Oh Snap! - Een ode aan de fotomode!

  • Special

  • 12 feb 21 om 14:00

  • Willem

  • 0

Nintendo heeft met Super Mario 3D World + Bowser’s Fury eindelijk volledig de fotomode omarmd. Ik was huiverig met dit toegeven tijdens Super Mario Odyssey omdat het erop leek dat dit misschien een eenmalige functie zou zijn. Maar inmiddels lijkt ook Nintendo in te zien hoe veel spelers plezier kunnen hebben aan het schieten van kiekjes in hun favoriete werelden. Wat voorzichtig begon in Breath of the Wild lijkt inmiddels zijn opmars te maken in alle grote Nintendo titels.

Ik ben echt een groot fan van fotomodi in games. Niet alleen omdat het de werelden, personages en levels in een volledig nieuw daglicht zet. Zelf ben ik al langere tijd bezig met fotografie en beeldbewerking. Op conventies (ach die goede pre-corona tijden) was ik regelmatig als een malle aan het heen en weer rennen als cosplay-fotograaf. Het kaderen van subjecten om een bepaald gevoel over te brengen in een foto brengt mij een soort rust en ongelofelijke focus. Fotomodus in games brengt dit gevoel voor mij naar een absoluut hoogtepunt. Het licht verschuiven van de camera om Mario perfect in positie te brengen voor een waanzinnig kiekje, was iets waar ik tijdens mijn reviewperiode van Super Mario 3D World + Bowser’s Fury echt wel wat tijd aan heb besteed. Met name in de confrontaties van Bowser’s Fury, waarbij de strijd tussen Giga-kat-Mario en Furie-Bowser de hele sfeer van een level om gooit. Er is iets machtigs om deze strijd in een enkel beeld proberen te vangen. In tegenstelling tot het rondlopen op een conventie heb ik in deze situatie compleet de controle over de camera en het subject.

Tegelijkertijd staat Nintendo echt onder aan de berg als het aankomt op fotomodi. Met name de games uit de productiemolen van Sony zijn adembenemend als het aankomt op hun fotomodus. Van de mogelijkheid om de expressies van de hoofdpersoon aan te passen tot aan het diafragma en de lens tot op de millimeter af te kunnen stellen. Dit is de droom van iedere fotograaf. In Horizon: Zero Dawn heb je de mogelijkheid om het daglicht of weersomstandigheden aan te passen in de fotomodus zonder dat het de game beïnvloedt. In Ghost of Tsushima kun je vrij de natuur fotograferen maar er ook voor kiezen om de wind aan te zetten, zodat grassprietjes blijven bewegen terwijl de wereld op pauze staat. De stappen die Nintendo zet met hun fotomodus zijn leuk, maar ze nodigen nog niet echt uit om creatief te werk te gaan. De focus ligt vooral op grappige filters, maar inmiddels zijn deze allemaal wel de revue gepasseerd sinds ze uitkwamen in Super Mario Odyssey.

Toch heb ik mijn stille hoop gevestigd op één titel. New Pokémon Snap MOET een fotomodus bevatten buiten de gameplay om. Een manier om zelf de Pokémon aan te kunnen passen in hun wilde leefomgeving zonder gebonden te zijn aan de restricties van het spel zelf. Ik denk dat er genoeg mensen, net als ik, zijn die Pokémon Snap niet opnieuw speelden voor een hogere score van Professor Oak, maar om plaatjes te schieten van hun favoriete wezentjes. Ik wil niet beperkt worden door een vast focuspunt of een on-rails camera die alleen te draaien of te roteren valt. Ik wil vrijheid om foto’s te schieten en deze te delen met mijn vrienden. Juist in deze koude wintermaanden, en tijdens corona, wil ik blijven oefenen met fotografie. De echte wereld heeft beperkingen. Financiële beperkingen voor nieuwe cameraonderdelen, maar ook fysieke beperkingen. Games doen zo’n ontzettend hun best om te ontkomen aan de restricties van de realiteit. Nintendo is natuurlijk niet de beste als het aankomt op het geven van creatieve vrijheid aan hun spelers. Maar de voortzetting van fotomodi in hun games zou een voorzichtige stap voor het bedrijf kunnen zijn om spelers wat meer los te laten in hun werelden. Dat is toch wat Nintendo-fans het liefste doen? Het verkennen en ontdekken van de werelden van Nintendo. Een camera kan deze momenten vastleggen als geen ander en maakt de herinneringen net een beetje tastbaarder.
Hieronder nog een paar van mijn kiekjes tijdens mijn tijd met Super Mario 3D World + Bowser’s Fury!

Maak jij gebruik van fotomode in Nintendo games? Of laat je sneller je camera links liggen? Laat het ons weten in de reacties!

Like dit bericht:

Recente artikelen

Wat speel je dit weekend? [24 februari] 

2

Special Wat speel je dit weekend? [24 februari] 

24-02-2024

2

Erik

Haven

0

Review Haven

13-02-2021

1

Erik

Seizoen 2 Aflevering 38 – Een nieuwe franchise van Next Level Games?

0

Podcast Seizoen 2 Aflevering 38 - Een nieuwe franchise van Next Level Games?

12-02-2021

0

Dre

Reageer als eerste!