Microids tijdens Gamescom: Asterix & Obelix XXL 3 & XIII

Tijdens Gamescom hebben Dreon en Paul de kans gekregen om langs te gaan bij Microids, waar zij Asterix & Obelix XXL 3 – The Crystal Menhir mochten spelen en de eerste gameplaybeelden hebben gezien van XIII. Asterix & Obelix 3 belooft een waar multiplayer-spel te worden en XIII probeert die nostalgische snaar te raken van de oude Gamecube tijden. Zijn dit DE games om naar uit te kijken?

Asterix & Obelix XXL 3 – The Crystal Menhir – Dreon

In Asterix & Obelix XXL 3 – The Crystal Menhir is het aan de twee helden van Gallië om het kleine dorpje te redden van de Romeinen. Caesar kan het maar niet laten en probeert voor de zoveelste keer het dorp te veroveren. Asterix en Obelix kunnen dit natuurlijk niet zomaar laten gebeuren; ze worden ditmaal zelfs bijgestaan door nog meer nieuwe krachten die voortvloeien uit een magisch kristal. Het spel is volledig in de meerdere speler-stand te spelen waarbij één speler de snelle Asterix speelt, en de andere natuurlijk de sterke Obelix.

Het spel maakt gebruik van een top-down perspectief waarin je altijd zicht hebt over een flink gedeelte van het level. Wij hebben een level gespeeld waarin je een Romeins kamp moest aanvallen om deze slechte jongens weg te jagen. Hier moest je het opnemen tegen flinke legers Romeinen en daarbij nog wat puzzels oplossen. Zo moesten we een poort open maken door verschillende hendels te zoeken en sommige hendels waren alleen te bereiken door de kleine Asterix, andere konden dan weer alleen gevonden worden met Obelix. De puzzels waren redelijk simpel maar zorgden er wel voor dat we de levels goed doorzochten.

Het vechtsysteem was simpel, met de Y-knop gebruik je een normale aanval en door de L-knop te combineren met één van de vier letters gebruikt je een super aanval. Deze super aanvallen kosten energie, die aangevuld wordt met flesjes toverdrank en bliksemschichten die je kon vinden. Asterix kon bijvoorbeeld een vijand oppakken en deze richting andere vijanden gooien, Obelix kon zijn magische kristal gebruiken om Romeinen te bevriezen of bijvoorbeeld een schild te maken.

Voorlopige conclusie

Het spel is voornamelijk bedoeld voor jonge spelers en weet de doelgroep zeker te vermaken. Voor ons was het allemaal misschien te makkelijk, maar toch hebben we ons vermaakt. Het was leuk om de levels uit te kammen en alle Romeinen een kopje kleiner te maken. Echter biedt het spel niet genoeg uitdaging om voor ons lang leuk te blijven. Mocht je nog wat jonger zijn, of kinderen hebben van jonge leeftijd, dan raad ik je aan om Asterix & Obelix XXL 3 – The Crystal Menhir zeker in de gaten houden.

XIII – Paul

Tijdens de videopresentatie kregen we live commentaar van de publisher, Microids, over hoe de remake van het zestien jaar oude XIII tot stand is gekomen. Als fan van het origineel was ik erg benieuwd naar de remake: ik heb vele uren besteed aan split-screen multiplayer in mijn tienerjaren. De cel-shaded graphics en geluidseffecten, die alsof het een stripboek is worden weergegeven, gaven het spel een uniek stijltje dat ik erg kon waarderen. Met de unieke stijl onderscheidt XIII zich van het gros van andere shooters, en dat is gelukkig hetzelfde gebleven!

Gezien het een remake betreft zal er het een en ander gemoderniseerd worden qua gameplay. Er werd uitgelegd dat van health-pickups geen sprake meer is, en er gekozen is voor de oplossing waar levenspunten hersteld worden door tijdelijk te schuilen. Aan de ene kant vind ik het fijn dat ze meegaan met moderne gameplay-concepten, maar aan de andere kant gaat dit wellicht ten koste van het karakter van het spel. Toch zijn vijanden die op willekeurige plekken op je scherm spawnen niet iets wat ik tegenwoordig nog kan waarderen, dus een gezonde mix van oud en nieuw zie ik graag tegemoet. Het is dan ook meer een arcade-shooter waar het verhaal en realisme niet zo hoog in het vaandel staan.

Voorlopige conclusie

First-person shooters zijn de afgelopen vijftien niet stil blijven staan, iets waar XIII een moeilijke aan kan hebben. Ik wacht met smart op meer informatie over de remake om te bepalen of de magie van het oorspronkelijke deel niet verloren is gegaan, terwijl het toch meegaat met shooters anno nu. Het zal een pittige uitdaging zijn om fans van het eerste uur én nieuwkomers in de franchise tevreden te stellen. Vooralsnog kijk ik met gepast enthousiasme uit naar nieuwe informatie over het spel.

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Super Smash Bros. Ultimate krijgt speciaal amiibo-toernooi

0

Nieuws Super Smash Bros. Ultimate krijgt speciaal amiibo-toernooi

29-02-2024

1

Erik

De meest over- en ondergewaardeerde Zelda’s

0

Special De meest over- en ondergewaardeerde Zelda's

19-09-2019

0

Mitch

River City Girls

0

Review River City Girls

16-09-2019

0

Daan

Reageer als eerste!