Wat is jouw favoriete muziekstuk uit The Legend of Zelda?

  • Special

  • 8 mei 23 om 08:00

  • Erik

  • 7

The Legend of Zelda is een van Nintendo’s meest epische en verhalende franchises. Diens muziek is daarom niet minder iconisch: van het bekende themalied uit The Legend of Zelda: A Link to the Past tot de knallende gitaren uit Gerudo Valley uit Ocarina of Time. Wat is jouw favoriete muziekstuk uit de Zelda-franchise?

Erik

Ik kan hele dagen naar muziek uit videospellen luisteren. Onder werktijd heb ik regelmatig gamemuziek aan en ik geniet zoveel meer van een spel als de soundtrack ook episch is. Wat betreft Zelda, zou ik de franchise tekort doen als ik hier maar één muziekstuk neerzet. Van Ocarina of Time Gerudo Valley of Lost Woods tot The Wind Wakers fenomenale Dragon Roost-theme, er is zoveel om van te genieten.

Toch is er één muziekstuk dat boven alles uitsteekt, en dat is het laatste nummer dat je in Skyward Sword hoort. Je hebt eindelijk de laatste eindbaas verslagen, en maakt je euforisch klaar voor het moment dat die welverdiende eindcredits beginnen te rollen. Maar dan klinken er ineens trieste pianogeluiden, en volgt dat moment waarvan je wist dat die zou komen, maar toch niet helemaal meer verwachtte. Kippenvel.

Thijmen 

The Legend of Zelda serie kent een gigantisch aantal nummers. Als je aan mij vraagt welk nummer ik het beste vind, is het enige wat ik krijg keuzestress. Uiteindelijk heb ik, na even te twijfelen, toch een keuze kunnen maken.

Het lied dat voor mij op nummer een staat is The Ballad of the Goddess uit the Legend of Zelda: Skyward Sword. De combinatie van de harp, Fi die zingt en de rest van de instrumenten laten het muziekstuk triomfantelijk aanvoelen, waardoor je het gevoel krijgt dat je echt een held bent. Naast de triomfantelijke versie heb je ook nog een rustigere versie van het lied, die door Zelda wordt gespeeld en gezongen.

Fun fact: Ballad of the Goddess bevat een ander welbekend nummer uit de Zelda-serie. Als je het achterstevoren afspeelt kan je in verschillende delen van het lied Zelda’s Lullaby horen.

Robin

Net zoals Erik luister ik ook veel naar muziek uit videogames en natuurlijk hoort The Legend of Zelda daar ook bij. Zo heb je natuurlijk de meesterwerken uit de hoofdserie met titels zoals: Windwaker’s The Legendary Hero, Tal Tal Heights van Link’s Awakening of de aanval op Vah Ruta in Breath of the Wild. Maar vergeet daarbij ook niet de vele spin-offs of arrangements vanuit andere titels zoals: Gleeokenspiel van Cadence of Hyrule of Kass Theme (Remix) van Super Smash Bros. Ultimate. Toch moet je uiteindelijk een keuze maken en dan ga ik terug naar één van mijn meest nostalgische trips: The Legend of Zelda – Twilight Princess. De muziek van The Hidden Village heeft zo’n heerlijke Wild West invloed en klinkt daarom ook zo uniek. Het is een sound die zichzelf boven andere soundtracks uitsteekt. *fluit er op los*

Mitch

Net als Erik heb ik moeite om slechts één nummer te kiezen uit de absolute schatkist van meer dan 30 jaar Zelda-muziek. Bladerend door mijn YouTube playlist kwam ik vele klassiekers tegen, waaronder het prachtige, melancholische Separation uit Skyward Sword. Het speelt maar in twee cutscenes door de hele game, maar het is me altijd bij gebleven.

Maar Zelda is boven alles de triomf van de held. Dus uiteindelijk gaat mijn stem toch naar Hyrule Castle uit Breath of the Wild. Wat een fantastische verrassing was dit. Een ongelofelijk goede renditie van meerdere klassieke Zelda nummers die triomfantelijk in je oor tettert. Dit is het moment. Hier heb je Link op voorbereid. En geen Guardian kan je meer tegenhouden. Sterker nog: dit is de enige muziek die nooit onderbroken wordt door het Guardian-paniek deuntje. Hoe vet is dat?

Rik

Jongens, foei! Allemaal stiekem meerdere nummers proberen mee te smokkelen? Ik geef toe, de keuze is reuze maar er steekt toch echt één Zelda-nummer met kop en schouders boven de rest uit. Het gaat om dat ene geniale nummer dat ironisch genoeg in geen enkele Zelda-game zit, maar oh zo belangrijk was voor de serie. Ik heb het natuurlijk over het epische Trailer 2017 – Theme of the Wild. Officieel heeft het nummer niet eens een naam, maar check de Youtube-comments onder dit thema en je ziet dat ik niet de enige ben die maar terug blijft komen naar dit magistrale muziekstuk.

Met Breath of the Wild wilde Nintendo ‘oude conventies doorbreken’, maar tegelijkertijd de essentie van Zelda destilleren in een nieuwe ervaring. Voor de laatste trailer die mensen niet alleen moest overhalen om de game, maar ook de Nintendo Switch aan te schaffen trok Nintendo die lijn door: Is er een ander muziekstuk dat de essentie van The Legend of Zelda zo goed weergeeft? Van de zachte introductie van het desolate Hyrule naar de epische klanken van de strijd tussen goed en kwaad en perfect getimede vleugjes van Zelda’s Lullaby en het hoofdthema…kippenvel!

Evelyne 

De Zelda nummers zijn allemaal geweldig en de keuze is echt reuze. Nu moet ik dus gaan kiezen nostalgie met nummers uit de Minish Cap of emotionele muziek uit Breath of the Wild. Ik houd van Vaati’s thema in de Minish-cap, voor mij is dit puur nostalgische muziek… The legend of Zelda Spirit Tracks heeft ook een goed thema muziekje. Zeker als je de lo-fi versie luistert.. je komt zo tot rust. Dan moeten we natuurlijk ook niet Midna’s Lament vergeten want die is ook zo goed! Oh jongens..

Toch kan voor mij niks op tegen Mipha’s thema. Waarom? De emotie die loskomt en het verhaal van haar voelen zo puur, zo verdrietig en dat is zeker te horen in de muziek. Het past gewoon perfect! Elke keer komen de emoties bij mij weer naar boven. Het raakt precies waar het moet. Naast dit nummer moet ik ook eerlijk bekennen dat elk Divine Beast Theme ook het waard is om nog een keer te beluisteren. De onheilspellende muziek aan het begin wanneer je nog geen controle over het divine beast hebt dat uiteindelijk uitbloeit in een episch spannend deuntje wanneer je wel controle krijgt. Het is perfect voor een spannende dungeon!

Honorable mention: Linebeck’s Theme van The Legend of Zelda: Phantom Hourglass. Een heel strak piratenachtig nummer!

Dennis

Ook ik heb even moeten graven, want er zijn zoveel mooie deuntjes te ontdekken in de serie. Eén nummer had ik vroeger op minidisk (wie kent ze nog?) staan, en dat was Hyrule Field uit The Legend of Zelda – Ocarina of Time. Het nummer begint lichtvoetig en vrolijk, als een jonge Link die zijn eerste stappen zet in de velden van Hyrule. Maar na tweeëneenhalve minuut slaat de sfeer om en klinkt de dreiging. Misschien komt Link een Peahat tegen, of is het nacht en wordt je opgejaagd door een aantal Stalchilds. Dissonante tonen klinken, komt dit allemaal wel goed? Ja gelukkig, de muziek slaat om naar een rustig harpspel, zo te horen heeft Link afgerekend met zijn vijanden en geniet hij nu even van de rust van het uitgestrekte Hyrule Fields. En dan begint je avontuur in Ocarina of Time pas echt!

Kitty

In mijn playlist staan slechts twee nummers uit de soundtrack van The Legend of Zelda. Een daarvan is het overworld theme, maar dan in de uitvoering van The London Philharmonic Orchestra. Het is een ontzettend episch nummer, waarvan je meteen zin krijgt in avontuur. Ik word direct vrolijk als het langskomt. Eén van de nummers die ik in zo ongeveer elke uitvoering leuk vind om te luisteren, is die van Gerudo Valley (Ocarina of Time). Het is vrolijk, exotisch en warm. Graag hoor ik de versie van Taylor Davis die viool-covers maakt van bekende gaming soundtracks.

Dreon

De Zelda-franchise heeft echt een tal van goede nummers. Het was dan ook even goed nadenken over mijn keuze. Uiteindelijk kan er natuurlijk maar één winnen: de Song of Healing. Dit is toch echt het beste nummer uit The Legend of Zelda-franchise. Het lekker rustige nummer weet natuurlijk met zijn achtergrondverhaal precies juiste snaren te raken. Het brengt een bepaalde vorm van emotie met zich mee en de manier waarop je verschillende geesten en zielen in Termina rust geeft, maakt dit extra indrukwekkend. Het liedje geeft ze namelijk nog één keer flink wat goede herinneringen, voor ze eindelijk tot rust komen. Ik kom er in ieder geval ook van tot rust.

Ness

Hoe kan ik ooit de beste soundtrack per Zelda-game uitkiezen, laat staan de beste uit de gehele The Legend of Zelda-serie? We hebben het voorrecht om te kiezen uit één van de breedste en beste collecties aan videogame-muziek. Zo word ik altijd vrolijk van de snelle deuntjes van Lost Woods en begrijpen de simpele noten van Song of Healing precies het sombere en hoopvolle gevoel waar The Legend of Zelda: Majora’s Mask voor gaat. Toch landt mijn keuze uiteindelijk op Ballad of the Wind Fish uit Link’s Awakening. Dit dromerige maar ook spookachtige nummer weet zo veel genres waar Zelda-muziek uit uitblinkt, te combineren: het is melancholisch, mysterieus maar ook gevuld met epischheid. En wanneer Marin rustig meeneuriet, worden deze gevoelens alleen maar versterkt… Ik droom er gelijk van weg.

En nu ben jij aan de beurt. Wat is jouw favoriet? Laat het weten in de reacties!

Like dit bericht:

Over Erik

Erik is onze hoofdredacteur. Sinds 2010 schrijft hij over videospelletjes, en hij doet dit al meer dan tien jaar voor N1-UP. Pokémon Yellow was de reden dat hij verslingerd raakte aan games - en die droom om Pokémon Meester te worden, ebde nooit meer weg. Erik krijgt nog steeds kippenvel als hij aan die E3 2016-trailer van The Legend of Zelda: Breath of the Wild denkt.

Lees meer over Erik

Recente artikelen

Limited Run Games houdt op 20 juni ‘LRG3 2024’

0

Nieuws Limited Run Games houdt op 20 juni 'LRG3 2024'

12-06-2024

1

Rik

Splatoon 3 x Zelda Splatfest gewonnen door Team Kracht

4

Nieuws Splatoon 3 x Zelda Splatfest gewonnen door Team Kracht

08-05-2023

3

Erik

bayonetta origins header artwork

1

Nieuws PlatinumGames wist niet welke Bayonetta eerder uitkwam (3 of Origins)

07-05-2023

3

Rik

Discussieer met ons mee! 7

Theun

8 mei 23 om 09:37

#9759‍

621 XP | 116 comments

The Dark World theme - A Link to the Past

Geen idee waarom. ALttP is niet eens m'n favoriete Zelda-game, maar de muziek die je hoort in de overworld als je in the Dark World bent is briljant.

Rogeroz

8 mei 23 om 09:57

#9762‍

486 XP | 96 comments

Ik heb in mijn 'gloriedagen' nog aardig wat Zelda muziek (en andere bekende Nintendo deuntjes) nagemaakt met mijn eigen variaties eraan. Als je het leuk vindt om te luisteren, kun je het hier checken: https://soundcloud.com/rogerozmusic

Ontopic: Teveel om op te noemen natuurlijk, maar ik vond dat The Wind Waker de mooiste en gevarieerde muziek had in die tijd. Het gebrek aan iconische muziek miste ik heel erg bij BOTW.

RainbowSplatter

8 mei 23 om 12:02

#9764‍

53 XP | 10 comments

Voor mij blijft Midna's Lament echt wel de beste, het gevoel van haast samen met dat nummer blijft gewoon geweldig. <3

Selan

8 mei 23 om 14:27

#9765‍

2761 XP | 505 comments

Geen makkelijke keuze. Er zijn zo ontzettend veel goede nummers. Credits theme van Skyward Sword is fantastisch, en de bombastische muziek van Twilight Princess's Hyrule Field is ook echt episch. Dark World uit Link to the Past is een klassieker. Gerudo Valley is ook ontzettend tof.... ik kan serieus niet kiezen haha

 

Paul

8 mei 23 om 17:25

#9767‍

3814 XP | 661 comments

Ik sluit me aan bij jouw woorden!

Jerone

9 mei 23 om 00:45

#9768‍

476 XP | 66 comments

Zora’s Domain uit Twilight Princess. Mocht ik ooit een Spa openen dan gaat die op repeat. SO naar zowat alle dungeon-muziek uit de N64-games. Beste overall soundtrack gaat naar Wind Waker imo.

Tamadachi

13 mei 23 om 12:42

#9860‍

5188 XP | 640 comments

Ik heb zelf maar enkele TheLegend of Zelda games gespeeld waaronder als eerste de DS games Phantom Hourglass en Spirit Tracks waarvan ik van de tweede titel vooral de track: "The Final Exam" en "Castle Town" helemaal aan het begin van de game kan waarderen maar mijn favoriete tracks komen toch uit Breath of the Wild waarvan ik het "Guardian Battle Theme" en Zora's Domain (Day) op muzikaal vlak de hoogtepunten vind.