Waarom ik Pokémon weer ben gaan oppakken

  • Special

  • 11 nov 19 om 14:06

  • Sascha

  • 0

De release van Pokémon Sword & Shield komt iedere dag een stukje dichterbij. Over heel de wereld staan fans van de populaire gamereeks vol anticipatie te wachten. Het nieuws rondom de nieuwe games is niet altijd even positief ontvangen, zeker niet bij de hardcore-fans. Zo zijn er ook diverse mensen die nu al zeggen de games over te slaan. Maar er zijn ook mensen die de games nu juist weer gaan oppakken, zoals ik!

Pokémon Red Blue Grass
Geen hardcore-fan

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik ben geen hardcore Pokémon-fan. Niet met betrekking tot de games, en zeker niet met betrekking tot de anime. Ik heb wel alle afleveringen van de Kanto-regio gezien, en ook een film of drie, maar daar houdt het op. En de games? Nou, ik had het geluk om Pokémon Red te krijgen toen die net pas uit was, en om eerlijk te zijn was ik destijds helemaal verslaafd aan die game. Ik speelde het wanneer ik maar kon, ruilde met vrienden, en vocht regelmatig met ze. Toen Pokémon Gold uitkwam heb ik deze ook vrij snel aangeschaft. Hier begon mijn enthousiasme echter al af te nemen. Veel mensen om mij heen speelden de reeks al minder of niet, en Pokémon is naar mijn mening veel leuker als je het met anderen kunt spelen.

Handhelds? Nope. Pokémon? Niet echt.

Ik had een Game Boy, en later een Game Boy Color. Het was pas in 2003 dat ik een nieuwe handheld haalde in de vorm van een Game Boy Advance SP. Destijds heb ik dan ook Pokémon FireRed gehaald omdat die mij iets meer aansprak dan Ruby en Sapphire. Het was een vermakelijke game, maar ook hier was ik weer alleen in het spelen van de game en raakte ik er heel snel op uitgekeken. Er volgde toen een héle lange periode van maar liefst 15 jaar voordat ik weer een Nintendo Console in mijn bezit kreeg. De verschillende handhelds die er in de tussentijd waren hebben mij nooit echt aangesproken, en gamen aan mijn pc en laptop had de overduidelijke voorkeur. Daarbij kwam ook dat het alsmaar groeiende aantal Pokémon een bepaalde ‘druk’ uitoefende. Het zat mij niet lekker dat ik achter zou liggen omdat ik niet alle Pokémon-games had. Pokémon ebde uiteindelijk weg tot een leuke herinnering uit mijn jeugd.

2018, Let’s Go (again)!

We schrijven het jaar 2018. Sascha heeft bij toeval een Nintendo Switch in handen gekregen. Een wereld ging voor hem open. Nintendo werd herontdekt. Avonturen met Link werden ervaren. Er werd geracet en gefeest met Mario. En toen gebeurde het: Pokémon: Let’s Go kwam uit op de Nintendo Switch. Het idee om de Kanto-regio opnieuw te beleven in een flitse 3D-stijl, terwijl je favoriete Pokémon met je meeloopt? Ab-so-luut! Ik heb deze game verslonden alsof het een frisdrankje op een hete zomerdag was. Ik geef toe, ik ben niet als een die-hard gaan jagen op shiny Pokémon. Wel heb ik ervoor gezorgd dat ik mijn Pokédex helemaal gevuld had. Ik ben zelfs iedere dag weer met Pokémon GO gaan rondlopen zodat ik Meltan en Melmetal kon krijgen. Mijn overweldigend positieve ervaring met de Nintendo Switch als hardware, en Pokémon Let’s Go heeft mij toch de Pokémon-kriebels weten te bezorgen.

Pokémon Sword & Shield: Een nieuwe kans

In voorgaande jaren heb ik Pokémon-games dus altijd langs mij af laten gaan om twee redenen: ik had geen handheld en Pokémon trok mij gewoon niet meer aan als game. Maar 2019 zag er heel anders uit dan voorgaande jaren. De Pokémon-kriebels zaten er nog goed in met dank aan Pokémon: Let’s Go. Toen de Nintendo Direct in juni was, en wij een eerste goede blik op Pokémon Sword & Shield kregen, was ik dan toch wel geïnteresseerd. Ik ben vanaf dat moment dan ook al het nieuws rondom deze games gaan volgen.

De National Pokédex-controversie

Toen het nieuws uitkwam dat er in Pokémon Sword & Shield geen National Pokédex aanwezig zou zijn barstten er heuse rellen los in diverse comment-secties her en der. Aan een kant had je de hardcore-spelers die nu bang waren dat ze hun A-team niet meer konden gebruiken. Ook waren de spelers die graag alle Pokémon willen vangen, onder het motto “Gotta catch ‘em all”, gepikeerd dat dit in Pokémon Sword & Shield niet mogelijk was. Aan de andere kant had je mensen, zoals ik, die het helemaal niet erg vonden dat er geen 800+ Pokémon aanwezig waren. Veel van de commentaren tegen het afschaffen van de National Dex zijn voor mij niet van toepassing. Wel voelde het idee dat juist niet alle Pokémon aanwezig zijn het als een opluchting. Ik ben van mening dat het de ontwerpers en ontwikkelaars meer tijd en ruimte heeft gegeven om de Galar-regio een echt eigen gevoel te geven.

Breath of the Wild Area

De Wild Area is voor mij nog wel één van de dingen waar ik het meeste naar uitkijk. Game Freak en The Pokémon Company hebben er veel tijd en geld in gestoken om dit stuk uit de Galar-regio best wel flink te hypen. Ik vertrouw er dan ook op dat hier aardig wat te beleven valt. Het gebied ziet er ontzettend groots uit, je ziet er altijd andere spelers rondlopen, en de Max Raids zetten je aan tot samenwerken met vrienden en vreemden online. Daarbij komt dat er ook grotten en andere nog niet verder benoemde ‘ontdekkingen’ verspreid zijn in de Wild Area. Het schreeuwt gewoon ‘verken mij’ en dat vind ik geweldig.

Pokémon Sword Shield Artwork
Uiterlijk is niet alles

En de meningen over hoe de games uitzien zijn nogal verdeeld. Ik vind de games er fantastisch uitzien. Het is en blijft tenslotte Pokémon, en bij Pokémon hoort voor mijn gevoel gewoon een beetje ‘cartoony’ stijl. Pokémon Sword & Shield leveren dan ook precies de stijl die ik erbij had verwacht. Alles wat wij tot nu toe van de games gezien hebben, of het nou de Pokémon zelf, de verschillende steden, de gyms of de Wild Area is, ziet er prachtig uit. Voeg daarbij toe dat ze de aanpassingsmogelijkheden van je personage flink uitgebreid hebben en je krijgt een spel dat echt lijkt te leven.

We gaan er weer voor

Het heeft maar 15 jaar geduurd, maar Game Freak heeft mij toch weer zover gekregen om een Pokémon-game aan te schaffen. Ik heb veel hoop voor deze games en ben dan ook de dagen aan het aftellen tot het 15 november is.

Hoe zit het met jou? Ga je de game halen? Waarom (of waarom juist niet)?

Like dit bericht:

Recente artikelen

Soulslike game Another Crab’s Treasure in april naar Switch

0

Nieuws Soulslike game Another Crab's Treasure in april naar Switch

22-02-2024

1

Dennis

Yaga

0

Videoreview Yaga

13-11-2019

0

Dre

Cat Quest II – Niet voor de poes!

0

Review Cat Quest II - Niet voor de poes!

11-11-2019

0

Erik

Reageer als eerste!