Sonic Team blijft weg van Gacha in mobiele game: 'te impopulair'

  • Nieuws

  • 9 okt 24 om 00:44

  • Rik

  • 0

In een recent interview met twee belangrijke ontwikkelaars in het Sonic Team is naar buiten gekomen dat de aanstaande mobiele game Sonic Rumble géén Gacha-elementen zal bevatten. Deze keuze is gemaakt vanwege de grote impopulariteit van dit soort verdienmodellen in het Westen.

De publicatie Automaton sprak met Takashi Iizuka (leider van het Sonic Team) en Makoto Tase (regisseur van Sonic Rumble). In dit interview spraken de heren onder andere over hun keuze om geen Gacha-mechanieken of andere pay-to-win verdienmodellen te gebruiken in de aanstaande mobiele titel (vertaald):

Takashi Iizuka: Op de Japanse en Aziatische markten is het gebruikelijk om tienduizenden yen uit te geven [in een spel] totdat je een zeldzaam personage krijgt en eindelijk verder kunt. Maar dit is niet het geval op de internationale markt, vooral niet voor een actiespel als Sonic Rumble, waar [het idee heerst dat] spelers op gelijke voet van het spel moeten kunnen genieten. Het uitgangspunt van dit project was om er een mobiel spel van te maken dat over de hele wereld zou verkopen. Daarom is het verdienmodel vanaf het begin ontworpen op basis van internationale normen.

Makoto Tase: Verdienmodellen die gebruikmaken van Gacha-mechanieken zijn niet erg succesvol gebleken als het gaat om games die gericht zijn op een wereldwijd publiek van alle leeftijden. Bovendien worden dergelijke mechanismen in het buitenland vaak veracht, dus we dachten niet dat het de juiste keuze was voor dit project.

Sonic Rumble is een Battle Royale met Sonic en zijn vrienden

Gacha en Lootboxes

Nederland en België zijn voorlopers als het gaat om het afwijzen van Gacha- of Lootbox-verdienmodellen. Deze verdienmodellen, die vergelijkbaar zijn met het moeten kopen van digitale pakjes Pokémonkaarten totdat de gewenste kaart/item is verkregen, worden in België gezien als een vorm van gokken. Omdat jongeren wettelijk beschermd worden tegen gokken mogen alleen games met een 18+ classificatie gebruik maken van deze verdienmodellen. Dit maakt het voor uitgevers in praktijk onmogelijk om deze verdienmodellen aan te bieden op de Belgische markt. Ook de Nederlandse Ksa (Kansspelautoriteit) heeft jarenlang geprobeerd Lootboxes juridisch gelijk te stellen aan gokken. Nadat de hoogste bestuursrechter van Nederland hier niet in mee wilde gaan, besloot een meerderheid van de Tweede Kamer om een apart wettelijk verbod voor te bereiden.

Meerdere gamebedrijven worstelen met de strenge wetgeving omtrent Lootboxes en Gacha-mechanieken, die in steeds meer (Europese) landen navolging lijkt te krijgen. Zo kondigde Pokémon Unite recent aan hun diensten in Nederland en België stop te zetten. Ook Nintendo maakt (in hun mobiele applicaties) gebruik van free-to-play verdienmodellen die onder deze nieuwe wetgevingen zullen vallen. De afgelopen tijd lijkt The Big N echter een nieuwe koers te varen. Ook Animal Crossing Pocket Camp verdwijnt dit jaar als free-to-play app, en zal vervangen worden door een betaalde applicatie. Mario Kart Tour verwijderde al eerder haar Gacha-mechanieken uit het spel en verving deze voor een ‘reguliere’ itemshop waarin het vooraf duidelijk is welk item je koopt voor welke (in-game) prijs. Volgens het interview met Automaton zal Sonic Rumble gebruik maken van een vergelijkbaar verdienmodel. Waarschijnlijk zullen toekomstige Sonic-games deze lijn blijven volgen.

Sonic Rumble komt later dit jaar uit voor iOS, Android en pc. Er is vooralsnog geen Switch-versie van de Battle Royale aangekondigd.

Wat vind jij van deze ontwikkeling? Laat het ons weten in de comments!

Like dit bericht:

Over Rik

Rik is het typische gevolg van Satoru Iwata's Blue Ocean strategy: sinds Pokémon Diamond op de DS is hij verslingerd aan (Nintendo) games. Bij voorkeur speelt Rik games met grote werelden waar hij uren in kan verdwalen. Ook is Rik onze specialist op het gebied van Super Nintendo World en Nintendo's andere avonturen in de pretparkwereld.

Lees meer over Rik

Recente artikelen

Super Nintendo World opent in Florida op 22 mei 2025

0

Nieuws Super Nintendo World opent in Florida op 22 mei 2025

17-10-2024

1

Rik

Maandag 21 oktober: N1-UP Podcast episode 1

10

Podcast Maandag 21 oktober: N1-UP Podcast episode 1

09-10-2024

8

Mitch

SteamWorld Heist II heeft een nieuwe update ontvangen

0

Nieuws SteamWorld Heist II heeft een nieuwe update ontvangen

09-10-2024

0

Thijmen

Reageer als eerste!