Reggie Fils-Aime onthult waarom Mother 3 nooit in het westen verscheen

  • Nieuws

  • 3 mei 22 om 21:11

  • Erik

  • 1

Nintendo overwoog om Mother 3 in het westen uit te brengen, onthult Reggie Fils-Aime in zijn boek Disrupting The Game. Tot een release kwam het tot het moment van schrijven nooit, door een combinatie van budget, prioriteiten en lagere interesse.

De oud-president van Nintendo of America maakt duidelijk dat de matige verkopen van Earthbound (SNES) in het westen een van de redenen was dat Nintendo aarzelde. Tijd en geld in een lokalisatie steken, vormde hierdoor een groot risico. Daarnaast kwam Mother 3 uit in 2006: op een moment dat de Nintendo DS net de markt aan het veroveren was.

“Ik had vele conversaties met meneer Iwata [oud-president Nintendo] over de game en de passie van de fans. Hun perspectief was echter dat de eerste game op de Super Nintendo niet zo goed verkocht. Maar als ik erop terugkijk, was de marketing ook niet zo sterk. [..] En gezien we toen ook op het punt waren dat we alle energie op de Nintendo DS en games als Metroid Prime Hunters, Mario Kart DS en Pokémon staken, was het gewoonweg geen prioriteit.”

Een screenshot uit Mother 3 op de Game Boy Advance

Screenshot uit Mother 3 op de Game Boy Advance toont hoofdpersonage Lucas.

Release Mother 3 kwam in Wii U-periode heel dichtbij

De release kwam het dichtst bij tijdens de Nintendo 3DS en Wii U-periode. “Er was een serieuze conversatie tijdens de Nintendo 3DS-dagen, en toen we de Wii U lanceerden, zagen we kansen in de digitale markt”, vertelt Fils-Aime. “Op dat moment waren de productie- en distributiekosten op een minimum.”  Ze overwogen zelfs enkel de Japanse versie uit te brengen – zonder Engelse lokalisatie.

In deze tijd was fanspeculatie ook het hoogst, met name door de benoeming van Mother 3 tijdens Nintendo’s E3-presentatie van 2014. Uiteindelijk verscheen enkel Earthbound Beginnings (2015). Fils-Aime suggereert dat het falen van de Wii U een rol speelde:

“Wat uiteindelijk gebeurde was de lancering van het eerste Mother-spel in de Wii U eShop: Earthbound Beginnings. [..] En wie zal het zeggen? Misschien als meneer Iwata niet overleden was, misschien als de Wii U het beter had gedaan in de markt; misschien had de Mother 3-game het dan gered. Er waren zeker [succesvolle] gesprekken geweest, maar het had op de juiste manier moeten gebeuren.”

En die benoeming van Mother 3 tijdens de E3 van 2014? Reggie zegt dat dit Nintendo’s manier was om te zeggen “we zijn van jullie steun op de hoogte”. Daarnaast was het een knipoog naar al die gamejournalisten, die Reggie al die jaren maar bleven vragen naar Mother 3. Wie weet was het ooit meer dan dat, maar dat zullen we nooit weten.

Het bewuste fragment uit Nintendo’s E3-presentatie van 2014.

Mother 3 verscheen in 2006 op de Game Boy Advance, exclusief in Japan. Je kruipt in de huid van Lucas, die ook speelbaar is in Super Smash Bros. Ultimate. Vanmorgen gaf de producer ook al een reden voor het uitblijven van een lokalisatie.

Bron: Disrupting The Game (via Nintendo Everything)

Bron: Disrupting The Game (via Nintendo Everything)

Like dit bericht:

Over Erik

Erik is onze hoofdredacteur. Sinds 2010 schrijft hij over videospelletjes, en hij doet dit al meer dan tien jaar voor N1-UP. Pokémon Yellow was de reden dat hij verslingerd raakte aan games - en die droom om Pokémon Meester te worden, ebde nooit meer weg. Erik krijgt nog steeds kippenvel als hij aan die E3 2016-trailer van The Legend of Zelda: Breath of the Wild denkt.

Lees meer over Erik

Recente artikelen

Pikmin 2 tikt de 20 aan!

0

Special Pikmin 2 tikt de 20 aan!

29-04-2024

0

Mark

Gerucht: Italiaanse stemacteur verklapt Breath of the Wild 2-spoiler

1

Nieuws Gerucht: Italiaanse stemacteur verklapt Breath of the Wild 2-spoiler

04-05-2022

5

Rik

Reggie Fils-Aime moest vechten voor Wii-bundel met Wii Sports

2

Nieuws Reggie Fils-Aime moest vechten voor Wii-bundel met Wii Sports

03-05-2022

6

Erik

Discussieer met ons mee! 1

Yosher

3 mei 22 om 21:33

#4791‍

5886 XP | 1090 comments

Kijk dit komt dan wel weer geloofwaardiger over dan dat het moeilijk zou zijn de text op een goede manier te vertalen. Ik denk dat echt heel veel mensen ook wel geloofden dat de game toen op de Wii U uit zou komen, het leek gewoon bijna dat ze alleen al daarvoor GBA games naar de Wii U brachten. Helaas heeft het wat Mother 3 betreft niet zo mogen zijn.

Toch blijf ik me afvragen of deze later alsnog eens officieel buiten Japan wordt uitgebracht. Of het nu als rerelease is, of een remaster, of een remake, of wat dan ook. Het kan net zo goed nooit gebeuren, maar Nintendo kan ook zomaar eens een goede bui hebben en het toch maar geven. Al is het als gelimiteerde uitgave via My Nintendo ofzo.