Dock Nintendo Switch OLED is '4K Ready'

  • Nieuws

  • 13 okt 21 om 03:11

  • Rik

  • 4

In de aanloop naar de onthulling en release van het Switch OLED model draaide de geruchtenmolen op volle toeren: Het verbeterde ‘Switch Pro’-model zou 4K-ondersteuning en misschien zelfs wel 4K-upscaling krijgen. Hoewel het OLED model (nog?) geen 4K ondersteunt blijkt uit analyse van het meegeleverde dock dat deze wél ‘4K Ready’ is.

Sterker nog, de chip die in het nieuwe dock zit wordt door fabrikant Realtek in de markt gezet als een “4K UHD multimedia SoC”. Ook de HDMI-kabel die geleverd wordt met het OLED model en het nieuwe dock kan theoretisch 4K-beelden aan. Waar de originele Switch geleverd werd met een HDMI 1.4-kabel, komt het meest recente model geleverd met een HDMI 2.0-kabel. Deze laatste is geschikt om 4K beelden op 60-fps door te geven. Eerder dit jaar gooide een firmware-update nog olie op het vuur voor de Switch Pro-geruchten omdat het ondersteuning voor een nieuw 4K hardware-component met de codenaam ‘Aula’ bevatte. Het lijkt nu dus te gaan om de chipset in de nieuwe Switch-docks.

Twitter-gebruiker @KawlunDram voegt hieraan toe dat de Tegra X1 SoC waar de Nintendo Switch op draait op zich ook al 4K 60 fps output kan ondersteunen, en dat men dus niet te veel moet zoeken achter de ontdekking van ‘Aula’. Wel merkte hij op dat Nintendo speciaal voor het nieuwe OLED dock de mogelijkheid aan de Switch toevoegde om de firmware van de dock te updaten. Tot op heden heeft Nintendo daar nog niks mee gedaan, maar mogelijk maakt Nintendo in de toekomst 4K-ondersteuning, net zoals bluetooth-ondersteuning, mogelijk via een software-update. Dit zou aansluiten bij een bericht van Bloomberg van eind september, die toen meldde dat minstens 11 studios 4K Switch-development kits van Nintendo hadden gekregen. Nintendo reageerde bij hoge uitzondering op dit gerucht: het zou niet waar zijn.

Om een lang verhaal kort te maken: we zijn voorlopig nog niet af van de geruchten over een ‘4K Switch Pro’.

Denk jij dat Nintendo zich achter de schermen voorbereid op een 4K Switch of heeft the Big N gewoon gekozen voor de best verkrijgbare onderdelen? 

Bron:

Like dit bericht:

Recente artikelen

Switch Online-app geüpdatet naar Versie 2.10.0; dit zit er in

0

Nieuws Switch Online-app geüpdatet naar Versie 2.10.0; dit zit er in

08-05-2024

3

Erik

Nickelodeon All Star Brawl – Smashen zonder charme

21

Review Nickelodeon All Star Brawl - Smashen zonder charme

13-10-2021

7

Mitch

Launch-trailer voor op Pokémon gebaseerde ‘Monster Crown’

1

Media Launch-trailer voor op Pokémon gebaseerde 'Monster Crown'

13-10-2021

0

Rik

Discussieer met ons mee! 4

Rogeroz

13 okt 21 om 08:47

#1947‍

476 XP | 94 comments

Een Pro model van de huidige generatie Switch zal er niet meer komen, denk ik.

Zoals in dit artikel beschreven, denk ik eerder dat er een update komt om 4K televisies te ondersteunen (qua resoluties etc), net zoals nu met bluetooth is gedaan.

het zou best kunnen dat het OLED model eigenlijk het Pro model had moeten zijn, maar dat Nintendo op dat moment de juiste onderdelen niet genoeg kon krijgen en dat ze nu achter de schermen met een simpeler alternatief bezig zijn.

Rik

13 okt 21 om 15:40

#1965‍

4724 XP | 671 comments

Dat is ook zo'n beetje waar ik nu van uit ga. Los van wat eerdere plannen ook geweest mogen zijn, denk ik dat het nu het meest voor de hand ligt dat op termijn services als Netflix, Disney+, Hulu (al beschikbaar in de VS), etc. naar de Switch komen en dat daarvoor de 4K-output op de nieuwe dock zal worden vrijgegeven. Met een beetje geluk (maar ik heb niet genoeg verstand hiervan om daar iets zinnigs over te zeggen) zullen Cloud games die ook gestreamd worden t.z.t. mogelijk ook 4K ondersteunen.

Een tweede mogelijkheid die voor de hand ligt, is dat vanwege de 20-jarige deal met Nvidea de opvolger van de Switch backwards compatible wordt. En de OLED-dock dus ook al voor de toekomst compatibel is gemaakt met een '4K Switch 2'. Dat zou namelijk ook een verklaring kunnen zijn voor de 4K-dev kits die volgens Bloomberg al zijn uitgedeeld. Als die bedrijven aan cross-gen Switch games werken wil je dat de Switch 2-versies ook 4K (en eventuele andere gimmicks) ondersteunen.

Zolang Nintendo in het eerste jaar ook een aantal grote exclusieve titels uitbrengt voor de opvolger (denk aan Mario Kart 9, exclusieve functies voor Metroid Prime 4, een Ultimate edition voor Smash Ultimate, etc.) zou de enorme backwards compatible 'Switch 1' software-bibliotheek namelijk een groot selling point zijn voor een 'Switch 2'. 

Ribbelchips

13 okt 21 om 12:12

#1950‍

918 XP | 177 comments

Nintendo gekozen voor de best vergelijkbare onderdelen?

Hahaha

Rik

13 okt 21 om 15:27

#1963‍

4724 XP | 671 comments

*verkrijgbare onderdelen

En dat is zeker wel Nintendo's gebruikelijke gang van zaken, hardware moet daar altijd zo goedkoop of gemakkelijk verkrijgbaar zijn als waar ze mee weg denken te komen. De specs staan in Kyoto zeker niet op 1