages. Al snel ontgrendel je ook de mogelijkheid om door de tijd te reizen. Zo verken je de school voor én na een mysterieuze pandemie. Gehavende mannen met gasmaskers verdwijnen en maken plaats voor tieners die stiekem roken op de wc. Een gigantische, gemuteerde duif is weer een lief, klein vogeltje. En een geblokkeerd klaslokaal in het heden, is opeens weer toegankelijk in het verleden. In latere levels wissel je tot wel twaalf verschillende momenten in de tijd af met één druk op de knop

Door kleine puzzels op te lossen en objecten te onderzoeken, leer je steeds meer over de wereld. Zo snapt Watcher niet waarom mensen vroeger namen hadden. Of waarom er vroeger meerdere religies waren. In haar maatschappij, diep onder de grond met alleen maar klonen en één God, bestaan al die zaken immers niet. Het levert niet alleen interessant sociaal commentaar op, maar de makers weten hier vaak ook wat humor toe te voegen.

1000 x resist story

Sterk gebruik van kleur en contrast toveren de visuals tot leven

Gedurfd verhaal

Dat is alles wat ik over de opzet ga vertellen, want de rest mag je lekker zelf ontdekken. Weet dat 1000 x Resist een mysterieus verhaal vertelt op meesterlijke wijze. De makers voeren je continu net genoeg broodkruimels om je te prikkelen, zodat je gaat puzzelen wat er precies is gebeurd. Iets wat ik en mijn vriendin veelvuldig deden tijdens het spelen. De uiteindelijke richting die het verhaal op gaat en de thema’s die het aansnijdt, wisten ons daarbij echt te raken. 

Wat deze indiegame echt bijzonder maakt, is de presentatie. En dat zit ‘m niet alleen in de trippy art-style, de kunstzinnige camerahoeken en het feit dat ieder personage voorzien is van uitstekende voice-acting. Nee, wat 1000 x Resist beter maakt dan veel andere story-heavy games, is de manier waarop het gameplay omarmt. In 1000 x Resist bestuur je namelijk altijd je personage en loop, zweef of ben je op een andere manier onderdeel van de spelwereld. De makers zijn daarbij niet bang om van ‘genre’ te wisselen, waarbij ook op NieR Automata-achtige wijze gespeeld wordt met camera en perspectief. Hierdoor blijft het spel de volle 10-15 uur verrassen.

Kijk alleen deze trailer en ga er verder zo blind mogelijk in.

Als de bovenstaande alinea’s je ook maar een beetje interessant in de oren klinken, dan is 1000 x Resist een must-play. Ben je fan van Life is Strange, Yoko Taro,  Christopher Nolan of science-fiction in het algemeen, dan raad ik je zelfs aan om nu te stoppen met lezen. Leg je telefoon of laptop weg, pak je Switch op en ga direct naar de e-Shop. Bedank me later. Ik zeg dit niet vaak, maar dit MOET je beleven.

Conclusie

1000 x Resist is een origineel en persoonlijk sciencefictionverhaal dat thema’s en onderwerpen durft aan te snijden waar grote studio’s voor zouden terugdeinzen. De makers sleuren je vanaf minuut 1 mee in een mysterieuze wereld vol memorabele personages en mindfuckery. Daarbij vergeten ze geen moment dat 1000 x Resist in de eerste plaats een videogame is. Het resultaat is een moderne klassieker die je nog lang bij zal blijven en mijn eerste GOTY-kandidaat voor 2024.

9

N1-score

  • + Indrukwekkend en meeslepend verhaal
  • + Sterke en rauwe voice-acting
  • + Fenomenale presentatie
  • + Verrast je zoals alleen een game dat kan
  • - Een minimap was soms handig geweest

Like dit bericht:

Over Mitch

Mitch houdt van Nintendo, maar schuwt kritiek op het bedrijf niet. Als Community Manager houdt hij de sfeer op N1 graag relaxed en gezellig. Je mag hem altijd uitdagen voor een potje Smash of Mario Party in de N1-Discord!

Lees meer over Mitch

Recente artikelen

Limited Run Games houdt op 20 juni ‘LRG3 2024’

0

Nieuws Limited Run Games houdt op 20 juni 'LRG3 2024'

12-06-2024

1

Rik

Square Enix deelt Dragon Quest III HD-2D teaser

1

Nieuws Square Enix deelt Dragon Quest III HD-2D teaser

27-05-2024

1

Rik

Soundtrack Sunday – Een stukje Stardew Valley in Birmingham

0

Special Soundtrack Sunday – Een stukje Stardew Valley in Birmingham

26-05-2024

2

Ness

Discussieer met ons mee! 2

Selan

26 mei 24 om 16:02

#13661‍

2761 XP | 505 comments

Op aanraden van jou in de Discord deze game gekocht. Eerst even Paper Mario uitspelen en dan met volledige overgave aan deze game beginnen. Ben heel erg benieuwd, je hebt mij nog enthousiaster gemaakt met je review!

Mitch

26 mei 24 om 16:43

#13662‍

3096 XP | 481 comments

Supertof, ik kijk uit naar je impressies!