Wat is er precies met de Nintendo Switch Pro gebeurd?

  • Special

  • 20 jan 23 om 16:00

  • Robin

  • 7

De Nintendo Switch Pro is een waar enigma. Al sinds vroeg in de levenscyclus van de Nintendo Switch weet de Pro zich elk jaar in de spotlight te zetten, maar de spotlight blijft leeg. Toch kwamen er steeds meer rapporten naar voren dat het apparaat echt bestaat. We zijn nu een Lite en OLED later, en er is nog steeds geen Nintendo Switch Pro. Wat is er precies gebeurd? 

De Nintendo Switch kwam in maart 2017 uit. Het apparaat kende na de desastreuze Wii U vrij snel succes. Twee jaar nadat het apparaat uitkwam kwamen de eerste rookpluimen op het internet: ‘Switch Pro, Switch Pro’ werd er geroepen. Wall Street Journal had al informatie ontvangen dat er een nieuw apparaat in de maak zou zijn en ook Bloomberg had in 2020 al wat gehoord.

Nate the Hate was ook één van de eersten die het apparaat zou benoemen. Hij had gehoord dat ontwikkelaars in de industrie nieuwe devkits hadden ontvangen van Nintendo met 4K support door middel van NVIDIA’s DLSS. Dit werd vervolgens door zowel Bloomberg als Nikkei bevestigd in hun eigen rapportages. Het kwam zelfs zo ver dat een release van de Nintendo Switch Pro in 2021 zou gaan gebeuren. Nu zijn we begin 2023 en hebben dan wel een Nintendo Switch Lite en een Nintendo Switch OLED maar de Pro met 4K? Die is nergens te bekennen.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom in 4K was wel mooi geweest.

Het synoniem Nintendo Switch Pro

Recentelijk kwam John Linneman van Digital Foundry met de volgende quote: “Dus ik denk dat er intern op een bepaald punt, van wat ik begrijp na het praten met verschillende ontwikkelaars, een soort mid-generation Nintendo Switch-update gepland was, maar dit lijkt echter niet meer het geval.”

Nu in de laatste podcast van Nate the Hate bouwen ze verder op het idee van deze Nintendo Switch Pro en hoe de verwarring is ontstaan. Zoals Mitch in zijn column al eerder aangaf, kunnen zelfs de beste journalisten soms maar halve informatie krijgen. Op het moment dat men informatie ontving van de Nintendo Switch Pro, was er ook een devkit gestuurd naar developers met de OLED. Gezien iedereen maar sprak over Nintendo Switch Pro werd dit uiteindelijk een synoniem voor nieuwe Nintendo Switch, aldus het driekoppig podcast team.

“Uiteindelijk is het heel normaal dat een devkit wordt uitgezonden en wordt teruggevraagd wanneer hier iteraties uit komen”, zegt Linneman. Dit is dan ook waarschijnlijk wat er met de Nintendo Switch Pro is gebeurd. Co-Host MVG, zelf een developer, bevestigde dit ook.

Misschien dan toch Metroid Prime 4K?

Een gigantisch vat zout

De wereld van geruchten en leaks is een gigantisch vat zout. Voor sommige mensen zal het altijd onjuist zijn als iets niet gebeurt, maar misschien zit er toch in dat vat zout een kern van waarheid. Zelfs wanneer mensen “terugkrabbelen” zal daar een reden voor zijn, want heel simpel: plans change.

Voor een volledige uitleg en visie over de opvolger van de Nintendo Switch raad ik jullie aan om de podcast in zijn geheel te beluisteren.

Ik ben iemand die, niet heel verrassend, het verhaal sterk gelooft. Als je er eenmaal over nadenkt is het vrij logisch dat plannen veranderen dankzij de technologische ontwikkelingen binnen de gameindustrie, maar ook de economische veranderingen van de afgelopen en toekomstige jaren. Ik ben zelf met mijn grote mensen baan ook werkzaam binnen de gameindustrie en zie vaak genoeg hoe snel dingen kunnen veranderen.

De N1-UP redactie heeft zo hun eigen gedachten over een Nintendo Switch opvolger in 2023 en verder; wat vind jij van het verhaal van de Nintendo Switch Pro? Is het onzin of zit er een kern van waarheid in?

No New Nintendo Hardware in 2023? What’s Next for Switch & Next-Gen Hardware (MVG & Digital Foundry)

Like dit bericht:

Over Robin

Sinds de NES is Robin actief in het gamen. Zijn eerste console was dan een SNES die hij van Sinterklaas kreeg en waar hij erg druk was met Lufia II: Rise of the Sinistrals. Nu kan je hem blij maken met o.a Monster Hunter, Fire Emblem en Xenoblade. Ook hoopt hij elke dag stilletjes dat Golden Sun terug komt.

Lees meer over Robin

Recente artikelen

Earthbound-bedenker: “Praat met Nintendo over lokalisatie Mother 3, niet met mij”

0

Nieuws Earthbound-bedenker: "Praat met Nintendo over lokalisatie Mother 3, niet met mij"

23-02-2024

1

Dennis

Mario Kart Tour snelt naar extra warme Winter Tour

1

Nieuws Mario Kart Tour snelt naar extra warme Winter Tour

21-01-2023

2

Erik

Nieuwe trailer Octopath Traveler II toont Ochette en Castti

0

Media Nieuwe trailer Octopath Traveler II toont Ochette en Castti

20-01-2023

1

Dennis

Discussieer met ons mee! 7

Martijn

20 jan 23 om 16:50

#8383‍

3364 XP | 396 comments

Ze zeggen dat Nintendo altijd nieuwe hardware in ontwikkeling heeft. Na alle varianten op eerdere handhelds was het niet zo'n vergezocht idee. Playstation bracht ook een Pro-versie van hun systeem uit. Toch heb ik nooit in een Nintendo Switch Pro geloofd. Heb dat altijd afgedaan als aannames en roddelverhalen. Als je graag publiciteit en views wilt halen, hoe mooi is het dan als jij als eerste een Pro-variant van de Nintendo Switch kon voorspellen? Dat willen al die mediakanalen wel! Dat het na een krappe twee jaar al begon met die flauwekul, zegt eigenlijk al genoeg.

Ik zeg niet dat er intern nooit zoiets als de Nintendo Switch Pro is geweest. Dat kunnen echter ook nieuwe ontwikkelingen zijn geweest voor een uiteindelijke opvolger, die door 'leakers' en andere roddelaars werden overgenomen als een Pro, want Playstation deed dat ook. Uiteindelijk geloof ik die geruchten zelden en tot nu toe is er nog steeds geen Nintendo Switch Pro, wat mij niet verrast. Die verwacht ik ook niet echt meer. Nintendo kan alle vernieuwing beter in een echte opvolger steken, waar we volgens mij ook nog niks van gaan horen voorlopig. Misschien later dit jaar wat eerste geruchten, die in 2024 worden voortgezet met een aankondiging en vervolgens een release in later-2024 of vroeg 2025? We gaan het zien!

Zou me overigens echt verbazen als die echte opvolger van de Nintendo Switch alsnog een Nintendo Switch Pro is. Het kan, maar normaal zijn Nintendo's opvolgende systemen niet zo vergelijkbaar en hebben meestal een compleet andere naam. Mogelijk, maar die Pro is dan wél de volgende generatiesprong voor Nintendo (zoals van NES naar Super Nintendo, etc). Geen halverwege-Switch, zoals de Playstation 4 Pro. Een Nintendo Switch Pro als sterkere variant voor halverwege de generatie lijkt mij intussen definitief van de baan.

Nintendo heeft overigens wel eens gezegd dat de levensloop van de Nintendo Switch nu pas op de helft is. In het concept van een halverwege-Switch heb ik in al die jaren niet serieus geloofd, maar zeg nooit nooit. Voor hetzelfde geld kondigt Nintendo 'm 'volgende week' alsnog aan...

Fl@ppy

20 jan 23 om 22:12

#8386‍

2645 XP | 511 comments

Mijn gevoel zegt me toch dat de Pro echt wel bestond, maar hoofdzakelijk door de chiptekorten en andere productieprocessen en bijzaak de nog steeds uitstekende verkopen niet door zijn gegaan. Upgrades van systemen zijn er altijd geweest; zichtbaar of niet, kleine en grote. Was corona er niet geweest had hij vast in de schappen gelegen nu.

De laatste generatie waren hun consoles juist wel vergelijkbaar; wii/wiiu en ds/3ds. Ik denk dat het verstandig is als ze dit nu weer proberen. Ze hebben sowieso hun studios van handheld en consolegames samengevoegt. Lijkt me sterk dat ze weer terug willen gaan naar 2 systemen. 

Ik voorspel dat dit en begin volgend jaar een klapperjaar wordt waarin alle grote releases uitkomen. En we volgend jaar zeker nieuws gaan krijgen van de opvolger, met misschien wel een release. Door de backwards compatibility is er al een monsterlijke bibliotheek beschikbaar. En met launchgames als Mario Odyssee 2 en DKCR3 kunnen ze mooi verder gaan in het succes. 

Icelos

21 jan 23 om 09:01

#8388‍

2557 XP | 229 comments

Wat is er met dit gerucht gebeurd? O wacht, het was nooit een realiteit en mensen dachten gewoon dat ze Nintendo's volgende stap konden voorspellen en hadden het allemaal fout.

Zool

21 jan 23 om 16:33

#8397‍

1822 XP | 342 comments

Doet ook denken aan de Wii HD geruchten toentertijd 

calvin

22 jan 23 om 13:36

#8404‍

207 XP | 26 comments

Ik snap eigenlijk niet zo goed dat dit soort artikelen blijven komen. Op een gegeven moment hadden ze volgens mij al gezegd dat de switch OLED de switch pro had moeten worden maar dat dit niet lukte vanwege het chip tekort. En dat zij daarom kwamet met de OLED. Er waren aardig wat dingen nieuw aan, behalve dan de chip vanwege het chip tekort.

Mitch

22 jan 23 om 20:44

#8409‍

3026 XP | 470 comments

Dat de PRO de OLED is geworden door het chiptekort is fan speculatie en nooit gezegd door Nintendo.

Psychotenshi

22 jan 23 om 20:41

#8407‍

134 XP | 24 comments

Die hele Pro heeft nooit bestaan