Rune Factory 4: Special

  • Hands-on

  • 31 aug 19 om 15:00

  • Dreon

  • 0

Als trouwe fan van de Rune Factory-serie kijk ik al een tijdje uit naar Rune Factory 4: Special voor de Nintendo Switch. Tijdens Gamescom 2019 hadden Erik en ik het geluk dat we achter de schermen mochten kijken naar deze prachtige game. Het originele deel is uitgebracht voor de Nintendo 3DS. Ik heb het toen al met veel plezier gespeeld en kon niet wachten om met de Nintendo Switch-versie aan de slag te kunnen. Gameplay-technisch zit het spel prima in elkaar, maar hoe ziet het spel eruit en wat maakt de deze editie zo “special”?

In Rune Factory 4: Special speel je als jongen of als meisje. Jouw personage reist met een vliegend schip naar een dorpje genaamd Selphia, om een geschenk naar de god van het dorp te brengen. Je luchtschip wordt tijdens de reis aangevallen door kwaadaardige soldaten en tijdens het gevecht slaat iemand jouw personage bewusteloos. Achteraf blijkt dat je door deze klap aan geheugenverlies lijdt (zoals in iedere Rune Factory-game). Je personage valt van het schip en komt terecht in Selphia, waar de dorpelingen je zien als het koninklijk persoon en verwachten van je om het dorpje te runnen. De echte prins genaamd Arthur, arriveert en tijdje later, maar vind het gelukkig niet erg dat je deze taak op je neemt. Nu is het aan jou om het dorp te verbeteren, sociaal geaccepteerd te worden door dorpsgenoten en de mysterieuze grot te onderzoeken dat vlakbij het dorp te vinden is.

Rune Factory is een spin-off serie van de Harvest Moon-franchise. Het combineert moeilijke gevechten met het onderhouden van een boerderij en alle andere sociale aspecten die daar bij komen kijken. Zo kun je ook verliefd worden (en trouwen met één van de twaalf trouwkandidaten uit het spel), gewassen planten en natuurlijk dieren verzorgen. Dit laatste werkt toch net wat anders dan je gewend bent. Rune Factory bevat namelijk geen koeien, kippen en schapen. Het spel bevat verschillende monsters die allemaal wat weg hebben van de welkbekende boerderijdieren. Zo heb je de Woolly, de Buffamoo en de cluckadoodle. In principe functioneren zij hetzelfde als een schaap, koe en kip. Echter, moet je in Rune Factory deze monsters zien te vangen door genoeg affiniteit met ze te krijgen. Dit kun je doen door ze bijvoorbeeld te aaien, maar dit valt niet mee als ze je aan blijven vliegen tot je er bij neervalt.

Het spel zag er op de Nintendo 3DS al erg prima uit, maar de Nintendo Switch versie is een echte upgrade. De resolutie is natuurlijk hoger en het spel loopt 60 frames per seconde en ook alle personageportretten zijn voorzien van een update waardoor het spel erg vlot kijkt. Het verzorgen van je boerderij is nog nooit zo soepel verlopen als dat het zal doen in Rune Factory 4: Special. Er is gedacht aan veel verschillende sneltoetsen en in tegenstelling tot de Harvest Moon games, kun je bij Rune Factory 4: special meerdere stapels van spullen maken zodat je ze niet één voor één op hoeft te pakken.

Deze vernieuwde versie bevat overigens een hogere moeilijkheidsgraad, een nieuw introfilmpje en de Married Life Mode. In Married Life Mode speel je een nieuw verhaal wanneer je getrouwd bent, verder is er helaas nog niet veel bekendgemaakt over deze toevoegingen. We weten in ieder geval wel dat er veel nieuwe gesprekken plaatsvinden tussen jou en je wederhelft.

Voorlopige conclusie
Rune Factory 4: Special lijkt een geweldige game te worden waar ik veel uur aan wil besteden. Helaas weten we nog vrij weinig van de nieuwe toevoegingen, gelukkig is het alweer een tijdje geleden dat we hebben mogen genieten van Rune Factory 4 voor de Nintendo 3DS. Met de vlottere framerate en HD-look belooft Rune Factory 4: Special in ieder geval een goede game te worden en weet het ons voor te bereiden op Rune Factory 5 dat in 2020 zal verschijnen.

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

1

Nieuws Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

30-05-2024

1

Erik

Cris Tales

0

Preview Cris Tales

31-08-2019

0

Ness

Astral Chain – Cyberpunk 2078

1

Review Astral Chain - Cyberpunk 2078

30-08-2019

1

Mitch

Reageer als eerste!