Smash Bros-maker legt verschil tussen producer en director uit

  • Nieuws

  • 16 jul 24 om 19:22

  • Erik

  • 0

Masahiro Sakurai, de director van Smash Bros, legt uit wat het verschil in rol tussen een producer en director is bij het maken van een game.

In zijn nieuwe video beschrijft hij het verschil als volgt:

  • Een director is eindverantwoordelijk voor als dat bij het maken van één enkele game gebeurd, en heeft het laatste woord in nagenoeg elk belangrijk aspect tijdens de ontwikkeling. Doorgaans (maar niet altijd) is de director ook degene die het concept heeft verzonnen. Hij of zij heeft de visie hoe de game er uit moet zijn en is eigenlijk altijd aanwezig tussen de ontwikkelaars.
  • Een producer kan betrokken zijn bij meerdere projecten of games tegelijk. Hij of zij houdt zich bezig met het samenstellen van het juiste team, en overziet de financiering en de marketing. De aankondigingstrailer van de nieuwe Mario? Dikke kans dat de producer hier verantwoordelijk voor is. Een producer zorgt er voor dat de juiste persoon op de juiste plek zit en dat de game bij de juiste personen terecht komt.

In Japan noemen ze de director van een game soms kantoku. Sakurai zegt tot slot dat er het liefst één kantoku is bij het ontwikkelen van een game.

Sakurai maakte de video omdat er in de gamingwereld nogal eens verwarring is over wat een producer of director doet. Hij geeft toe dat de rollen elkaar soms wat overlappen: zo is hij, ondanks dat hij zelf director is van Super Smash Bros, ook hevig betrokken geweest bij de character reveal-trailers.

De verwarring ontstaat vooral, zo zegt hij ook in de video, doordat de producer doorgaans in de voorgrond treedt bij het ontwikkelen van de game. Producer Eiji Aonuma is bijvoorbeeld tegenwoordig vaak te zien bij promotie rondom The Legend of Zelda. Aonuma was overigens de director van Ocarina of Time, Majora’s Mask, The Wind Waker en Twilight Princess.

De video is onderdeel van zijn YouTube-kanaal Masahiro Sakurai on Creating Games. Dit kanaal stopt overigens ergens in 2024: half juni gaf hij aan dat hij zijn laatste video opgenomen heeft.

Like dit bericht:

Over Erik

Erik is onze hoofdredacteur. Sinds 2010 schrijft hij over videospelletjes, en hij doet dit al meer dan tien jaar voor N1-UP. Pokémon Yellow was de reden dat hij verslingerd raakte aan games - en die droom om Pokémon Meester te worden, ebde nooit meer weg. Erik krijgt nog steeds kippenvel als hij aan die E3 2016-trailer van The Legend of Zelda: Breath of the Wild denkt.

Lees meer over Erik

Recente artikelen

Waarom Nintendo de console wars heeft gewonnen

0

Column Waarom Nintendo de console wars heeft gewonnen

08-09-2024

1

Robin

Crossy Road Castle komt naar Nintendo Switch

0

Nieuws Crossy Road Castle komt naar Nintendo Switch

16-07-2024

2

Robin

Alternatieve titels ontdekt voor Pokémon Ruby & Sapphire

0

Nieuws Alternatieve titels ontdekt voor Pokémon Ruby & Sapphire

16-07-2024

2

Coen

Reageer als eerste!